2023. április 28., péntek

EU-biztos: veszélyben az Erasmus-program a magyar kormány késlekedése miatt

 A Szabad Európa honlapja

2023. április 28.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Johannes Hahn szerint a magyar kormány kezében van a diákok sorsa
Johannes Hahn, az Európai Unió költségvetésért felelős biztosa a Szabad Európának adott interjújában felszólította a magyar kormányt, hogy mielőbb rendezze a közalapítványi kuratóriumok kérdéskörét, ugyanis fennáll a kockázata, hogy így magyar diákok majd maradnak ki az Erasmus-program következő, téli szemeszteréből. „Mély aggodalommal tölt el a dolgok állása. Kifutunk az időből. A közalapítványi kuratóriumok ügyében nincs semmilyen kétértelműség, és nem is túl bonyolult megtalálni a megoldást” – fogalmazott.

Magyarország az orosz dezinformációs tevékenység kiemelt célpontja
Fokozott beavatkozás és információmanipuláció várható a 2024-es európai parlamenti választások előtt, aminek leküzdéséhez megfelelő finanszírozás kell az EU és a tagállamok részéről, de arra is szükség van, hogy a kormányok kizárják a magas kockázatú országok gyártóitól származó berendezések és szoftverek használatát – többek között ez áll abban az európai parlamenti jelentésben, amely Magyarországot is kockázati tényezőként, az orosz befolyás felvonulási terepeként azonosítja.

Mérlegen a Modern Városok Program: hatalmas különbségek a megvalósításban
Most, hogy Lázár János egy interjújában mintegy mellesleg bejelentette a Modern Városok Program leállítását, megnéztük, hogy mi valósult meg a huszonhárom megyei jogú városnak tett kormányzati fejlesztési ígéretekből. E szerint összességében elmondható, hogy a program pozitív kezdeményezés volt, amelynek megvalósítása azonban erősen felemásra sikerült.

Az ügyészség szerint 666 millió forintnyi közpénzt csaltak el a pécsi buszügyben
Az ügyészség szerint korrupciós jellegű ügy a Volvo-gate néven ismert pécsi buszos per. Úgy volt, hogy már ma ítéletet hirdetnek az elmúlt évtizedek legsúlyosabbnak tartott, nyilvánosságra került pécsi korrupciós ügyében, ám a Kaposvári Törvényszék a tárgyaláson még időt kért. A vád szerint a pécsi önkormányzat használtbuszflotta-beszerzését saját egyéni boldogulásukra használták fel néhányan. A perben fideszes politikusokat is behívott a bíróság.

A kecskeméti Fidesz–KDNP-frakció korlátozta, hogy miről legyen szó a városi közgyűlésen
A kecskeméti testületi üléseken mostantól csak a kormánypárti többség által megszavazott témákat vitatják meg, de szavazni sem lehet majd akármilyen kérdésről. A közgyűlés szervezeti és működési szabályzatát is módosították ennek megfelelően. Márciusban egy Fidesz–KDNP-s önkormányzati képviselő szőnyegbombázásnak nevezte, amikor egy ellenzéki képviselő egyszerre több írásbeli kérdést és indítványt nyújtott be. Az ellenzék törvényességi felülvizsgálatot készül kezdeményezni.

Először sérült az EU "Ukrajna mindenek felett" elve a gabonaügyben
Bár jogsértő lépés, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország is úgy döntött, hogy átmenetileg kitilt a piacáról egyes ukrajnai mezőgazdasági termékeket. Podcastunkban körbejárjuk, miért hátrányos az ukrán gabonadömping, miért reagált lomhán az Európai Bizottság, és mi volt a lengyelek váratlan húzása.

A NATO-szövetségesek 1500 harcjárművet, 230 harckocsit küldtek Ukrajnába
A NATO-tagállamok leszállították az Ukrajnának ígért harcjárművek több mint 98 százalékát. A katonai szervezet főtitkára arról számolt be, hogy a több mint 1550 páncélozott jármű, 230 harckocsi és más felszerelés mellett nagy mennyiségű lőszert küldtek, illetve több mint kilenc új ukrán dandárt képeztek ki és szereltek fel. Kijev a jelek szerint készen áll az ellentámadás megindítására.

Amit még tudni érdemes
Stikában küldte el a kormány Brüsszelbe, mire költené az energiaátmenetre szánt pénzeket (HVG)
Társadalmi konzultáció nélkül küldte meg Brüsszelnek a kormány azt a projektistát, amit összesen 3675 milliárd forintnyi, energiaátmenetre szánt közösségi forrásból finanszírozna. Szakértők szerint fennáll a veszélye, hogy a fosszilisfüggést erősítik.

Több millió devizahiteles szerződést érinthet az Európai Unió Bíróságának ítélete (Népszava)
A luxembourgi törvényszék döntése nyomán ismételten fellángolhatnak a devizahiteles elszámolás és kártérítés körüli viták.

Egyre keményebb meccset kell vívniuk Orbánéknak az uniós pénzekért (24.hu)
Három ügyben tárgyal a magyar kormány és az Európai Bizottság. Az egyikben szinte biztosan összejön a megállapodás az év végéig, a másik kettő jóval nehezebbnek tűnik.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése