2023. április 12., szerda

Brüsszelben mindenki tudja, hogy milyen játékot űz Orbán Viktor

A Szabad Európa honlapja

2023. április 11.

Jó reggelt kívánunk!
 

Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Így látják az Orbán-kormány szerepét Brüsszelben – Trójai faló vagy csak hintaló?
Trójai faló helyett hintalóhoz hasonlították a magyar kormány ukrajnai háborúban vállalt szerepét a Szabad Európának nyilatkozó brüsszeli euroatlanti források. Bár Orbán Viktor sok borsot tör európai partnerei orra alá, a szankciók elengedésével nem lépte át a képzeletbeli vörös vonalat.

Tankok, ágyúk, terepjárók – mi látszik a magyar haderőfejlesztésből?
A rendszerváltás utáni évtizedekben a magyar hadsereg a legtöbb régiós ország haderejéhez hasonlóan meglehetősen elavulttá vált, legalábbis az eszközeit tekintve. Ezt hivatott orvosolni a magyar haderőfejlesztési program, amelynek az eszközbeszerzések még a könnyebben ellenőrizhető részei.

Önálló hatalmi ágból vissza a tanácsrendszerbe: önkormányzatiság és fejlesztéspolitika I.
Miért számol fel mindenféle autonómiát a Fidesz, és hogy függenek össze ezzel a negyvencentis kilátók és erdő nélküli lombkoronasétányok? Hogyan lettünk az EU egyik legközpontosítottabb országa, és hogyan hat ez a demokráciára? Cikksorozatunk első része a fejlesztéspolitika ellentmondásait mutatja be.

Enyedi Zsolt: „A CEU mint egyetem már nem létezik Magyarországon”
Pontosan hat évvel ezelőtt nyújtotta be a kormány a lex CEU-ként elhíresült törvényt, és annak is lassan öt éve, hogy ezek után a Közép-európai Egyetem vezetése bejelentette, hogy Bécsbe költöznek. A kormányzati retorika ennek ellenére továbbra is az, hogy hazugság, hogy elüldözték az intézményt. Benyó Rita a Szabadon stábjával megnézte, mi maradt a budapesti campuson, a Nádor utcában, hogy néz ki a bécsi, és mi zajlik ott. Mit nyert és mit veszített a magyar felsőoktatás ezzel a törvénnyel, mennyire igaz, hogy elüldözött egyetemről van szó, vagy mennyire igaz az a kormányzati állítás, hogy úgy ment el a CEU, hogy igazából itt maradt?

Elemző: "Minél veszélyesebb a külvilág, annál fontosabb a védelmező szerepe"
A biztonság legfőbb garanciája - így kívánja bemutatni magát a kormányfő, de ezt szolgálja-e a hadsereg megítélésének javítását célzó kampány is? A podcastban Lakner Zoltánnal beszéltünk arról is, hogy mi az értelme a kordonbontásnak a Karmelitánál és miért meglepő Dobrev Klára EP-listás első helye.

Somogyi Hajnalka: Ami leginkább hiányzik innen, az egy normális ország
Az OFF-Biennále a legnagyobb független kortárs művészeti esemény Magyarországon. 2014-ben szinte a semmiből indították el a szervezők személyes kapcsolataikat felhasználva, azóta nemzetközileg is ismertté vált. A Szelfi vendége Somogyi Hajnalka, az OFF-Biennále Egyesület elnöke volt, akivel arról beszélgettünk, hogyan lehet a semmiből felépíteni a legnagyobb kortárs művészeti eseményt és miért nem akarnak a napi politikában részt venni.

Túl kíváncsi volt, ezért a jegyző gondnokság alá akarta vetetni, de első fokon pert nyert az önkormányzat ellen
Zaklatásként élte meg a jegyző, hogy egy férfi túl kíváncsi volt, és pár hónap alatt tíz közérdekű adatot kért tőle. A jegyzőnő végül megelégelte a helyi lakos kérdéseit, ezért egy névtelen levélre hivatkozva megpróbálta cselekvőképtelen elmebeteggé nyilváníttatni. Kiderült: a jogi asszisztensi képzésre járó Lőrincz Zoltán nem elmebeteg. Jó hírneve és emberi méltósága megsértése miatt beperelte az önkormányzatot, amit meg is nyert. A Magyar Helsinki Bizottság jogásza szerint másodfokon be fogják bizonyítani, hogy az önkormányzat bosszúból akarta gondnokság alá vetetni a csupán túl kíváncsi férfit.

„Tábori feleség”: egy orvosnő szerint a tisztek pokollá teszik a nők életét az orosz hadseregben
Egy orosz nő, aki betegszabadságra ment az ukrajnai háborúból, úgy nyilatkozott a Szabad Európának, hogy ő és női kollégái is szisztematikus zaklatással és üldözéssel szembesültek a tisztek részéről, akik arra akarták kényszeríteni őket, hogy úgynevezett tábori feleségként szolgáljanak.

Tartós védelmi partnerséggé válhat-e Irán és Oroszország fegyvercseréje?
Irán és Oroszország továbbfejleszti védelmi együttműködését, és olyan fegyverekkel és katonai technológiákkal kereskedik egymással, amelyek azonnali szükségleteket elégítenek ki. Irán legutóbbi beszerzései között új orosz vadászrepülőgépek, fejlett rakétaelhárító rendszerek és kibertechnológiai fegyverek szerepelnek katonai drónokért és lőszerekért cserébe. Szakértők szerint nem világos, hogy Moszkva és Teherán fegyvercsere-partnersége hosszú távú-e, vagy csupán a szankciókkal sújtott barátok alkalmi együttműködése.
 
Amit még tudni érdemes
Hetek óta magyarok elleni szankciókról találgatnak nyugati diplomaták (444)
A portál több, egymástól független diplomáciai forrástól is úgy értesült, hogy az amerikai kormány új intézkedést tervez a magyar kormány megbüntetésére, például felmerült, hogy szankciót vetnek ki befolyásos személyekre.

„Az emberi gyarlóság nem feltétlenül azt jelenti, hogy a rendszer rossz” – a kormány egy lépést sem tett Völner lemondása óta (Telex)
Másfél év telt el azóta, hogy a rendőrség letartóztatta Schadl Györgyöt, majd pár héttel később Völner Pál lemondott az államtitkári posztjáról. Míg a Magyar Orvosi Kamara egyes jogköreit két nap alatt eltörölték, az előzetes letartóztatásban ülő Schadl máig a végrehajtói kar elnöke lehet.

A Fővárosi Önkormányzatnak nincs választása, el kell adni mindent, amit csak lehet (Népszava)
Hatvanegy ingatlant dobnak piacra a napi működés fenntartása érdekében.

Jellinek állami utakat olvasztana milliárdos badacsonyi birtokába, az MNV máris intézkedett (24.hu)
Az üzletember birtoka kedvéért adna el közutakat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az egyik badacsonytomaji dűlőn, így viszont több más ingatlantulajdonos nem tudná megközelíteni a telkét.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése