2015. április 5., vasárnap

Mit jelent délvidéki magyarnak lenni? (2. rész)

Amikor elolvastam e pályázat témájának tárgyát hosszasan eltöprengtem rajta. Nem könnyű ezt megfogalmazni. Ez egy igen összetett dolog és nem mindegy, hogy az ember hogyan válaszol. Rögtön mindjárt két féle kiindulási pont van: egy emberként leírni, vagy leírni átfogólag azt, hogy „Mit jelent délvidéki magyarnak lenni?”... Minden esetre én mindkét utat végig járva próbálom meg most ezt összefoglalni. Mindkét lehetőségről elmondható már a legelején: Nem olyan dolog ami attól szép, hogy könnyű! Ez egy létforma..
Én egy nemzeti-érzelmű/gondolkodású fiatal vagyok, itt a Délvidéken. Ez önmagában nem egy rossz, illetve nagy dolog. De a tisztán látás érdekében jó lenne tisztáznunk itt az elején pár dolgot, mivel felénk (bár szerintem a világon még nagyon sok helyen, főleg a mai Magyarországon) a baloldali, és liberális média, de akár még a jobboldalinak titulált pártok is, önös érdekekből ferdítik ezen fogalom pontos jelentését. Szeretném, ha ezt a fogalmat nem kevernénk, különféle szubkultúrákkal, vagy politikai eszmékkel, mint pl. skinhead, hungarista, nemzetiszocialista, neonáci, vagy akár fasiszta. Mert ugyebár a sárdobálás manapság egy jövedelmező „iparág”. Ezen vádakat már most, visszautasítom. A fogalom lényegében nem takar mást, mint, hogy én egy olyan egységes magyar nemzetben (illetve, annak megteremtésében) gondolkodó/munkálkodó fiatal vagyok, aki számára a határok nem szabnak gátat, és nem engednek különbséget tenni magyar és magyar között. Ezen kívül nem verem a mellem, és nem hetvenkedés céljából, de teljes szívvel büszke vagyok e nemzet múltjára, kultúrájára, és mindarra, amit ez a nemzet a történelem folyamán már annyiszor megtett. Európa legkeletibb védő bástyájaként oltalmat biztosítva a „nyugatnak”. Ezen kívül még büszkén emlékezek Nobel-díjasainkra, akik az emberiség asztalára tettek le nem egy-két hasznos dolgot már az idők folyamán. Valamint ezen fogalom és büszkeségem kimutatásaként engedjék meg, hogy az egyik kedvenc írómtól idézzek:
„Mindenki önmagán keresztül méri le a fogalmakat,
Számomra magyarságom ezt jelenti:
Mint ember, vérség és lelki alkat szerint,
egy családhoz tartozom.
S ezt a családot szeretem erényeivel és bűneivel együtt.
S javáért munkálkodni életem értelme ezen a földön.
Tehát: ember vagyok, s ez által magyar!
Emberségem az, mely a magyarságomhoz való viszonyomat szabályozza.
De szabályozza magyarságom viszonyát, egyúttal a többi népek irányába is.
Mindig törekedve az igazságra!
Magyarország a hazám, de Erdély az otthonom!
S ezt nem is akarom soha elfeledni!”
...
Dóka András, Péterréve
A szerző a Magyar Remény Mozgalom (MRM) által 2010-ben meghirdetett irodalmi pályázat kiemelt különdíjasa.
Teljes szöveg:
http://delhir.info/delvidek/helyben-rolunk/38391-2015-03-30-13-44-05
Közzétette: Szerkesztő 3. 2015. március 30. hétfő, 15:39 


Mit jelent délvidéki magyarnak lenni? (3. rész)

Az 1. világháborút követően az 1920 januárjában lezajlott békekonferencián csak a győztes országok vehettek részt. Magyarország vesztesként kerül ki a háborúból, így csak aláírhatta a békekonferencián meghozott döntéseket és törvényeket.
Magyarországon ekkor számos reformot kezdeményeznek, ami elősegíti az ország újjáépítését.
1920 június 4-én azonban a Géza fejedelem, illetve fia, Szent István király által létrehozott és a Szentszűz oltalmába ajánlott Magyarország darabjaira hullik.
Vesztes államként Magyarország a békeszerződést csak aláírni volt jogosult, amit egy néhány napra kinevezett, jelentéktelen miniszterelnök képviseletében meg is tesz. A békeszerződést a franciaországi Trianon várában írják alá.
    Szent István műve ekkor szétesik és a kisebb-nagyobb területek a környező országok részévé válnak.....
Magyar Győző, Bácsföldvár, Szerbia
A szerző a Magyar Remény Mozgalom (MRM) által 2010-ben meghirdetett irodalmi pályázat 2. kiemelt különdíjasa.
Teljes szöveg: 
http://delhir.info/delvidek/magyarsag-koezelet/38656-2015-04-04-10-57-44 
Közzétette: Szerkesztő 3. 2015. április 04. szombat, 12:54 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése