2023. április 13., csütörtök

Amerikai szankciós listára került a budapesti orosz kémbank és magyar alelnöke

 A Szabad Európa honlapja

Jó reggelt kívánunk!
 

Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Felkerült az amerikai szankciós listára a Nemzetközi Beruházási Bank és magyar alelnöke
A budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank három vezetője és maga az intézmény is felkerült az amerikai szankciókkal sújtott személyek listájára, ez már fent van a washingtoni pénzügyi tárca honlapján is. A listán szerepel az NBB elnöke, Nyikolaj Koszov, Laszlóczki Imre magyar alelnök és Georgij Potapov, az intézmény kormányzótanácsának elnökhelyettese is.

Nem akar érdemben csökkenni az infláció, idén nagyobb lesz a drágulás, mint tavaly
Alig csökkent az infláció márciusban, elemzők szerint ez kellemetlen meglepetés, a mérséklődés hibahatáron belüli. Nagy a baj, mert csak a gyorsan változó termékek esetében látni csökkenést, miközben a tartósabb inflációs folyamatok nemhogy gyengülnének, még erősödnek is. Emiatt húsz százalék közelében lehet az idei éves átlagos infláció, ami nagyobb, mint a tavalyi 14,5 százalékos.

Moszkvai út után belarusz kormánytagot fogad a magyar külügy
Már kedden Budapestre érkezett a belarusz külügyminiszter, aki Nagy István agrárminiszterrel tárgyalt, szerdán pedig Szijjártó Péter fogadja, miután megérkezett Moszkvából. Mindkét látogatás várhatóan újabb kritikákat vált ki Magyarország nyugati szövetségeseitől, akik éppen elszigetelni próbálják az orosz agresszort és legfőbb szövetségesét, a belarusz Aljakszandr Lukasenkát, akinek gyanús választási győzelmét nem ismerik el.

Újabb sztrájknapot hirdettek a pedagógusok
Április 24-re újra egységes sztrájknapot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Azért is tennének, hogy minden pedagógushoz jusson el, mi vár rá, ha a kormány elveszi nyártól a közalkalmazotti státuszukat is. A szakszervezet szerint a belügy képviselői csak nyugtázták az érdekképviselet kifogásait, semmilyen párbeszéd nem alakult ki.

Brüsszeli vizsgálat indulhat a magyar autópálya-koncesszió miatt
Versenyjogi vizsgálatot indíthat az Európai Bizottság a 35 évre szóló magyar autópálya-koncesszió miatt – írja a Portfolio több forrása alapján. A lap szerint versenyjogi panaszt nyújtottak be az ügyben Brüsszelben. A Szabad Európa által indított perben a bíróság kimondta, hogy a Nemzeti Koncessziós Iroda nem titkolhatja tovább, milyen feltételekkel adta koncesszióba a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét a Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető cégcsoportoknak.

Alkudozás, ígérgetés, fenyegetés – Nem fizet Mészáros Lőrinc alvállalkozója
Mészáros Lőrinc magánvagyonát a Forbes tavaly decemberben 436,5 milliárd forintra becsülte. Mégis arról értesült a Szabad Európa, hogy számos magyar kisvállalkozás került anyagilag lehetetlen helyzetbe, mert a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló cég fővállalkozóként nem fizetett nekik az elvégzett munka után, arra hivatkozva, hogy neki sem fizet az állam. Elég szövevényes körbetartozásos történetről van szó, de Kósa András, a Szabad Európa főmunkatársa megpróbált rendet vágni a szálak között. Ő volt podcastorozatunk, a Sztoriban vendége.

A Pentagon-iratok Magyarországról és Szerbiáról
Az Oroszországgal szembeni szankciókból Európában eddig egyedül kimaradó Szerbia beleegyezett, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnának – áll egy kiszivárgott titkos amerikai dokumentumban.

Vizsgálat indult egy ukrán hadifogoly lefejezéséről készített felvétel ügyében
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat kivizsgálást indított annak az interneten terjedő videónak az ügyében, amelyen egy ukrán hadifogoly lefejezése látható. Az április 8-án megjelent felvételen két lefejezett ukrán katona látható. A videót állítólag a Wagner orosz katonai magánvállalat zsoldosai készítették. Egy másik, április 11-én feltöltött videóban egy hadifogoly kínzása látható, majd az, ahogyan neki is levágják a fejét, miközben még életben van.

Az orosz Aeroflot először küldött repülőt Iránba javításra
Az Aeroflot orosz légitársaság története során először küldött repülőgépet Iránba javításra, amire az Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt bevezetett szankciók miatt került sor.
 
Amit még tudni érdemes
Fideszes plakátrongáló csapat tagjaként akciózott a budai éjszakában a Szijjártóval jachtozó vállalkozó, Benkő Szilárd (Telex)
A Direkt36 decemberben írta meg a sokáig a külügyben dolgozó Benkőről, hogy egyik cége 2020-ban közel 300 millió forintos támogatást kapott a minisztérium egyik háttérintézményétől. Ez ugyanabban az évben történt, amikor Benkő együtt utazott a miniszterrel a Lady MRD nevű jacht fedélzetén.

Egy magyar betegnek sokkal rosszabb esélye van túlélni a rákot, mint európai társainak, de lehetne tenni ez ellen (RTL)
Magyarországon halnak meg a legtöbben rákban az európai uniós országok közül – ezt mutatják a friss felmérések. A legfrissebb adatok szerint 2022-ben 70 ezer magyar betegnél diagnosztizáltak daganatos betegséget.

„Megtisztítják” a Hős utcát, titkos kormányhatározattal pörgetik fel a budapesti szegregátum kiürítését (Népszava)
Hogy a Terrorelhárítási Központ végre megépíthesse a helyén az új műveleti komplexumát.

Titokban még drámaibb forgatókönyvre készülhet a kormány (Index)
Nem feltételezhető, hogy szerencséje lesz ismét Európának, és az időjárási viszonyok megint kedveznek majd a kontinens energiaellátásának – fogalmazott az Indexnek Gaál Gellért, a Concorde energetikai elemzője.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése