2015. április 6., hétfő

Lehet, hogy a VMSZ "megmenti" a Szabadkai Rádiót, hogy tovább bővítse lakájmédia-birodalmát?

a svm06A VMSZ minap kiadott egy fura, zavaros és indulatos, amolyan Vučić-stílusú közleményt, amelyben egyebek között ez áll:
"A Vajdasági Magyar Szövetség az elmúlt tíz évben folyamatosan küzdött azért, hogy a regionális, kistérségi rádiók megmaradhassanak, hiszen azok a polgárok, köztük a vajdasági magyarok életének szerves részei. (Ehhez képest Maglai Jenő VMSZ-es szabadkai polgármester pár hónapja könnyedén elbúcsúzott a Szabadkai Rádiótól.).
A mindenkori hatalmi koalíciók (amelyeknek a VMSZ gyakran összetevő része volt, és most is az), állítólagos európai uniós elvárásokra hivatkozva ezirányú nyitottságot nem mutattak, függetlenül attól, hogy a VMSZ folyamatosan hivatkozott magyarországi, szlovákiai, romániai szabályozásra, a kötelező médiaprivatizáció elkerülhetőségére és arra a tényre, hogy számos EU, ET, EBESZ tagországban a csatlakozást követően is az önkormányzatok médiatulajdonosok maradhattak.
A Vajdasági Magyar Szövetség Elnöksége arról szeretné tájékoztatni a közvéleményt, hogy a párt parlamenti képviselői által elért és a törvénybe belekerült garanciák mellett, mint amilyen az öt éven át kötelezően fenntartott, a sugárzás nyelvét és a műsorrácsot is megtartó médiatevékenység, számos egyéb, a rádiókat átmentő megoldásokon is dolgozik, különös figyelemmel a hosszú évek óta a leghallgatottabb regionális magyar nyelvű rádió címét viselő Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségére és munkájára. Ezekről a megoldásokról a VMSZ kellő időben tájékoztatni fogja a közvéleményt. (Még nincs itt az ideje? Hiszen a Szabadkai Rádió privatizációjának határideje: július elseje, nem?).  
A párt Elnöksége ugyanakkor emlékeztetni kíván arra, hogy az évek alatt több alkalommal méltatlanul támadott VMSZ és a vajdasági magyar "független" médiaszereplők és a csak a nevükben magyar pártok által feljelentett MNT mindent megtett annak érdekében, hogy a vajdasági magyar közösség megtarthassa médiumait.
(Én csak egy független délvidéki magyar médiumról tudok, amely - idézőjelek nélkül - tényleg független. Melyek azok a "csak a nevükben magyar pártok"? Én egy olyan délvidéki pártról tudok, amely /szerintem/ csak a nevében magyar: a VMSZ. De tényleg: mennyire tekinthető magyarnak a Šešelj és Milošević tanítványaival együtt hatalmi koalíciót alkotó párt? Továbbá: nem egészen értem, ki és hol jelentette fel az MNT-t? A VMSZ valóban mindent megtett annak érdekében, hogy megmaradjanak a pártmédiumai, amelyeket a vajdasági magyar közösség csupán kisebb része követi.).        
Mindezen eredmények nélkül a Szabadkai Rádió munkatársainak és hallgatóinak ez év júliusát követően nem volna esélye arra, hogy reggelente kedvenc adója mellett indítsa a napját (tehát így akkor van rá esélye?!), mint ahogyan a Magyar Szó és a Hét Nap normatív támogatási rendszere - évi 100, illetve 30 millió dinár (Hoppá! Köszönjük az információt! Magyarán: a VMSZ-t propagáló, a többi délvidéki magyar közéleti szereplőt pedig médiazárlatnak vagy médialincsnek kitevő lapokat tömik, mint a kacsát) - is megszűnt volna, ugyanúgy, ahogy az MNT-nek nem volna beleszólása a magyar közösség (értsd: VMSZ) számára fontos médiafelületek vezetőinek megválasztási folyamatába. (Ez viszont igaz. Bele is szólt, de úgy rendesen). Természetesen a VMSZ tisztában van azzal, hogy ez sok kvázi-magyar pártnak, kvázi-független szakmai egyesületnek szúrja a szemét, mert ezen ügyekben a saját kezükben szeretnék tudni a döntés jogát. (Aki ezt érti, annak gratuláció és vacsora jár valamelyik VMSZ-es vendéglőben. Azt már letisztáztuk, hogy csak egy kvázi magyar délvidéki párt létezik: a VMSZ, de melyik az a kvázi független szakmai egyesület? Ki és milyen ügyekben szeretné a saját kezében tartani a döntés jogát?).
A VMSZ azonban továbbra is a közösségileg elkötelezett vajdasági magyar nyelvű és szellemiségű sajtó fejlesztésében érdekelt, és abban, hogy ezt a folyamatot az MNT-vel, a vajdasági magyar újságírókat képviselő szakmai szervezettel és a médiaházak vezetőivel karöltve vigye sikerre. Az előttünk álló időszak nagyszerű alkalom lesz arra, hogy mindenki megmutassa valós arcát és érdekérvényesítő erejét, amit a rádióhallgatók is közvetlenül fognak érzékelni. (Kinek kellene megmutatnia valós arcát a VMSZ-en kívül, hiszen a délvidéki magyar közéleti szereplők közül csak a VMSZ rendelkezik pénzzel és hatalommal?).
Nekem az egészből az jött vissza, hogy a VMSZ arra készül, hogy "megmentse" (vagyis megvásárolja?) a Szabadkai Rádiót, a saját esernyője alá söpörje és tovább erősítse pártpolitikai propagandáját. Persze nincs kizárva, hogy más "agyafúrt, pokoli" terv is létezik...
A dőlt betűkkel közölt mondatok rosszmájú kérdéseket és megjegyzéseket takarnak.
K. P. Közzétette: Szerkesztő 2. 2015. április 05. vasárnap, 12:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése