2015. április 4., szombat

Botrány: Ellopták a szíven lőtt magyarittabéi Kossuth-szobrot

http://www.reformatus.hu/data/archived/images/stories/MRE/cikkek/kossuth9.jpgAz éjjel során, egyelőre ismeretlen elkövetők, lecsavarozták a talapzatáról és ellopták a magyarittabéi Kossuth-szobrot, a Délvidék egyik legismertebb és legszimbolikusabb köztéri emlékművét.
Petes Béla, a helyi közösség tanácselnöke a VRTV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a rendőrség helyszínelést tartott, ám kevés az esély arra, hogy megtalálják az elkövetőt.
A félelem pedig nem alaptalan, hiszen az elmúlt években számos, a magyarság szempontjából fontos emlékhelyet rongáltak meg vagy vált a fémtolvajok martalékává. 2013-ban Mátyás király kishegyesi mellszobra, tavaly Adán Bakos Kálmán és Halász József bronz szobrai, míg Szabadkán az 500 kilós Vergődő madár szobor vált a rablók áldozatává. A rablásokban közös pont, hogy egyik esetben sem kerültek elő sem az elkövetők sem a szobrok.
Folyamatos támadások Kossuth ellen
Szinte napra pontosan egy éve annak is, hogy a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban található Kossuth-mellszobrot is meg próbálták eltulajdonítani ártó kezek, ám akkor nem jártak sikerrel. Bácskossuthfalván 2009-ben festékkel öntötték le a falu központjában álló Kossuth-szobrot.
A most ellopott magyarittabéi szobrot sem először érte már támadás, hiszen azt szerb fegyveresek már 1918-ban nemes egyszerűséggel "szíven lőtték", ez a szimbolikus golyó ütötte nyom pedig máig látható volt az emlékművön, amely minden évben egyik fő helyszíne volt a délvidéki 1848-49-es szabadság harc megemlékezéseinek.
kussuth-ittabe
Hűlt helye a szobornak (kép: Hevesi Tibor)
A magyarittabéi Kossuth-szobor 110 évig állt a bánsági magyar településen.
Közzétette: Haraszthy Ágoston 2015. április 03. péntek, 10:02

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése