2015. július 1., szerda

A szerb rendőrség segédletével kelnek át a migránsok a magyar határon

Emlékszünk, ugye, mennyire ki volt akadva a szerb kormány a déli határra tervezett kerítés miatt? Felháborodásukat humanitárius okokkal indokolták, a miniszterelnök még Auschwitzet is emlegette. Délmagyar riportjából kiderül, valójában miért borultak ki a határzár ötletétől. 
 A portál munkatársai a délvidéki Magyarkanizsán arra lettek figyelmesek, hogy a Belgrádból menetrend szerint érkező busz simán áthajt a megállóhelyen. Autóba ültek, és utána mentek. A járat végül csak három kilométerrel arrébb állt meg, a Tisza ártere mellett. Itt már rendőrök várták, akik a menekülteket leszállították a járműről, majd  a busszal együtt tovább álltak. 
Láthatóan rutin intézkedésről van szó, amit minden bizonnyal minden nap megteznek, talán többször is. Az ártérben ácsorgó menekültek az újságíróknak azt mondták: a szerb rendőrök annyi instrukcióval eresztették szélnek őket, hogy "sétáljanak a folyó mentén, és akkor eljutnak oda, ahová indultak".
A Délmagyar riporterei a múlt héten a horgosi elágazásnál látták, ahogy a zsaruk 15 migránst szállítanak le egy buszba, és beterelik őket a kukoricásba. A szerb hatóságok szándéka mindkét esetben egyértelműen ugyanaz volt: megakadályozni, hogy a bevándorlók és menekültek akár csak egyetlen éjszakát is Magyarkanizsán töltsenek és minél hamarabb átdobni őket a magyar határon. 
A magyar kormány azonban csúnyán beleköphet a belgrádi levesbe, ha biztonságos országgá nyilvánítja Szerbiát, így lehetővé téve, hogy az illegális határátlépőket oda küldjék vissza. 
Alfahir.hu nyomán T. T.
Közzétette: Terhes Tamás 2015. június 30. kedd, 19:29


A szerb állam és a VMSZ szervezetten segíti Magyarországra szökni az illegális bevándorlókat

FotóA szerb belügyi szervek és egyes önkormányzatok közreműködésével a különböző ázsiai és afrikai országokból érkező menekülteket a szerb-magyar zöldhatártól néhány kilométerre teszik le a buszok, ezzel is segítve őket, hogy mielőbb Magyarország irányába vegyék az útjukat.
A legmagyarabb délvidéki községben, Magyarkanizsán még május derekán röppent fel a hír, hogy a községet elözönlő nagyszámú migránsok számára különböző civil és humanitárius szervezetek kínáltak anyagi segítséget egy menekülttábor kialakítására. Akkor Lackó Róbert (VMSZ), a magyarkanizsai önkormányzat belügyi szervekkel megbízott kommunikációs felelőse és a községi képviselő-testület elnöke egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az önkormányzat vezetősége többi illetékes szervvel egyhangúlag, erélyesen többször is elutasított minden olyan tervet, amely menekülttábor létrehozását célozta meg. Ezt Lackó a magyar közszolgálati TV Kárpát Expressz című műsorában is megerősítette két héttel ezelőtt, ahol azt is elmondta, hogy a lakosság védelmében nem engednek az állami nyomásnak és nem építik meg a tábort. Hiszen - mint magyarázta - ez még több menekültet vonzana az észak-bácskai városba, ahol így akár rendbontásokra is sor kerülhetne. (A félelem jogosságát a debreceni menekülttáborban történt lázongás is megerősítette - a szerk. megj.).
 
Mégis lesz tábor, de csak amíg le nem pattintják őket
 
Tíz nappal később a VMSZ-es politikus már arról beszélt a Pannon RTV-ben, hogy tartományi és köztársasági pénz- és eszköztámogatásból mégiscsak fel fognak állítani egy tábort a menekülteknek a város egy félre eső részén.
 
Azonban Lackó arról is beszámolt, hogy a rendőrséggel együttműködve elérte azt is a Vajdasági Magyar Szövetség által vezetett községi hatalom, hogy a menekülteket szállító buszokról ne a város területén szálljanak le, hanem egyből a zöldhatár mellett. 
 
Vagyis a magyar párt által irányított önkormányzat és a belügy tudatosan segíti a bevándorlókat, hogy minél könnyebben átléphessék illegálisan a szerb-magyar zöldhatárt, ezzel pedig gyakorlatilag rátolják Magyarországra a menekültáradatot. Magyarán, a helyi önkormányzat elvette a helyi embercsempészek "kenyerét" és a rendőrséggel együttműködve magára vállalta azok "feladatát".
 
 A folyamatról a Pannon RTV is beszámol: 
 
Minden magyar felelős, hogy minden magyarnak jusson migráns
 
Szerbia számára is könnyebbséget jelenthet, ha Magyarország fizikailag lezárja a magyar-szerb zöldhatárt - ezt már Pásztor István, a VMSZ vezetője mondta nemrégiben, akinek a pártjára a magyar kormány jelenleg egyedüli szerbiai magyar szövetségeseként tekint, és amely pártnak a funkcionáriusai most hivatalból irányítják a szerb-magyar zöldhatárra migránsok százait.  
 
Az anyaországi sajtóban először a Délmagyar számolt be az esetről, akik le is fotózták, ahogy a Belgrádból érkező busz Magyarkanizsa központjából továbbhajtva a zöldhatár menti Tisza ártere mellett megáll és a járatról három rendőr szállt le, egyik a forgalmat lassította, miközben a másik kettő az ártérbe engedte a busszal érkező menekülteket. Miután mindenki elhagyta a járművet, a rendőrök – mint akik jól végezték dolgukat – visszaszálltak, és a busszal Magyarkanizsa felé indultak.
 
Fotó:
 
Ezt a mindennapi gyakorlatot tagadta le látványosan Aleksandar Vulin, munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter, aki a délelőtt folyamán Magyarkanizsára látogatott, hogy a helyszínen tájékozódjon a menekülthullám miatt kialakult helyzetről.
Vulin kihangsúlyozta: "Szerbia senkit sem segít átjutni a zöldhatáron, határait védi az illegális be- és kilépőktől is!"
 
Budapesten közös ülést tart a szerb és a magyar kormány
 
Magyarország részéről Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével a teljes magyar kormány jelen lesz a szerdai közös ülésen. A szerb oldalról Aleksandar Vučić miniszterelnök és Ivica Dačić külügyminiszter mellett még 10 másik miniszter érkezik majd Budapestre. A fő tárgyalási témák ugyan a közös gazdasági és fejlesztési tervek körül összpontosulnak majd, de elkerülhetetlen, hogy a migrációs probléma és a határkerítés kérdése is felmerüljön. A kérdés csupán az, hogy a magyar állami vezetők felmerik-e majd emelni a szavukat a szerb fél azon törekvése ellen, amely során tudatosan segítik migránsok ezreit a Magyarország sérelmére elkövetett határsértésre.
 
H. J.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése