A nemzetközi közösség boszniai főképviselője szerint az országot közvetlenül fenyegeti a széthullás veszélye, és „nagyon reális” a konfliktus visszatérésének lehetősége, írja honlapján az EuroNews.

Christian Schmidt bosznia-hercegovinai főképviselő az ENSZ-hez intézett, a The Guardian brit lap által idézett jelentésében azt írta, ha a szerb szeparatisták beváltják fenyegetésüket, és újjáalakítják saját hadseregüket, kettészakítva a szövetségi fegyveres erőket, akkor növelni kell a nemzetközi békefenntartók számát, hogy elejét vegyék egy új háború felé vezető folyamatnak.

Az ENSZ-nek írt jelentésben Schmidt úgy fogalmaz:

Bosznia a háború utáni időszak legnagyobb egzisztenciális fenyegetésével néz szembe.

Az 1992-1995-ös boszniai háború után az országot két régióra osztották, a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra, valamint a főként bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra. A két országrésznek saját kormánya és parlamentje, valamint intézményrendszere van, de az országrészek képviselői a szövetségi intézmények munkájában is részt vesznek.

Az utóbbi időben egyre sűrűbben hallani a boszniai szerbektől, hogy az ő területük kiválna a szövetségi államból.

A háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja, Milorad Dodik az MTI szerint október közepén arról beszélt, hogy kivonulnak a szövetségi intézményekből, valamint a hadseregből, az igazságügyi testületekből és az adózási rendszerből is.

Dodik közölte, hogy a szövetségi hadsereget a laktanyák bekerítésével a Boszniai Szerb Köztársaságból való kivonulásra fogják kényszeríteni, és ha a Nyugat katonai beavatkozással próbálkozik, akkor vannak „barátai”, akik megígérték, hogy támogatják a szerb ügyet. Ezzel feltehetően Szerbiára és Oroszországra utal – írja a The Guardian.

https://szmsz.press/2021/11/02/euronews-ujra-haboruba-sodrodhat-bosznia-hercegovina/