2015. július 1., szerda

"Ma a Temerini Rádió, holnap a szabadkai és azután sorra a többi..."


A Szabadkai Rádió Magyar Nyelvű Műsorok Szerkesztőségének közleménye

 

"Ma a Temerini Rádió, holnap a szabadkai és azután sorra a többi..."
Tegnap óta nem sugározza műsorát a Temerini Rádió. Tiltakozásképpen ma 15 órakor, a fő hírműsor előtt egy percre elnémul a Szabadkai Rádió is, amelynek magyar szerkesztősége közleményében a médiaprivatizáció első áldazatának nevezi a dél-bácskai magyarság e fontos tájékoztatási eszközét.
"44 év után tegnap befejezte szerkesztett műsorainak sugárzását a Temerini Rádió. A külföldi érdekcsoportok által a szerb társadalomra ráerőszakolt médiaprivatizáció első áldozata a dél-bácskai magyarság fontos tájékoztatási eszköze, a napi hatórás magyar nyelvű adást közvetítő adó. Ma a Temerini Rádió szűnik meg, holnap a szabadkai és azután sorra a többi, ahol kisebbségi nyelveken a helyi eseményekről tájékozódhatnak a hallgatók. Megdöbbentő a hatalom érzéketlensége, ahogy lesöpörte az asztalról a 20 szerbiai kisebbségi nemzeti tanács 2015. május 10-én, Antalfalván aláírt állásfoglalását, hogy a kisebbségi médiumokat nem szabad privatizálni, mert az eddigi tapasztalat az, hogy ezek támogatás nélkül nem tudnak fennmaradni.
A nemzeti tanácsok egyik hatásköre éppen a kisebbségi tájékoztatásra vonatkozik, de milyen kulturális autonómia az, ha az állam nem veszi figyelembe a tanácsok kisebbségi tájékoztatásra vonatkozó egybehangzó álláspontját?
A Szabadkai Rádió Magyar Nyelvű Műsorok Szerkesztősége szolidaritást vállal a Temerini Rádió munkatársaival és hallgatóival, elítéljük a szerzett kisebbségi jogok ilyen durva csorbítását, s követeljük a műsor újraindításának azonnali engedélyezését. Tiltakozásképpen ma 15 órakor, a fő hírműsor előtt egy percre elnémul a Szabadkai Rádió is", olvasható a Szabadkai Rádió Magyar Nyelvű Műsorok Szerkesztőségének közleményében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése