2015. július 31., péntek

Reuters: Szerbiában humanitárius katasztrófa fenyegethet, ha megépül a határkerítés


b_240_180_16777215_0_http___nemzeti.net_contents_imagestore_7_7a0_7a042e85b4829ec7de197da18085790c0e41b94a.jpgA Reuters összeállításában szerb jogvédők és kormánytagok beszélnek az épülő kerítésről.
Attól tartanak, hogy katasztrófát okozhat Szerbiában a kerítés. Az államnak ott még kevesebb forrása van a menekültekkel foglalkozni, pedig arra számítanak, hogy a határzár miatt sokan nem fogják tudni elhagyni Szerbiát a téli fagyok érkezése előtt.
A cikkben szír menekültek is megszólalnak, akik arról beszélnek, hogy azért sietnek, azért jöttek el mindössze két hét alatt Szíriából Szerbiáig, mert át akarnak érni az EU-ba, mielőtt felépül a magyar kerítés.
Ezt ugye augusztus 31-re ígérte Orbán Viktor miniszterelnök.
A szerbek attól is tartanak, hogy bár a migránsok egy része majd inkább Románia vagy Horvátország felől próbál bejutni, a nagy részük náluk próbálja kivárni, amíg utat találnak a kerítésen keresztül, ezt pedig a szerb menekültügyi rendszer egyszerűen nem bírja el.
Ebből humanitárius katasztrófa lesz, ezrek próbálnák lehagyni Szerbiát, de erre fizikailag nem lesznek képesek.
Ezt Aleksandar Vulin szerb miniszter mondta a hírügynökségnek.
A migránsokat segítő szerb civilek arról beszéltek, hogy hasonló helyzet alakulhat ki Szerbia magyar határának közelében, mint a csalagút francia bejáratnánál, Calais-ban.
Ott az elmúlt hónapokban sok menekült vesztette életét, amikor a zárt vasúti alagúton keresztül megpróbáltak átjutni Angliába.(444)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése