2015. július 2., csütörtök

„Baráti elbánás”



Orbán Viktor szerint Magyarország "harapófogóba" került
–  jelentette ki Orbán Viktor kormányfő szerdán Budapesten, a magyar-szerb kormányülés után Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón

Részlet


A vajdasági magyarokkal kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor azt felelte: Szerbia részéről egy olyan nagyvonalú, az európai sztenderdeket meghaladó, baráti elbánásban volt része a magyar közösségnek az elmúlt időszakban, ami egyáltalán nem általános a Kárpát-medencében. Szerinte a barátságra és a békés együttműködésre törekvést jól mutatja, hogy a Budapestre érkezett szerb kormánydelegációnak tagja lehetett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a magyar delegációnak pedig tagja volt a Magyarországon élő Alexov Lyubomir szerb parlamenti szószóló.
Kisebbségi Fórum – Temerin
KIFO HÍRLEVÉL II. évf. 166. szám
2015. július 01.
 


Orbán Viktor szerint a délvidéki magyarságnak egyetlen említésre méltó problémája sincs

















A szerdai sajtótájékoztatón a szerb határon épülő kerítéssel kapcsolatban egyetlen konkrétum sem hangzott el, az egymás iránt hangoztatott feltétlen bizalmat pedig erősen megkérdőjelezi, hogy a szerb hatóságok illegális menekülteket szállítanak a magyar határhoz, amely tényt a napokban több hírportál is dokumentálta.
A Jobbik döbbenetesnek és elfogadhatatlannak tartja, hogy Orbán Viktor szerint a délvidéki magyarságnak egyetlen említésre méltó problémája sincs. A magyar kormányfő elképesztő kijelentése, miszerint Szerbiában „nagyvonalú, az európai sztenderdeket meghaladó, baráti elbánásban” van része a magyar közösségeknek, azt üzeni, hogy a kormánynak semmiféle kifogása nincs például a Magyar Nemzeti Tanács jogköreinek korlátozása vagy a Szabadkai Rádió magyar nyelvű műsorainak várható megszüntetése ellen. A miniszterelnök cinikus mondataival mentőövet dobott az eredménytelenségben vergődő Vajdasági Magyar Szövetségnek és a 11,5 milliárdos mutyibotrányba keveredett pártelnöknek, Pásztor Istvánnak is.
Az is elszomorító, hogy miközben a kormányfő 500 millió forintos támogatást jelentett be a szabadkai zsinagóga felújítására, a Bánság egyik legimpozánsabb magyar műemléke, a módosi neogótikus katolikus templom az összeomlás szélén áll. De félmilliárd forintból meg lehetne menteni jóformán az összes magyar nyelven sugárzó kistérségi és regionális médiaházat is, vagy létre lehetne hozni egy otthonvédelmi alapot a betelepítésektől veszélyeztetett délvidéki magyar falvak számára. De ennek az összegnek a negyedéből vissza lehetne adni azt az oktatási-nevelési támogatást, amelyet a Fidesz elvett a gyermekeiket magyar iskolába járató délvidéki családoktól.
Szávay István, a Jobbik alelnöke 
Közzétette: Szerkesztő


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése