2021. november 12., péntek

Vučić napjaink Dr. Jekyllje és Mr. Hyde-ja

 Vučić napjaink Dr. Jekyllje és Mr. Hyde-ja

 2021. november 12.

Vučić napjaink Dr. Jekyllje és Mr. Hyde-ja, azaz Brüsszel és az USA számára a szebbik, nyugatbarát arcát mutatja, ugyanakkor odahaza egy posztmodern Weimari Köztársaságot alakít ki. Ezt Srđan Cvijić, a neves politológus mondja, hozzátéve, hogy az EU-ban sajnos egyesek nem vesznek tudomást arról, milyen mértékben lépett vissza Szerbia a demokrácia területén a Vučić hatalomra lépése óta eltelt 9 évben.

Ezzel szemben a szerb lakosság nap mint nap megtapasztalja az utóbbit. Belgrád napjainkban jogerősen elítélt háborús bűnösök mellett áll ki, ily módon azonban az ország csak még inkább „orbanizálódik”. Ezt rögzíti is a Bizottság éves országjelentése, ám ezt a részt nem hozzák nyilvánosságra a testület vezetői.

A szakértő emlékeztet arra, hogy az elején pont ezt csinálta Milošević is, és csak később mutatta ki a foga fehérjét. Vučić azonban óvatosabb, mert ha Lukasenko útját választja, azzal maga ellen fordítaná a csendes többséget az országban. Az emberek nagy része ugyanis, minden fokozódó ellenérzése dacára, továbbra is uniópárti, mert Európa a szemükben a stabilitással és a jóléttel egyenlő.

Az államfő ugyanakkor érzi, hogy táplálnia kell jobboldali szavazóbázisát, ezért zúdítja rá a népre naponta a nacionalista propagandát. Ily módon radikalizálja a lakosság egy részét, de egyúttal gátolja az együttműködést a térségben. Viszont aligha gondolja komolyan az EU-csatlakozást. De mivel egyre csak romlik a jogállami normák helyzete, nem is lenne tanácsos új fejezetekről tárgyalásokat kezdeni a felvételi folyamat keretében.

Az elemző felidézi, hogy Brüsszel mekkora szerepet játszott a belépéspárti észak-macedón miniszterelnök bukásában. Ugyanakkor az uniónak be kellene látnia, hogy semmi értelme továbbra is veregetni a szerb Orbán vállát. De remélhetőleg az EU és Washington is felismeri, hogy Vučić csupán blöfföl a kínai és orosz kártya kijátszásával. Ezért nagyon helyes, hogy Biden hírek szerint nem hívja meg Szerbiát, Magyarországot és Törökországot a pár héten belül esedékes washingtoni nemzetközi demokrácia fórumra.

Ebből az uniónak is okulnia kell, amibe beleértendő, hogy adjon fokozott támogatást a független szerb sajtónak. A kormánypárti média sikerét ugyanis a sokkal nagyobb anyagi erő magyarázza.

Euractiv/Szelestey Lajos

https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=itthon&hir=14024

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése