2022. március 9., szerda

Az elhunytak nevében történő szavazás ellen indított akciót egy vajdasági magyar szervezet

 Az elhunytak nevében történő szavazás ellen indított akciót egy vajdasági magyar szervezet

„Mivel a visszaéléseket, csalásokat feltérképezni, kimutatni és bizonyítani gyakorlatilag szinte lehetetlen, ezért a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Nem párt támogatásával gondoltuk érzékenyíteni a határon túli, esetünkben szerbiai, a 2022. évi magyarországi választáson szavazni jogosultakat. Csak kérést fogalmaztunk meg részükre a kétoldalas cédulákkal magyar és szerb nyelven. Azért így, mert számos olyan magyar állampolgárról is tudunk, aki nem tud rendesen magyarul, de már előre megegyezett a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistáival arról, hogy a levélszavazatát átadja majd nekik.” Bod Tamás (Magyar Narancs):

A 2018-as külföldről érkezett levélszavazatokkal összefüggő visszaélések elkerülése, de legalábbis mérséklése érdekében a múlt hétvégén szórólapos akcióba kezdett a vajdasági Szabad Választásokért – Szabadon Egyesülés. A csoport arra hívja fel a figyelmet, hogy az elhunytak nevében levélben beküldött szavazatokkal az érintettek választási csalást követnek el.

„A 2022. évi magyarországi választásra jogosultak figyelem! Kérünk benneteket, hogy levélszavazatokat az elhunytak és a nyugaton élő hozzátartozók nevében ne küldjetek be! A jogszabály szerint a választási csalást a törvény bünteti, bárhol is éltek a világban. Köszönjük. Szabad választásokért – Szabadon Egyesülés.” Ez olvasható azon a magyar és szerb nyelven írott szórólapon, amelyet a csoport az elmúlt hétvégén kezdett terjeszteni a magyarok lakta vajdasági településeken. Az első állomás a 10 ezer lakosú Magyarkanizsa volt, amelyet Zenta, majd e hétvégén Szabadka követ.

Mint a Narancs.hu megtudta, a szórólapos, cédulás akció párton kívüli fiatalok kezdeményezésére Bács-Kiskun megyéből indult. Az eredeti ötlet a 2018-as magyarországi országgyűlési választás alatt a levélszavazáskor látott visszaélések nyomán született. Akkor ugyanis azt tapasztalták, hogy több elhunyt vajdasági lakos nevében szavazólapokat töltöttek ki.

„Mivel a visszaéléseket, csalásokat feltérképezni, kimutatni és bizonyítani gyakorlatilag szinte lehetetlen, ezért a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Nem párt támogatásával gondoltuk érzékenyíteni a határon túli, esetünkben szerbiai, a 2022. évi magyarországi választáson szavazni jogosultakat. Csak kérést fogalmaztunk meg részükre a kétoldalas cédulákkal magyar és szerb nyelven. Azért így, mert számos olyan magyar állampolgárról is tudunk, aki nem tud rendesen magyarul, de már előre megegyezett a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistáival arról, hogy a levélszavazatát átadja majd nekik” – mondta portálunknak a szervezet neve mellőzését kérő egyik aktivistája.

Mint elmondta, a csoport tagjai inkognitóban szeretnének maradni, de aktívan részt vesznek ebben a kezdeményezésben. A levélszavazó űrlapok postázása március elején, azaz most történik, és március 15-étől már azok gyűjtésére kerül sor. Ennek kezdőakkordja éppen az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező ottani ünnepségeken lesz.

„A Vajdasági Magyar Szövetség a Fidesz vajdasági hátországa. Minden eszközzel azon vannak, hogy a magyar országgyűlési választásra minél több levélszavazatot gyűjtsenek össze, és azokat a »megfelelő módon« kezeljék.

A szabadkai magyar konzulátusi gépjármű akár el is megy a levélszavazati csomagokért egyes települési központokba, ahol biztosan van VMSZ-iroda, vagy a levélszavazatokat tartalmazó csomagokat a VMSZ helyi vezetői és aktivistái viszik majd Szabadkára. Mondani sem kell, teljesen ellenőrizetlen módon” – mondta a Szabad választásokért – Szabadon Egyesülés csoport szóvivője a Narancs.hu-nak.

Akár harmincezer határon túli halott szavazó is szerepelhet a választási névjegyzékben – írta a napokban a Szabad Európa. A lap arról is érdekes táblázatot közölt, hogy a központi névjegyzékből elhalálozás miatt törölt szerbiai magyar választópolgárok száma és az átlagos populációbeli mortalitás alapján becsült halálozások száma közti különbség mekkora lehet. Kiderült, hogy 2018 és 2021 között ez a differencia csak a Vajdaságban közel 2500. (A lap egyébként megkereste a VMSZ-t, hogy aktivistáik miként segítik a levélben történő szavazás lebonyolítását Szerbiában, de nem kaptak választ a szervezettől.)

A vajdasági magyar akciócsoport szerint mivel sem a szerbiai szavazatok kezelésének ellenőrzése, sem a választási törvény szerinti konzulátusi választási ellenőri munka nem teszi lehetővé, hogy a visszaéléseket és csalásokat leleplezzék, ezért választották, hogy a lehető legtöbb érintettet figyelmeztetik, adott esetben választási csalást követhetnek el.

„Mire a  konzulátusra bekerülnek a szavazólapok, akkor már késő bármit is ellenőrizni” – mondta a Vajdaságban élő beszélgetőtársunk. Végül megjegyezte, hogy ismeretségei révén rálátása van a VMSZ belső köreire, sőt több akár vezető beosztású emberrel személyes kapcsolatai is vannak, de nem akarja őket kompromittálni. Most kezdődött szórólapos akciójukat titokban tartja előttük. „A VMSZ tagjainak nagy többsége azt hiszi, hogy igaz ügyért csinálják a szabálytalanságokat. Ez a legmegdöbbentőbb a számunkra” – zárta szavait Szabad választásokért – Szabadon Egyesülés csoport szóvivője.

Lapunk megkérdezte a VMSZ-t, mi az álláspontja az elhunytak nevében levélben beküldött szavazatokkal kapcsolatban. A szövetség egy korábbi, február 16-án kiadott nyilatkozatukat ajánlotta figyelmünkbe. E közlemény úgy fogalmaz "Márki Zay Péter (sic!) szerint, Hadházy Ákos szerint szinte biztos, hogy Orbán Viktornak van egy halottakból álló hadserege a határon túliak között, akiket levélszavazatok útján fog hadrendbe állítani élő rokonok segítségével".  "Mivel tudjuk, hogy nem létezik a Márki Zay Péter által vizionált határon túli WD-szavazók (a WD a walking dead angol kifejezés rövidítése, jelentése tkp. élőhalott - a szerk.) vajdasági kontingense, így a VMSZ mindent el fog követni annak érdekében, hogy a vajdasági magyarok nemzet iránti elkötelezettségét reprezentáló szavazatmennyiség ne csak megrémítse, de el is rettentse Márki Zay Péter politikai-horror forgatókönyvírót a politikusi (miniszterelnök-jelölti) szakmától" - írta a vajdasági magyar párt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése