2023. április 18., kedd

Az EU szankciók helyett a megoldást keresi az ukrán gabonadömping ügyében

A Szabad Európa honlapja

2023. április 18.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Ukrán gabonadömping: Brüsszel egyelőre nem fegyelmez, jön a magyaroknak is a segélycsomag
Az Európai Bizottság nem látja indokoltnak a már a tagállamok előtt lévő védőháló megerősítéséről szóló javaslat módosítását az ukrán gabonadömping hatásaival szemben, de azt is jelezte, hogy bár megtehetné, nem feltétlenül él majd a jogi szankciók lehetőségével Magyarországgal, Lengyelországgal és más, az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára átmeneti tilalmat hirdető közép- és kelet-európai országokkal szemben, ehelyett a megoldás keresését részesíti előnyben.

Ugyanezzel a témával foglalkozott legfrissebb cikkében a Szabad Európa központi szerkesztőségének európai ügyekkel foglalkozó munkatársa, Rikard Jozwiak is, aki szerint a gabonaimport tilalma mutatja az Ukrajna melletti EU-s szolidaritás korlátait.

Az autópálya- és hulladékkoncesszió mellett a jegybankot is vizsgálja az Európai Bizottság
Gond lehet az Európai Bizottságban a magyar autópálya- és a hulladékkezeléses koncesszióval, amelyet kormányközeli üzletemberek egy csoportja és a Mol kapott meg 35 évre. De azt sem értik Brüsszelben, hogy a köztulajdonban lévő jegybank cége miért vásárolt közbeszerzés nélkül milliárdokért bútorokat részben egy olyan vállalattól, amely Matolcsy György fiának érdekeltségébe tartozik. A Transparency International Magyarország civil szervezet fordult a brüsszeli testület illetékes főigazgatóságához ezen ügyekben.

Milliárdos ingatlanvagyon, 150 éves múlt – viszi-e Köves Slomó a magyar ortodoxiát?
Köves Slomó megbízhatatlan, az a célja, hogy minél több mindent bekebelezzen – ezt Deutsch Róbert, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) elnöke mondta a Szabad Európának. A Kövessel korábban jó viszonyban lévő Deutsch nem beszél az EMIH vezető rabbijával, amióta elmérgesedett a viszony a két közösség között. Fiktív tagok, hamisított pecsét, megtévesztett miniszterek: egy hitközség meghekkelése.

Jogszerűtlen volt a Karmelita elkordonozása az újságírók elől
Szükségtelen és aránytalan volt a Karmelita kolostor körüli kordon telepítése a rendőrség részéről 2020 decemberében – mondta ki ítéletében a Fővárosi Törvényszék a Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint. A jogvédő szervezet ügyvédje a Telex két újságírójának képviseletében indított pert az ügyben.

Osztrák természetvédők: Tegye a Fertő-partot a veszélyeztetett örökségek listájára az UNESCO!
A magyar kormány Fertő tavi beruházása és az osztrák oldalon tervezett új szélerőműpark miatt fordult az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) egy osztrák civil szervezet. Az Alliance for Nature levélben kezdeményezte az UNESCO Világörökségi Tanácsánál a Fertő-táj vörös listára (veszélyeztetett terület) helyezését. A beadványhoz csatlakozott a magyar beruházás ellen évek óta tiltakozó Fertő tó Barátai Egyesület is.

Huszonöt év börtönre ítéltek egy orosz ellenzéki vezetőt
Bűnösnek találta egy moszkvai bíróság hazaárulás és más bűncselekmények vádjában a tavaly április óta fogva tartott, korábban kétszer megmérgezett Vlagyimir Kara-Murzát. A sokak által koncepciósnak tartott per során bűnösségét határozottan tagadó férfi szinte mozdulatlanul hallgatta végig a verdiktet a tárgyalóteremben felállított üvegketrecében, majd mindössze annyit mondott: „Oroszország szabad lesz”. Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete kijelentette, hogy „a rezsim kritikusaival szembeni büntetőeljárások nem az erőt, hanem a gyengeséget jelképezik”.
 
Amit még tudni érdemes
Mi lesz az orosz "kémbanknak" adott előjogokkal, a budapesti székházzal és a magyar tőkével? (HVG)
Hiába lépett ki Magyarország a Nemzetközi Beruházási Bankból, a pénzintézetnek és alkalmazottainak gyakorlatilag korlátlan előjogokat és mentességeket biztosító törvény még mindig hatályban van. Hogy meddig, nem tudni, ahogy azt sem, mi lesz a székházzal vagy a sok tízmilliárd forintnyi magyar tőkével.

Az EU-nyomás nem volt elég, töretlen a kormány befolyása az alapítványi egyetemek kuratóriumaiban (Népszava)
A tagcserék nem hoztak érdemi változást – derült ki a lap körképéből.

Fordulat jöhet a nemzeti tüzépeknél: megrázta a szakmát Lázárék javaslata (24.hu)
Várhatóan pontosítják a nemzeti tüzépek koncepcióját, mivel az állam nem kíván saját építőanyag-kereskedelmi hálózatot, monopóliumot létrehozni és nem száll be a piaci versenybe – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése