2014. november 4., kedd

Áder János: Fontos lépés a délvidéki magyarság kollektív bűnösségéről szóló jogszabály eltörlése


Áder János: Fontos lépés a délvidéki magyarság kollektív bűnösségéről szóló jogszabály eltörlése
Áder János
Áder János köztársasági elnök fontos lépésnek tartja a szerbiai kormány vasárnap bejelentett döntését, amellyel eltörölte három délvidéki település magyar lakosainak kollektív bűnösségét kimondó jogszabályt.

Az államfő hétfőn küldött levelet Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnöknek, a levelet a Köztársasági Elnöki Hivatal bocsátotta az MTI rendelkezésére.

Áder János a levélben kiemelte: örömmel értesült arról, hogy a szerb kormány október 29-én a Vajdasági Magyar Szövetség indítványára hatályon kívül helyezte a Csúrog, Zsablya és Mozsor falvak magyar lakosainak kollektív bűnösségéről a második világháborút követően hozott közigazgatási döntést.
A magyar államfőt - mint írta - büszkeséggel tölti el, hogy a folyamatot Tomislav Nikolićtyal együtt indították el 2012. őszi budapesti megbeszéléseiken, majd közösen folytatták a tavaly júniusi, "mélyen megindító csúrogi kettős főhajtással".
Hozzátette: meggyőződése, hogy a "régóta esedékes" határozat elfogadása újabb fontos lépés "a történelem nehéz örökségének meghaladása", a két nép közötti kölcsönös bizalom erősítésének útján.
A köztársasági elnök kiemelte: jól tudja, hogy a magyar-szerb megbékélés ügyét Tomislav Nikolić a folyamat kezdetétől kiemelt figyelemmel kíséri. Ezért levelében külön is köszönetet mond a szerb államfőnek "e nagy fontosságú lépés feltételeinek megteremtéséért, a döntés előmozdításáért".
Hangsúlyozta: bizonyos benne, hogy a kollektív bűnösség bélyegének levétele tovább mélyíti a magyarok és a szerbek közötti megértést, és más nemzeteknek is világos példát mutat a múlt terheitől való megszabadulás, a közös jövőt szolgáló együttműködés alapjainak megerősítésében.
Tavaly júniusban a vajdasági Csúrogon Áder János magyar és Tomislav Nikolić szerb elnök közösen hajtott fejet a második világháborúban és azt követően ártatlanul kivégzett szerb, illetve magyar áldozatok emléke előtt. Áder János ugyanaznap Belgrádban, a szerb parlamentben elmondott beszédében bocsánatot kért azokért a bűnökért, amelyeket a II. világháborúban magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen.
Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök vasárnap Szabadkán jelentette be, hogy megszületett az a szerbiai rendelet, amely eltörölte a Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságának kollektív bűnösségét kimondó jogszabályt. (MTI)

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/17903/Ader-Janos-Fontos-lepes-a-delvideki-magyarsag-kollektiv-bunossegerol-szolo-jogszabaly-eltorlese.html
2014. november 3. [19:40]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése