2023. április 17., hétfő

Brüsszel szerint elfogadhatatlan az ukrán agrárimport magyarországi tilalma

 A Szabad Európa honlapja

2023. április 17.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Megtiltotta az ukrán agrártermékek importját Magyarország
A hírt Nagy István agrárminiszter jelentette be. A tárca a magyar gazdák védelmével indokolja a június végéig hatályos intézkedést. Eközben Lengyelország is hasonlóan döntött. Az Európai Bizottság közölte, hogy elfogadhatatlan a két ország egyoldalú lépése. "Fontos hangsúlyozni, hogy a kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezért az egyoldalú fellépések nem fogadhatók el... Ilyen kihívásokkal teli időkben kulcsfontosságú az összes döntés összehangolása és az egységes fellépés az EU-n belül” – írták a kiadott közleményben. Az ukrán kormány tárgyalásokat kért a kérdés rendezése érdekében.

Ruff Bálint: „Úgy viselkedik a kormány, mint egy külvárosi késes pénzbehajtó”
Semmifajta politikai rációnak nem felel meg a magyarországi külpolitika Ruff Bálint kampánytanácsadó szerint. Példátlan, hogy egy NATO-tagállam a saját szövetségesét jelöli meg fő ellenfeleként. Jöhetnek-e újabb kitiltások az amerikaiaktól? Az Elemző podcastban megbeszéljük, hogy az ellenzék tud-e bármit is kezdeni a helyzettel, vagy lefoglalják saját belső ügyei.

Aszályország – Van, aki már klímamenekült lett saját, Tisza menti falujában
A Tiszához közeli megyékben és a Homokhátságon télen is aszály volt, és most is az van. A Kiskunság haldokló félsivatagában már szinte semmi nem él meg, a gazdák sem tudják, hogy mit vessenek, hogy abból legyen is valami. Tavaly akkora szárazság volt Magyarországon, amilyet 121 éve nem láttak. A Szabadonnak nyilatkozó állattartók azóta megfelezték állataik számát, nehogy idén éhen haljanak.

Gyermekhíd Alapítvány: Akkor is működünk, ha késik az elnyert állami támogatás
Magyarországon csaknem 25 ezer gyermek nem a saját családjában, hanem gyermekotthonban vagy nevelőszülőknél él. Nekik próbál biztos érzelmi hátteret és hosszú távú kapcsolatot biztosítani a Gyermekhíd Alapítvány. A szervezet több tucat önkéntessel és néhány állandó munkatárssal dolgozik, akkor is, ha épp nem érkezik meg az elnyert állami támogatás. A Szabad Európa podcastjában, a Szelfiben ezen a héten az alapítvány operatív igazgatójával, Joó Beatrisszel beszélgettünk.

Hadházy Ákos: Az NNK egy eldugott telepen tárol 18 új szűrőbuszt
A független képviselő szerint a méregdrágán megvett buszok egy része emlőszűrést végzett volna, de a beszerzett egységek gyakorlatilag soha nem működtek, ugyanis műszakilag alkalmatlanok voltak. Az Országos Kórházi Főigazgatóság arról tájékoztatott, hogy a buszok hozzájuk kerültek üzemeltetésre, de még nem tudni, mikor kezdik meg a munkát.

Katonai szempontokat is figyelembe vesznek az európai közlekedési hálózat fejlesztése során
Az EU-nak meg kell szakítania a közlekedési infrastrukturális beruházásokra vonatkozó kapcsolatokat Oroszországgal és Belarusszal, viszont mélyítenie kell az együttműködését Ukrajnával és a Moldovával. Többek között ezek is szerepelnek abban az európai parlamenti bizottsági állásfoglalásban, amelynek mentén az EU hosszú távú közlekedési koncepcióját megfogalmazzák. A javaslat fontos része, hogy a közlekedést minél nagyobb mértékben kell átterelni a fenntartható megoldások irányába, ami a közúti közlekedés csökkentését jelenti.

Finnország csatlakozása után a NATO Ukrajna kilátásait mérlegeli
Finnország áprilisban csatlakozott a NATO-hoz, lezárva a katonai semlegesség évtizedeit. Az ünnepség idején az észak-atlanti szövetség brüsszeli székhelye előtt Ukrajna támogatóinak egy kis létszámú, de hangos csoportja azt skandálta, hogy „Ukrajnának szüksége van a NATO-ra” és „Ukrajnának szüksége van vadászgépekre”. De mik is Kijev kilátásai a tagságra?

Bezárt az utolsó három atomerőmű is Németországban
Április 15-én bezárt az ország három utolsó megmaradt atomreaktora, aminek az eredetileg elfogadott menetrend szerint már tavaly meg kellett volna történnie, azonban az ukrajnai háború okozta válságra tekintettel a határidőt kitolták. A lépést a nukleáris energia ellenzői megkönnyebbüléssel fogadták, de sokan értetlenkedve figyelik az eseményeket az áram továbbra is magas ára és a klímavédelmi aggályok tükrében.
 
Amit még tudni érdemes
Orbánék kiléptek az orosz bankból, amelynek nemrég még Mészáros pénzintézete sietett a segítségére (Telex)
Kiszivárgott iratok szerint ugyanis amikor tavaly tavasszal az OTP úgy döntött, hogy megszünteti a Nemzetközi Beruházási Bank számláit, akkor a pénzintézet a miniszterelnök régi barátjának, Mészáros Lőrincnek a résztulajdonában álló MKB Banknál talált menedéket, itt tudott pénzügyi tranzakciókat lehetővé tevő számlát nyitni.

Kormányzati szervezetnél nyomoznak a Kalasnyikov-lőszereket gyártó, eltűnt gépsor után (24.hu)
Egy év alatt akár 75 millió töltény jöhet le a gyártósorról – csak éppen azt nem tudni, hogy hová került a NAV vámraktárából. A berendezést importáló cég vezetője kártérítést akar az elmaradt haszon miatt.

Jávor Benedek Paks II-ről: A kormány egy mozdulattal a saját nyakába húzhatja az egész katasztrófakupacot (HVG)
Titkolja a kormány, mit módosítottak a paksi bővítésről szóló szerződésen, de a volt EP-képviselő szerint lecserélhetik a jelenlegi fővállalkozó Roszatomot.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése