Illusztráció (Pixabay)

2021-11-13 18:26

Három nappal ezelőtt szívszaggató videót tett közzé egy édesanya. Ez az édesanya könnyek között könyörög a jóakaratú embereknek, segítsenek megmenteni kislánya életét. Három nappal ezelőtt egymillió euró hiányzott ahhoz, hogy Vanja el tudjon utazni Budapestre és megkaphassa a gyógyszert, amit társai már megkaptak. Szerbia lakossága sokadszor megmutatta, hogy a gyermekek gyógyulásáért képes összefogni. Megtette ezt a bajmoki Olivér, majd később a kis Gavrilo, és sok más gyermek érdekében. Most Vanjáért is. Három nap alatt adományokból és sms-üzenetek által az egyébként nehezen, sokszor egyik napról a másikra élő emberek segítségével is, összegyűlt az egymillió euró. Vanja esélyt kapott a boldog, teljes életre.

Ez a három nap alatt sem az Egészségügyi Minisztérium, sem a kormányfő, és az államfő sem nyilatkozott Vanja ügyében. A hiányzó egymillió euróról nem beszéltek az illetékesek, akik egyébként nem járultak hozzá Olivér külföldi gyógykezeléséhez sem. Gavrilo esetében kivételt tettek, ekkor merülhetett fel a remény más szülőkben is, hogy az állam, ha nem is biztosítja az SMA típusú alattomos betegség gyógyulásához szükséges 2.5 millió eurót, mégiscsak hozzájárul majd minden alkalommal egy-egy gyermek teljes életéhez. Tévedtek.

Hallgatott a minisztérium, a kormány, hallgatott Aleksandar Vučić is. Legalábbis Vanja ügyében ezt tette.

Nem hallgatott viszont egy másik egymillió euróról. Mintha mellényzsebéből, úgy ígérte oda a szerb labdarúgó-válogatottnak az összeget, amellyel megmenthette volna a kis Vanja, vagy több más beteg gyermek életét.

„Győzzetek Portugáliában! Mint ahogy látják, nem tartok attól, hogy másmilyen eredmény születik, úgyis mindenki engem támad majd. Jó utat, győzzetek és szerezzetek örömet az embereknek. Azért jöttem, hogy elmondjam, mennyire tisztelem az igyekezeteteket, a munkátokat és azt, ahogy a pályán küzdetek. A szerb kormánnyal folytatott megbeszélések alapján egymillió eurós prémiumot biztosítunk majd, ennyit oszthattok szét” – mondta Vučić, aki szerint a polgárok elfogadják majd azt is, ha másmilyen eredmény születik, azzal a feltétellel, hogy a játékosok minden tőlük telhetőt megtettek a sikerért, írtuk a hír kapcsán korábban.

Vučić bejelentése hatalmas visszhangot keltett a közösségi oldalakon. Az emberek szörnyülködve vették tudomásul, hogy szívesebben „tömi ki” a focisták zsebeit, mint hogy gyermekeket mentsen. Mások azt javasolták a válogatott tagjainak, a pénzt fordítsák majd jótékony célokra, ezzel finomítsanak a rossz döntésen.

A szerb válogatott biztosan örömet szerez majd az embereknek esetleges győzelmével. Nincs viszont nagyobb öröm annál, hogy Vanjáért is összefogott az ország és sikerrel járt. Annál pedig nincs nagyobb szomorúság, hogy az ország vezetőinek többet érnek a gólok, mint egy gyermek élete.


https://szmsz.press/2021/11/13/hany-golt-er-egy-gyermek-elete/