2023. április 12., szerda

Ismét Moszkvában járt Szijjártó Péter

 A Szabad Európa honlapja

2023. április 12.

Jó reggelt kívánunk!
 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Szijjártó Péter ismét Moszkvában: „Ez megvan, Paks II. megépül”
A földgáz, a kőolaj és Paks II. ügyében is sikerült olyan megállapodásokat kötni, amelyek garantálják Magyarország energiaellátásának biztonságát – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter, miután Moszkvában tárgyalt az energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettessel és a Roszatom vezérigazgatójával.

CPAC-névsor: nem várható parázs vita Ukrajna támogatásáról a budapesti konferencián
Május 4. és 5. között rendezik meg másodjára Budapesten a Konzervatív Politikai Akciókonferenciát. A CPAC Hungaryt idén ismét a közpénzből is finanszírozott Alapjogokért Központ szervezi, és a tavalyihoz hasonlóan Orbán Viktor lesz a vezérszónok.

A meghívottak között van Andrej Babiš és Janez Janša korábbi cseh és szlovén miniszterelnök, Eduardo Bolsonaro, Jair Bolsonaro volt brazil elnök fia, Herbert Kickl, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője és több republikánus képviselő, mint Paul Gosar es Barry Moore, illetve Kari Lake, aki tavaly Arizona államban indult a kormányzói posztért.

Önálló hatalmi ágból vissza a tanácsrendszerbe: önkormányzatiság és fejlesztéspolitika II.
Hogyan üresítette ki a kétharmad az egykor kormányzati ellensúlynak számító önkormányzatokat? Hogyan lettünk Európa egyik legközpontosítottabb országa? Hogyan hat ez a demokráciára, és miért tudott az önkormányzatiság társadalmi tiltakozás nélkül elfogyni? Cikksorozatunk második része.

Az EU békefenntartó tevékenysége: kalózok és embercsempészek a célkeresztben
Bár Orbán Viktor már emlegeti, de nincsen olyan döntés vagy arra vonatkozó javaslat, hogy az Európai Unió békefenntartó katonai missziót küldene Ukrajnába. Ugyanakkor az EU-nak léteznek polgári és katonai missziói a blokkal szomszédos területeken, ahol összesen négyezren vesznek részt valamilyen műveletben – közöttük magyarok is.

ENSZ-ügynökség: Ukrajnában mintegy 8500 civil halálos áldozatot erősítettek meg eddig
Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának Hivatala (OHCHR) szerint csaknem 8500 civil halálát erősítették meg azóta, hogy Oroszország tavaly februárban háborút indított Ukrajna ellen, ugyanakkor a halálos áldozatok valós száma ennél jóval magasabb lehet.
 
Amit még tudni érdemes
Újabb, Magyarországon is bevetett izraeli kémszoftvert fedeztek fel (Telex)
Újabb, Magyarországon is bevetett izraeli kémszoftvert fedeztek fel. A Torontói Egyetemhez tartozó, kiberbiztonsággal foglalkozó Citizen Lab olyan szervereket azonosított, amikről nagy bizonyossággal állítható a technológiai nyomok alapján, hogy a QuaDream nevű izraeli cég kémszoftvereinek működtetésére használták őket.

Az Európai Bizottság vizsgálódik a magyar sztrádakoncesszió miatt (Portfolio)
Versenyjogi vizsgálatot kezd a brüsszeli testület a 35 évre szóló magyar autópálya-koncesszió ügyében - erősítette meg több bennfentes forrás a portál értesülését.

Ártatlannak vallotta magát a golfklub-tagsággal, futópaddal és rengeteg pénzzel megvesztegetett minisztériumi főosztályvezető (RTL)
A tisztviselő az egykori Emberi Erőforrások Minisztériumának sportállamtitkárságán dolgozott és úgy döntött sportpályázatok sorsáról, hogy közben – a vád szerint – engedte magát megvesztegetni.

Elrohadtak Tyukod elhíresült kilátói – utánamentünk, mi maradt az elmúlt évek leghírhedtebb uniós pénzköltéseiből (Válasz Online)
Miközben mindenki a lomb nélküli nyírmártonfalvai lombkorona-ösvényen röhög vagy szörnyülködik, hat évvel ezelőtt a tizenegy kilátójáról elhíresült Tyukod volt hasonló iskolapéldája az értelmetlen EU-s pénzköltéseknek.


Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése