2022. március 24., csütörtök

Tepić: Szabadkának egy magyar haladó pártja is van


Tepić: Szabadkának egy magyar haladó pártja is van

Zdravko Ponoš köztársasági elnökjelölt és Marinica Tepić listavezető
az Együtt Szerbia Győzelméért koalíció tagjaival Szabadkán (Fotó: Tóth Imre)

 2022-03-24 17:23

Több száz érdeklődő gyűlt össze szerdán este Szabadkán az Együtt Szerbia Győzelméért koalíció kampányrendezvényén, amelyen egyebek közt bemutatkozott Marinica Tepić listavezető, Zdravko Ponoš köztársasági elnökjelölt és Csonka Áron, aki a koalícióban a vajdasági magyarokat képviseli.

Az egybegyűlteket Nela Tonković szabadkai művészettörténész, az Együtt Szerbia Győzelméért koalíció köztársasági képviselőjelöltje köszöntötte, aki rámutatott, a kampányrendezvényt egy igen szimbolikus helyszínen, a Dr. Zoran Đinđić téren rendezték meg.

– Đinđićre úgy emlékezünk, mint az elmúlt időszak egyik legnagyobb vizionáriusára. Emellett olyan gondolatokat is megfogalmazott, mint például a „felszabadítva a félelemtől” – mondta Tonković majd hozzátette, tavaly Szabadkán irodát nyitott egy alapítvány, amelynek nevét szándékosan nem mondta ki, és amely nyíltan azért kampányol, hogy engedjék szabadon Đinđić gyilkosait.



Nela Tonković: Az a kötelességünk, hogy a félelem miatt sötétségben
lévő embereknek is fényt gyújtsunk (Fotó: Tóth Imre)

– A hatalom egyetlen szóval sem ítélte el, nem határolódott el, és nem tiltotta be ennek a szervezetnek a munkáját. Ez mindent elmond a jelenlegi hatalomról, nem is kell több szót fecsérelni rá, foglalkozzunk inkább magunkkal, azzal, hogy kik vagyunk mi – emelte ki Nela Tonković majd visszautalt a már említett Đinđić-idézetre.

– Nekünk az a kötelességünk, hogy világosságot gyújtsunk, és a félelem miatt sötétségben lévő embereknek is fényt hozzunk, megmutassuk nekik, hogy Szerbia szabad ország lehetne, a társadalom pedig igazságos, ahol mindenkinek egyenlőek az esélyei. A feladatunk az, hogy világosság legyünk számukra – mondta a művészettörténész. Beszédét egy Aleksandar Vučićot éltető férfi zavarta meg, aki azonban a bekiabálást követően azonnal távozott is a helyszínről.

Van választási lehetőség, nem kell a jelenlegi koalíció pártjaira szavazni

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke azt mondta, három örömhírt szeretne megosztani nemzettársaival.

– Az első, hogy a szerbiai ellenzék összefogott. A Marinica Tepić – Együtt Szerbia Győzelméért lista köztársasági parlamenti választásokon az ötös szám alatt szerepel a szavazócédulán. Ez azt jelenti, hogy igenis, van lehetőség választani, ezért nem kell egyetlen olyan pártra sem szavazni, amely a jelenlegi hatalmi koalícióhoz tartozik. A második örömhír, hogy van egy tisztességes elnökjelöltünk, aki mindenben különbözik a távozó félben lévő elnöktől. Jelöltünk tisztelni fogja az alkotmányt, be fogja tartani azt és a törvényeket is, származásánál fogva azt is átérzi, milyen az, ha valaki kisebbségi sorsban nőtt fel, nyitott a kisebbségi kérdések rendezését illetően. Őt úgy hívják, hogy Zdravko Ponoš. A harmadik örömhír pedig, hogy lesz egy tisztességes alternatíva a magyar szavazók számára, hiszen, ha bekerülünk a képviselőházba, akkor lesz egy új magyar hang a parlamentben, amely a magyarságot fogja képviselni és nem a Szerb Haladó Párt magyar hangja lesz – mondta Csonka Áron.



Csonka Áron: Három örömhírem van, az ellenzék összefogott, van
egy tisztességes elnökjelöltünk, és a magyar szavazók számára is van egy
tisztességes alternatíva (Fotó: Tóth Imre)

Öreg Anna, aki a Szabad Polgárok Mozgalma tagjaként került az Együtt Szerbia Győzelméért koalíció listájára, az ország jövőjével kapcsolatosan fogalmazott meg gondolatokat.

– Képzeljenek el egy olyan Szerbiát, ahol a törvények mindenkire egyaránt vonatkoznak. Képzeljék el, hogy az intézmények végzik a feladataikat, és nincsenek megzsarolva. Képzeljék el azt, amikor nem tesznek különbséget a politikusok és a többi polgár között. Képzeljék el, hogy a politikusoknak is, cselekedeteik, vagy mulasztásaik miatt felelniük kell a törvények előtt. A lusztráció latin szó és megtisztulást jelent. Mi ezt szeretnénk, megtisztítani társadalmunkat. Ez jelenti az igazi hazaszeretetet – mondta Öreg Anna, majd azzal zárta gondolatait, hogy a tiszta ivóvizet, a levegőt és az emberek egészségét nem szabad kiárusítani, mert mint fogalmazott, ezek olyan dolgok, amiket nem szabad kockára tenni.

Öreg Anna: Szeretnénk megtisztítani ezt a társadalmat (Fotó: Tóth Imre)

Slavica Radovanović nyugalmazott rendőrezredes, aki 33 éven keresztül dolgozott a rendőrségen, mint mondta, tiszteletre méltó körülmények között.

– Én még emlékszem arra a rendőrségre, amely a polgárokat, a polgárok vagyonát védte, az egyenruhások a polgárok bizalmát élvezték és növelték azok biztonságérzetét – mondta Radovanović, és emlékeztetett a 2012-es évre, amikor a rendőrségben minden megváltozott.



Slavica Radovanović: Ma már teljesen semmibe veszik a rendőrségről
szóló törvényt (Fotó: Tóth Imre)

– Valamikor a pártkönyvecske a rendőrségből való távozást jelentette, 2012-től kezdve a pártkönyvecske volt a belépő a rendőrségre, annak segítségével magas beosztású munkahelyeket lehetett kapni – emlékeztetett az ezredes és aláhúzta, a rendőrök nem lehetnek párttagok, munkájukat pedig professzionálisan kell végezniük, és nem azért, mert ezt ő mondja, hanem azért, mert ez áll a törvényben, amit ma már egyáltalán nem tartanak be – mutatott rá Slavica Radovanović.

Miroslav Aleksić, a Néppárt alelnöke azt mondta, miközben Szabadkára utazott, örömmel töltötte el a szántóföldek, az azokat művelő mezőgazdasági gépek látványa, de hozzátette, ez a látvány nemcsak a „csodaszép Vajdaságra”, hanem az egész országra jellemző.

– Csodálatos és minőséges földünk van, az itt élő emberek okosak és szorgalmasak. Viszont a hatalom rossz, a rossz hatalom pedig nem tud létrehozni jól berendezett országot. Ne engedjék meg, hogy meggyőzzék önöket, hogy ezen a helyzeten nem lehet változtatni. Igenis lehet, és ez csak rajtunk múlik – alattvalók leszünk, vagy büszke polgárok. Szerbia a miénk is, senkinek sincs joga sajátjának tekinteni, privatizálni az országot! – mondta a politikus.



Miroslav Aleksić: Április harmadikán menjenek el szavazni és küldjék
el ezt a rezsimet a történelem szemétdombjára! (Fotó: Tóth Imre)

Az előző felszólaló beszédét kiegészítve Miroslav Aleksić ígéretet tett, hogy a rendőrséget megtisztítják azoktól, akik pártkönyvecskével rendelkeznek és nem az országot, nem a polgárokat védik, hanem a hatalmat, és a hatalomhoz közelállókat. Emlékeztetett a jelenlegi hatalom idején elkövetett bűncselekményekre és visszaélésekre, mint például az arab befektetőknek kiárusított termőföldek, a Jovanjica- és a Krušik-ügy, vagy a Telekom vállalatból „kiszivattyúzott” milliók.

– Kedves barátaim, április harmadikán fontos választások lesznek, tőlünk függ, hogy milyen országot szeretnénk. Egy törvény nélküli, egy csoport által privatizált Szerbia és egy rendezett Szerbia között kell választanunk, amelyben működnek az intézmények és betartják a törvényeket – hangsúlyozta a Néppárt alelnöke és arra kérte a szabadkaiakat, hogy április harmadikán menjenek el szavazni és küldjék el a mostani rezsimet a történelem szemétdombjára.

Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke elmondta, örömmel tölti el az, hogy a dr. Zoran Đinđić nevét viselő téren jöttek össze, hiszen ő maga is Đinđić meghívására kezdett el politizálni, munkatársak voltak és tanácsadójaként is dolgozott.

– Most azzal foglalkozom, amivel az ő idejében is. Próbálom felébreszteni az egyetemet végzett embereket, akik mindannyian értelmiségieknek mondják magukat, pedig nem mind az. Nem értelmiségiek azok, akik visszavonultak egy privát közegbe és jó fizetésből élnek. Ez is egyfajta korrupció. A valódi értelmiségi nem hagyhatja figyelmen kívül a környezetét! Nem mondhatja azt, hogy „nekem jó, nem érdekel, hogy mások hogy élnek”. Zoran Đinđić filozófus és értelmiségi volt, nemcsak azért, mert tanult ember, a filozófiatudományok doktora volt, hanem azért, mert gondot viselt nemzettársairól, Szerbiából olyan országot szeretett volna csinálni, amelyben minden polgárnak jó élete van. Ilyen emberekre van szükségünk, de sajnos ma nagyon nehéz ezekbe a dolgokba bevonni az embereket. Mind több az eziránt érdektelen ember, és ennek Vučić az oka, mert ő nem akarja, hogy rajta kívül más is foglalkozzon politikával – fogalmazott Lutovac és leszögezte, a nehéz időkben az emberek nem maradhatnak semlegesek.



Zoran Lutovac: Szükségünk van politikával foglalkozó értelmiségiekre
(Fotó: Tóth Imre)

– Különösen veszélyes az a megfogalmazás, hogy „mind ugyanolyan”. Mi, akik most itt vagyunk, nem vagyunk ugyanolyanok! Azokat, akik azt mondogatják, hogy „mind egyformák” én relativizátoroknak nevezem. Ők hozzájárulnak az apátiához, a politika iránti bizalmatlansághoz, és az embereket ráveszik, hogy ne foglalkozzanak politikával, de még saját magukkal sem. Ezek az emberek nagyobb kárt okoznak, mint ez a kleptokratikus hatalom, mert az emberekben megölik a reményt – mondta a Demokrata Párt elnöke és kiemelte, a kleptokráciát gyökeresen ki kell irtani, ha nem szeretnénk, hogy társadalmunk teljesen tönkremenjen. A politikus a lábbal történő szavazásról is beszélt, és egy felmérés eredményét ismertette, amely szerint Szerbia polgárainak háromnegyede külföldre költözne, ha lehetősége lenne rá.

Ahogyan Vučić a szerbeket, ugyanúgy osztja meg a VMSZ az itt élő magyarokat

A közönség részéről a legnagyobb tapsot Marinica Tepić, az Együtt Szerbia Győzelméért koalíció listavezetője kapta, akit az előtte felszólaló Zoran Lutovac bátor és okos nőként jellemzett. Tepić köszönetet mondott az egybegyűlteknek, amiért „egyenes gerinccel, szervezett autóbusz nélkül is elmentek a rendezvényre, nem engedve a zsarolásoknak”.

– Az elmúlt napokban sok helyütt jártunk, és mindenhol azt mondták, hogy „nálunk a legrosszabb a helyzet”, és valóban, minden településnek megvan a maga problémája. Azt azonban tudom, hogy sehol sem olyan a helyzet, mint Szabadkán, mert önöket kétszeres csapás sújtja, maguknak itt két Szerb Haladó Pártjuk is van. Van a formális Szerb Haladó Párt, és van a nem formális, amit úgy hívnak, Vajdasági Magyar Szövetség. Teljes joggal mondom ezt, mivel jómagam is egy nemzeti kisebbség tagja vagyok. Pontosan tudom milyen az, amikor a saját országomban és az anyaországban is másodrangú polgárként kezelnek. Sajnos, Aleksadar Vučićhoz hasonlóan a VMSZ is megosztja a saját nemzettársait, ezt a csodálatos, az országban legnépesebb nemzeti kisebbséget, melynek tagjai szorgalmas emberek. Tudom, hogy mennyire nehéz azoknak az embereknek, akikről köztudott, hogy nem a VMSZ-re szavaznak, mert azokat itthon nemzetárulóként, Magyarországon hazaárulóként bélyegzik meg, csak azért, hogy Vučić és barátja, Orbán véghezvigyék a saját számításaikat – mondta Marinica Tepić.



Marinica Tepić: Több kilogramm bizonyítékunk van a hatalom által
elkövetett korrupciós bűncselekményekre, amelyeket átadunk majd
az Európai Ügyészség vezetőjének (Fotó: Tóth Imre)

A politikus emlékeztetett arra, hogy a korábbi szabadkai polgármester szájából félelmetes fenyegetések hangzottak el, amikor azt mondta párttársának, hogy kitépi a gégéjét.

A listavezető elmondta, több kilogramm bizonyítékot gyűjtöttek össze az aktuális hatalom korrupciós ügyeiről, amit elvisznek majd Luxemburgba Laura Codruța Kövesinek, az Európai Ügyészség vezetőjének. Marinica Tepić jó egészséget és hosszú életet kívánt Aleksandar Vučićnak, hogy „legyen lehetősége letölteni a büntetését, amire rászolgált”.

– Mi emlékszünk még arra, amit ez a vörös-fekete koalíció művelt a kilencvenes években, azért Aleksandar Vučićot nem lehet a történelemből kiradírozni. Nem fejeztük be a munkát 2000. október 6-án, tegyük ezt meg most – üzente az Együtt Szerbia Győzelméért listavezetője.

Zdravko Ponoš az Együtt Szerbia Győzelméért koalíció köztársasági elnökjelöltje rámutatott, hogy az emberek sokfélék: vannak alacsonyak és magasak, szőkék és feketék, soványak és kövérek, ez mint mondta, az életben van, hogy előnyt, van, hogy hátrányt jelent, de „ezzel együtt kell élni”.

– Léteznek különbözőségek, de a legrosszabbak azok, amiket mesterségesen gerjesztenek. Valamilyen értelemben mi már harminc éve olyan helyzetben élünk, amikor a hatalom természetellenes különbözőségeket generált, amelyek feleslegesek és csak problémákhoz vezettek. Egy időben „szerbekre” és a „többiekre” osztottak bennünket, az ebből fakadó konfliktusokból, azok okozói hasznot húztak. Ma már ez nem működik, most már nem probléma, hogy valaki magyar, vagy szerb, vagy más nemzetiségű. Most aszerint osztanak meg minket, hogy valaki az uralkodó párt tagja, vagy sem, illetve az adott magyar párt tagja-e, vagy sem – mutatott rá Ponoš majd kiemelte:

A legfőbb különbség azonban mégis az, hogy az emberek boldogok-e, amiért gyakrabban azt csinálhatják, amit szeretnek, szemben azokkal, akik azt csinálják, amire rákényszerülnek. Ez a hatalom pedig arra alapozta uralmát, hogy boldogtalanná tegye az embereket, hogy azt csináljuk, amit muszáj és ne azt, amit tudnánk és szeretnénk.

– hangsúlyozta az elnökjelölt és rámutatott, úgy tűnik, hogy az ukrajnai válság miatt a „távozófélben lévő” elnök jobban aggódik, mint egész Európa, amely emiatt bajban van.

– Miért kell ennek így lennie? Az a háború az ott élőknek valóban nagy probléma, emberek halnak meg, nem könnyű nekik. Én ezt igazán sajnálom, hiszen testvérnépről van szó, aki agresszió áldozatává vált. Nem lehetünk érzéketlenek, viszont a csatáikat sem vívhatjuk meg helyettük. Nekünk megvoltak a saját háborúink amiket megvívtunk, mi most már élni szeretnénk – hangsúlyozta az elnökjelölt, aki egyébként nyugalmazott tábornok és drámakiránynőnek nevezte Aleksandar Vučićot, amiért az ukrajnai válsággal akarja Szerbia népének a fejét is betörni.



Zdravko Ponoš: Gondolkodásra kell bírni azokat az embereket, akik már
elvesztették a változásokba vetett reményt, és rá kell őket venni, hogy
elmenjenek szavazni (Fotó: Tóth Imre)

– Azért ijesztget bennünket, hogy olyan színben tüntesse fel magát és csapatát, mint aki megmentett bennünket attól a háborútól. Az a háború semmivel sem fenyeget minket jobban, mint Európa többi részét, ezért semmi sem indokolja, hogy jobban féljünk. A különbség mindössze annyi, hogy nálunk rosszabb hatalom uralkodik, mint Európa többi részében. Két év koronavírus-járvány után nincs okunk szomorkodni. Elengedhetjük magunkat és élhetünk normálisan. Nem kell átélnünk az ukrán háborút, megvoltak a mi saját háborúink. Nekünk csak ettől a hatalomtól kell megszabadulnunk – húzta alá Zdravko Ponoš és hozzátette, ahhoz, hogy ez sikerüljön, gondolkodásra kell bírni azokat az embereket, akik már elvesztették a változásokba vetett reményt, és rá kell őket venni, hogy elmenjenek szavazni, mert, mint hangsúlyozta, minden ember szavazatára szükség van.

A kampányrendezvény résztvevői a dr. Zoran Đinđić téren (Fotó: Tóth Imre)


https://szmsz.press/2022/03/24/tepic-szabadkanak-egy-magyar-halado-partja-is-van/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése