2021. november 13., szombat

Tanja Fajon a belgrádi Mladić-graffiti kapcsán: Szerbia polgárai nem ezt érdemlik


Fotó: Beta

2021. november 12. 19:29

Elfogadhatatlan, hogy egy uniós tagságra törekvő ország, amely EU tagjelölt is, olyanokat vegyen a védelmébe, akik bűncselekményekért, tömeggyilkosságokért, népirtásért felelősek, jelentette ki Tanja Fajon, az Európai Parlament képviselője.

“Szerbia polgárai megérdemlik, hogy olyan országban éljenek, ahol nem óvják és védik a háborús bűnösökről készült graffitiket, hanem harcolnak a nacionalizmus ellen és az áldozatok, valamint az emberi jogok tiszteletben tartásáért”, nyilatkozta Fajon az N1 televíziónak, így kommentálva azokat az eseményeket, amelyek a napokban történek Belgrádban egy Ratko Mladićot dicsőítő graffiti megjelenése kapcsán.

A képviselő egyben arra szólította fel a szerbiai politikai színtéren tevékenykedőket, hogy ismerjék el és tartsák tiszteletben a hágai nemzetközi bíróság döntéseit. “Ez a fajta nacionalizmus nem szolgálja sem a normális életet, sem a demokráciát, sem pedig a jogállamot”, tette hozzá Fajon.

Mint ismeretes, Belgrádban néhány napja egy olyan graffiti jelent meg az egyik épület falán, amely magasztalja a nemzetközi bíróság által elítélt Ratko Mladićot. Közéleti személyiségek, civil szervezetek követelték a “mű” eltávolítását. A graffitit ismeretlen csuklyások védik, néhány, a graffitit elfedni igyekvő civil aktivistát viszont már elvezetett a rendőrség. Vladimir Vukčević, korábbi háborús ügyész arra szólította a szerb kormányt, hogy haladéktalanul cselekedjen az ügyben.

https://www.vajma.info/cikk/szerbia/30827/Tanja-Fajon-a-belgradi-Mladic-graffiti-kapcsan-Szerbia-polgarai-nem-ezt-erdemlik.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése