2016. január 20., szerda

Újvidék: Ismét viták a vízszentelés körül


Újvidék: Ismét viták a vízszentelés körül
(Illusztráció: Tanjug)
Az újvidéki vízművek és csatornázási közvállalat (Vodovod i kanalizacija) ma megünnepelte a vállalat vallási ünnepét, az ortodox vízkeresztet. A közvállalat dolgozói és barátai jelenlétében tartották meg a szertartást.
A Vajdasági Szociáldemokrata Liga bejelentette, panaszt nyújt be az illetékes szerveknél a vízszentelés miatt. Másfelől viszont, Tomislav Bokan, a vízművek igazgatójának tanácsadója, a Dinara-Drina-Duna Mozgalom elnöke azt állítja, nincs semmi kifogásolható abban, hogy a vállalatban megszentelik a vizet.
A vízművek közleményében Bokan elégedettségét fejezte ki, hogy idén is megünnepelték a vízkeresztet.
Elmondása szerint a víz megszentelésének szokása mélyen gyökerező hagyomány Újvidéken, s nagyon fontos az újvidéki szerbek életében, azonban nem csak az övékében, ugyanis az ünnepen rendszeresen részt vesznek más vallások és nemzetiségek képviselői, ahogy a városi kormány is. Szerinte semmi kifogásolnivaló nincs abban, hogy a vízművek megünnepli az ortodox vízkeresztet.
LSV: Szégyent hoznak Újvidékre
A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) újvidéki bizottsága ma kijelentette, a Dinara-Drina-Duna Mozgalom, amely a vízműveket kezeli, Újvidék szégyene, mert lehetővé tette a városi vízművek tartályaiban lévő víz megszentelését.
Véleményük szerint a világ azokon a mai fényképeken fog nevetni, amelyeken a papok Újvidék közepén létrákon állva megáldják a tartályokat.
A közleményben arra is rámutatnak, hogy a Dinara-Drina-Duna Mozgalom nemcsak az alkotmánnyal és a szekuláris állammal nem törődik, hanem a városi vízművekhez is úgy viszonyul, mintha a saját tulajdona és magánvállalat lenne.
Az LSV ezért úgy döntött, panaszt nyújt be az összes olyan illetékes intézménynél és szervnél, amely reagálhat az esetre.
A tartományi ombudsman is elítélte a vízszentelést
A tartományi polgári jogvédő közleményében kifejti, kötelességének tartja, hogy reagáljon a vízszentelésre, s figyelmeztessen a közvállalat nem helyénvaló viselkedésére.
Az ombudsman közleményében a vízművek vezetését, a közvéleményt és az illetékes városi szerveket figyelmezteti arra, hogy Szerbia az alkotmány szerint világi állam, amelyben az állam és az egyház külön van választva.
„A Vodovod i kanalizacija közvállalat szerepe az, hogy az összes polgárt, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségű, milyen nyelven beszél, vagy milyen vallású, jó minőségű ivóvízzel lássa el”, áll a közleményben.
Az ombudsman továbbá nem tartja helyénvalónak, hogy egy közvállalatnak saját vallási ünnepe legyen.
Hozzáteszi, az állam szerepe, hogy minden polgára számára lehetővé tegye, hogy szabadon választott vallását kövesse és gyakorolja, s nem az, hogy egy közvállalaton keresztül álljon egy vallás és hagyomány oldalára, s ily módon megkérdőjelezze a polgárok alkotmány által garantált egyenlőségét.
Emlékeztetőül: egy évvel ezelőtt már nevetség tárgyává vált az újvidéki vízművek vízszentelési szertartása, s akkor a polgárok azon viccelődtek, hogy az újvidékiek ezentúl szenteltvizet isznak, ugyanis akkor az ünnepi beszéd során elhangzott, hogy ily módon az áldás jelképesen átszáll arra a vízre is, amelyet az újvidéki polgárok kapnak a vízvezetékeken keresztül. (RTV, FoNet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése