2023. április 5., szerda

Magyar mentesség mellett fogadtatná el Litvánia az orosz nukleáris szankciókat

 A Szabad Európa honlapja

2023. április 5.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Litvánia engedményeket szorgalmaz az orosz nukleáris szankciók terén
Mentességet javasol Magyarországnak az a litván kezdeményezés, amely az európai uniós szankciókat érinti az orosz atomenergiai ipar ellen. A már létező szerződések fokozatos megszüntetésére pedig kétéves időszakot irányoz elő a tervezet.

Minden EU-tagországnak bele kell egyeznie az újabb szankciók bevezetésébe, de Magyarország – ahol a Roszatom bővíti a paksi erőművet – jelezte, hogy ellenezni fog minden korlátozást az orosz nukleáris iparral szemben. A litván javaslat ezt a problémát kívánja orvosolni azzal, hogy Budapestnek konkrét, akár kilenc évre szóló mentességet kínál Paks miatt.

Tömegesen mondhatnak fel a pedagógusok, ha elveszik a közalkalmazotti jogviszonyukat
Egy hét alatt több mint háromezer tanár jelezte, hogy kész felmondani abban az esetben, ha a kormány az új jogállási törvénnyel megszünteti a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a felmérést kezdeményező Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője.

Stoltenberg: A NATO felpörgeti a fegyvergyártást az ukrajnai felőrlő háború miatt
A NATO tagországai felpörgetik a hadianyag-termelést, hogy a továbbiakban is biztosíthassák a nyugati szövetségesek támogatását Ukrajnának a teljes körű orosz invázió elleni harcban – mondta a Szabad Európának adott interjúban a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg. „A fő kihívás a NATO-val szemben az, hogy ez a háború felőrlő háborúvá vált, ami azt jelenti: a logisztikai harc arról szól, hogy lőszereket, fegyvereket és utánpótlást kell eljuttatni a frontvonalakra” – fogalmazott.

Ukrajna terve az orosz dezinformáció ellen; és miért akadtak el a Belarusz elleni szankciók
Milyen újabb javaslatokkal állt elő Ukrajna az orosz dezinformációval szembeni küzdelem terén, s miért akadoznak a Belarusszal szembeni európai uniós szankciók? Ezzel foglalkozott rovatának e heti kiadásában Rikard Jozwiak, a Szabad Európa EU- és NATO-ügyekre specializálódott szerkesztője.

Rendőrségi razzia az Európai Néppártnál
A 2019-es európai választási kampányig nyúlnak vissza annak az ügynek a szálai, amely miatt most tartottak házkutatást az Európai Néppárt központjában Brüsszelben. Az EPP mindenben támogatja a nyomozókat, akik egy németországi büntetőügy miatt léptek akcióba a belga fővárosban. Az érintett német politikus tagadja a vádakat.

Az EU nem örül, hogy Kína támogatja Oroszországot az ukrajnai háborúban
Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kirohanást intézett Kína ellen, amiért támogatja Oroszországot az ukrajnai invázió idején, ez szerinte „súlyosan sérti” Pekingnek az ENSZ-ben vállalt elkötelezettségeit. „Egyértelmű elvárás az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjától, hogy kiálljon a nemzetközi szabályokon nyugvó rend védelmében, és Kína erkölcsi kötelessége, hogy hozzájáruljon a tisztességes békéhez” – mondta.

Titkolózás a kecskeméti reptér parancsnokváltása körül
Február közepe óta új parancsnoka van a kecskeméti honvédségi repülőbázisnak. Egy portréinterjú keretében szerettük volna őt magát és terveit bemutatni, de erre nem kaptunk lehetőséget a Honvédelmi Minisztériumtól. A repülőbázis Facebook-oldala sem számolt be külön a kinevezésről, sőt a katonai sajtóban töröltek egy, a parancsnokváltásról megjelent tudósítást.
 
Amit még tudni érdemes
Lombkoronasétány-ügy: már vizsgálódik az Európai Unió (Népszava)
Ellenőrzik, hogy a projektet a 2014-2020-as magyar vidékfejlesztési program keretében finanszírozták-e. 

Ezzel a csellel húz hasznot az Orbán-kormány az akkugyárakból (24.hu)
Óriási akkumulátorgyártó kapacitásokat telepítenek Magyarországra, és ez azért fontos a kormánynak, mert ha felfut a termelés a gyárakban, az jelentősen megdobja a papíron kimutatható GDP-értéket. Tényleges növekedési hatásuk azonban nincs, a hazai cégekre pedig kiszorító hatást gyakorolhatnak.

New York-i luxuslakás, Porschék és egy Ferrari – Matolcsy György fia és ismerősei sokszor bukkanak fel milliárdos jegybanki beruházások közelében (RTL)
A luxusautópark csak a jéghegy csúcsa: minél mélyebbre ásott a Házon kívül stábja, annál megdöbbentőbb értékű vagyontárgyakat talált, a szálak pedig Matolcsy György fiához, Matolcsy Ádámhoz és barátaihoz vezettek.

Eldőlhet az uniós források sorsa? – Navracsics újra a Bizottsággal tárgyal (Mandiner)
Folytatódnak a tárgyalások a kormány és Brüsszel között: a portál információi szerint Navracsics Tibor ismét tárgyalóasztalhoz ül az Európai Bizottság képviselőivel.


Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése