2023. december 2., szombat

Lázár János: „Aki Bálintra (Pásztor) szavaz, az a szerb kormányra adja a voksot!”

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A legforróbb hely a pokolban azoknak van lefoglalva,
akik az erkölcsi válság idején megőrizték a semlegességüket.
Dante Alighieri
 
Facebook, 2023. november 24. 11:22
https://www.facebook.com/elecking


A december 17-ére kiírt rendkívüli köztársasági és tartományi parlamenti, valamint 65 (Vajdaságon kívüli) városi és helyi önkormányzati választások (ahol a hatalom elrendelte) nem lesznek egyenrangúak se tisztességesek. Olyan vélemények is vannak, hogy Szerbiában nem is választás lesz, hanem szavazás, és hogy „az eddigi legpiszkosabb választási kampány”[1] folyik.

Szerbiában párturalom van. Nem működnek az intézmények. Szinte napszámszerűek a tiltakozások, útlezárások, bombariadók…
Az országban fokozódik a társadalmi feszültség és a lét)bizonytalanság! A tömegek súlyos megalázására és ilyen méretű pénzosztási pofátlanságra, valamint a médiával való teljes visszaélésre az utóbbi évtizedekben nem igazán akadt példa.
A hatalom – „mintha pánikban lenne” – mindenkire lesújt, aki bírálni merészeli a rendszert. Az ellenzék, a független sajtó és a nemkományzati szervezetek mellett, kampány folyik a Kiáltványt [ProGlas[2]] aláíró tekintélyes személyek ellen, akik felszólították a polgárokat, hogy szálljanak szembe az igazságtalansággal, a bűnözéssel és a korrupcióval, győzzék le a félelmüket, menjenek el és szabadon szavazzanak a választásokon[3].

Aleksandar Vučič hatalomféltő önkényuralkodó, akinek már az egészségi állapotát is megkérdőjelezik[4], szavazatszerzés céljából pénzt osztogat a költségvetésből – valójában az adófizetők pénzét szórja a lakosság különböző rétegeinek[5].
Milan Ćulibrk, a NIN belgrádi hetilap főszerkesztője „felelőtlen lépésnek” és a „szavazógépezet választások előtti olajozásának”[6] nevezte az egyszeri támogatások kifizetését az állami kasszából. Pavle Petrović, a Költségvetési Tanács elnöke, elmondta, hogy „az elmúlt három évben válogatás nélkül kifizetett támogatásokat végül minden állampolgár kamatostul fogja visszafizetni”[7].

A köztársasági választásokon 18[8] lista vesz részt, amelyek „összesen 2818 képviselőjelöltet indítanak a versenybe”[9].
A magyar pártok közül (a 6-os szám alatt) a Vajdasági „Magyar” Közösség (VMSZ) Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! – morbid elnevezésű – listája szerepel[10].
A VMSZ – a november 22-ei szabadkai megállapodás szerint – a támogatottságot már szinte nem élvező, a közéletben nem szereplő  „Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és a Magyar Egység Párt (MEP) támogatásával indul a köztársasági és tartományi választásokon”[11]. A két szatellit párt a VMSZ köztársasági listájának azonban még az elnevezésében sem szerepel.

A VMSZ – teljesen szükségtelenül és értelmetlenül – 250 jelöltet állított[12], vagyis pontosan annyit, amennyi a szerb képviselőház összes képviselőinek a száma.
A legutóbbi (2022. április 3-ai) választásokon a pártnak csak 5 (öt) képviselője – Pásztor Bálint, Kovács Elvira, Ökrész Rozália, Újvári Zsombor és Újhelyi Ákos[13] – jutott be a szerb parlamentbe (a korábbi 9-el szemben).
A magyar-szerb vegyespárt december 17-ei választási listája első öt – esetleg befutó – helyén (sorrendben) Pásztor Bálint (1979, Szabadka, egyetemi rendkívüli tanár), Kovács Elvira (1982, Szentmihály, okleveles közgazdász), Bájity Borisz (1982, Szabadka, okleveles jogász – mester), Tóbiás József (1971, Zenta, vállalkozó) és Úri Emese (1967, Versec, általános szakorvos) szerepel[14].

Pásztor Bálint és Kovács Elvira sokéves, hivatásos, megélhetési köztársasági képviselők, a Szerb Haladó Párt (SNS) magyar hangjai, akik ennek a pártnak minden javaslatát megszavazták, függetlenül attól, hogy a vajdasági magyar közösség érdekében volt-e az vagy sem. Mindketten halmozták a tisztségeket és közben persze a vagyonukat is.
A junior Pásztor 2007. február 14-től (!!) köztársasági parlamenti képviselő és csaknem egész idő alatt frakcióvezető, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, rendkívüli egyetemi tanár, az Újvidéki Egyetem Tanácsának tagja, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány Igazgatóbizottságának elnöke[15], stb. –, ami az apai szemérmetlen protezsálás ékes bizonyítéka a vajdasági magyar politikai életben[16].
Az „orgiáról” elhíresült „érdekvédő” Elviránk (Kovács) a szerb parlament (egyik) alelnöke, „legdrágább képviselője”, az Európai Integrációs Bizottság elnöke (pontosabban fikusza), az Európa Tanács (ET) kisebbségi jogi albizottságának elnöke, stb. A felszólalásaiban nem a vajdasági magyar közösséget, hanem pártjának és a hatalmat gyakorló partnerének, a Szerb Haladó Pártnak (SNS) az érdekeit képviseli. Szerbiában és külföldön egyaránt![17]
Bájity Borisz új, a magyar közéletben szinte csaknem ismeretlen név a VMSZ listáján. 2017 októberétől Vajdaság AT Képviselőháza főtitkárhelyettese volt, az elhunyt Pásztor István közeli munkatársa lehetett, majd 2022-ben a Véemeszes Magyar Nemzeti Tanács (MNT) tagja lett[18]. Gondot okozhat neki a magyar nyelv használata, mivel felszólásait az MNT üléseken leginkább olvassa.
Tóbiás József[19] a VMSZ tanácsalelnöke, „harmadik generációs családi vállalkozó”, „kézilabda szakedzői diplomát szerzett Újvidéken”. 2008-2016 között, két mandátumban tartományi képviselő, ugyanakkor ebben az időszakban Ada Község Községi Képviselő-testületének (KKT) tanácsnoka volt, majd 2020-tól az elnöke. Nem tudni mivel szolgált rá a köztársasági képviselői jelölésre, mivel a közéletben nem igazán lehetett hallani róla.
Úri Emese[20] általános szakorvos, 2020 és 2022 között a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjeként tevékenykedett. Egyéb politikai tevékenysége, de emlékezetes felszólalása sem volt.
A VMSZ képviselőjelöltjeinek egyéni választási megmérettetésben soha nem volt része. Nem a tehetségüknek és a tudásuknak, hanem a pártlistának köszönhetően jutottak tisztségbe. 
Ezekre szavazzunk?

A VMSZ a (Radikális Pártból – SRS kialakult) Szerb Haladó Párttal és a (háborús bűnök elkövetésével vádolt Slobodan Milošević alapította) Szerb Szocialista Párttal (SPS) való természetellenes hatalmi szövetsége 2014 óta tart. (A SPS választási listájának 3. helyére Marko Milošević, a hágai börtönben elhunyt Slobodan Milošević unokája került, aki minden bizonnyal parlamenti képviselő lesz! [21])
Ennek a hatalmat gyakorló szövetségnek az eredménye, hogy az utóbbi évtizedben a délvidéki/vajdasági magyar közösség létszáma 27,36 százalékkal csökkent, hogy „az utóbbi időben több helyen a kenyeret is szeletenként árulják”, hogy „a töpörtyű (vagy, ha úgy tetszik, tepertő) megfizethetetlenné vált a szerbiai átlagpolgárok jelentős része számára” (a zlatiborit kilogrammonként 2874,00 dinárért, illetve „darabonként 7,40 dinárért”) árulják[22].
A szégyent csak tetézi, hogy „a belgrádi önkormányzati választási listán együtt szerepelnek a Vajdasági Magyar Szövetség, a Szerb Haladó Párt, a Szerb Radikális Párt és a Szerbiai Egyesült Nyugdíjaspárt (PUPS) jelöltjei”[23].

Marinica Tepić, a Szabadság és Igazságosság Párt (SSP) alelnöke – november 29-én Szabadkán, a „Szerbia az erőszak ellen” mozgalom országjáró kampánykörútja során – több száz polgár előtt elmondta véleményét a VMSZ-ről (is):
– Már tavaly is beszéltünk arról, hogy önöknek itt gyakorlatilag két Szerb Haladó Pártjuk van, úgy ahogyan senki másnak. Van az eredeti Szerb Haladó Párt és van annak a kis testvére, a Vajdasági Magyar Szövetség. Önöknek emiatt itt sokkal nehezebb. Főleg akkor, ha él önökben az a szentimentalizmus, hogy ragaszkodnak származásukhoz, szeretik anyanyelvüket, családjukat, zenéjüket, kultúrájukat… és aztán ezzel bizonyos értelemben valaki zsarolja önöket, hogy amennyiben nem erre a kisebbségi pártra szavaznak, akkor nem eléggé jó magyarok. Ugyanígy én sem vagyok egyesek számára elég jó román – emelte ki Marinica Tepić[24].

Magyar állami vezetők, a választások függvényében – a korábbi gyakorlattal összhangban – avatkoznak be Szerbia és a magyar közösség belügyeibe, miközben „börtönbüntetéssel fenyegeti a külföldi pénzből finanszírozott kampányt folytatókat az új (magyarországi – B.A.) szuverenitásvédelmi törvény”[25]. Micsoda álnokság!
Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint „Magyarországnak nem érdeke, hogy a Szerbia választásokon olyan eredmény alakuljon ki, amely megkérdőjelezné az eddigi eredményeket”[26].
A magyar kormányfő Budapesten a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) november 17-ei plenáris ülésén azt mondta, „a Fidesz kész minden segítséget megadni a kampányban a pártnak (a VMSZ-nek – B.A.), aktívan részt venni abban − bizonyára a szerb hatalmi párt is kéri majd ugyanezt a magyar politikumtól, ennek azonban nincs kihatása a magyar szervezet támogatására”[27]. Más szóval, a magyar kormány érdeke a jelenlegi, a magyar közösségre nézve is kedvezőtlen állapotok megtartása.
Ennek segítésére – három év után – újraindították a Prosperitati Alapítvány „házvásárlási támogatását”[28], és „40 magyarországi Fideszes aktivistával erősítik a szerbiai választáson induló VMSZ-t”[29]! Nesze neked szuverenitás!

Lázár János, Magyarország építési és közlekedési minisztere a Szeged–Szabadka vasúti személyforgalom november 28-ai megindulása alkalmából – „vonatozás közben” – elszólta magát: „Aki Bálintra (dr. Pásztor) szavaz, az a szerb kormányra adja a voksot”[30]. – Vagyis Vučićra és Dačićra, meg a belgrádi koalíciós szerződés szerint Šešeljre! Akinek ez rendben van, és elégedett azzal, ahogyan most élünk, az csak szavazzon ezekre[31] – írja a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (SLV) – Vajdaságiak – Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége – Együtt Vajdaságért – Bojan Kostreš nevű koalíció közleményében, ami a 13-as sorszámot kapta a tartományi választásokon.
– Lázár azt is kikotyogta, hogy „Nem véletlenül most készült el a vasútvonal”[32] („de lassú, és már az első késett”[33]). Hát persze: miközben hónapokig, évekig tökéletlenkednek a magyar államvasutakkal, kellett egy kis mézesmadzag, egy igazi választások előtti csoda a klientúra meggyőzésére – írja Purger Tibor[34].

Lázár politikai baklövését Pásztor Bálint azzal a nyilvánvalóan hamis állítással tetézte, hogy „ez a vasútvonal az édesapja, Pásztor István álma volt, és ez annak megvalósulása. Ő 25 évet áldozott az életéből arra, hogy ma felszállhassunk a vonatra”[34] (sicc!!)!
A Szabadka-Szeged vasútvonalon, „2015-ben szűnt meg a személyforgalom”. A junior Pásztornak gondjai lehetnek a matematikával (is)! Inkább arra kellene válaszolnia, hogy miért kellett nyolc évet várni a két város közötti vonatfogalom visszaállítására! Vagy, hogy az apja elnöksége alatt – aki ezt még csak szóvá sem tette! – miért szűntek meg Vajdaság szerte – a tömbmagyarságot is összekötő – vasútvonalak?
 
A köztársasági választásokon az Együtt a jövőért és fejlődésért – Koalíció a békéért és toleranciáért nevű listának (a 9-es szám alatt) van még magyar érdekeltsége. Mögötte 10 nemzeti közösséget képviselő 13 nemzeti kisebbségi pártmozgalom és egyesület áll, a bosnyákokat, vlachokat, magyarokat (Magyar Polgári Szövetség – MPSZ), horvátokat, montenegróiakat, görögöket, románokat, jugoszlávokat és romákat is képviseli[35].
Ezen a listán Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke a hetedik[36] – nagy valószínűséggel nem befutó helyen áll.

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles képviselete, hatékony érdekvédelme!
Orbán Viktor és a miniszterei tettek erről: „Jó” (Fideszes/Véemeszes) és „rossz” (az összes többi) magyarra osztották, különböztették meg vajdasági magyar közösség tagjait. Folyamatosan csak a VMSZ vezetőivel tárgyaltak, anyagilag és minden más eszközzel támogatták a tevékenységét. Akiknek más véleménye volt, azokkal szóba se álltak. Felelősség terheli őket mivel elősegítették a közösség drámai népességfogyását, gazdasági, politikai és egyéb területeken való hanyatlását.

BOZÓKI Antal
__________
[1] Nedim Sejdinović: Vlast i kampanja mržnje [A hatalom és a gyűlöletkampány]. https://www.vreme.com/vreme/nasilje-bez-granica/, 2023. november 16.

[2] Proglas. https://www.proglas.co.rs/, vagy Danas, 2023. november 9. 11., és v-ár: „Nem akarok fenevadak között élni”. Magyar Szó, 2023. november 8. 4.

[3] Uo.

[4] Božo Prelević: Da li vam je dobro, Predsedniče? [Elnök úr, jól van?]. Danas, 2023. november 21. 15., vagy
https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/bozo-prelevic-aleksandar-vucic/, 2023. november 19. 20:17
[5] Itt az összes új állami támogatás. https://szmsz.press/2023/11/27/itt-az-osszes-uj-allami-tamogatas/, 2023. november 27. 11:54

[6] Ćulibrk: Mindannyian visszafizetjük az állam 2.500 eurós „ajándékát”. https://szmsz.press/2023/12/01/culibrk-mindannyian-visszafizetjuk-az-allam-2-500-euros-ajandekat/, 2023. december 1. 9:24

[7] A polgárok kamatostul fogják visszafizetni a most szétosztott összegeket. https://szmsz.press/2023/12/02/a-polgarok-kamatostul-fogjak-visszafizetni-a-most-szetosztott-osszegeket/, 2023. december 2. 9:18

[8] Републичка изборна комисија [Köztársasági Választási Bizottság].
https://www.rik.parlament.gov.rs/dokumenta/41985/document-type-2/election-round-0/additional-document-1/municipality-id-0/election-station-0/order-2/sort-1

[9] Véglegesítette a köztársasági választásokon induló listák névsorát a választási bizottság. https://szmsz.press/2023/12/01/veglegesitette-a-koztarsasagi-valasztasokon-indulo-listak-nevsorat-a-valasztasi-bizottsag/, 2023. december 1. 17:25

[10] VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT! https://www.rik.parlament.gov.rs/dokumenta/41985/document-type-2/election-round-0/additional-document-1/municipality-id-0/election-station-0/order-2/sort-1

[11] A VMSZ két másik magyar párt támogatásával indul a választásokon. https://szmsz.press/2023/11/22/a-vmsz-ket-masik-magyar-part-tamogatasaval-indul-a-valasztasokon/, 2023. november 22. 18:28

[12] Uo.

[13] Köztársasági képviselők. https://www.vmsz.org.rs/rolunk/kepviselok-es-tisztsegviselok

[14] Vajdasági Magyar Szövetség Köztársasági Választási Listája 2023. https://www.vmsz.org.rs/koztarsasagi

[15] Prof. dr. Pásztor Bálint. A VMSZ megbízott elnöke.
https://www.vmsz.org.rs/rolunk/szemely/dr-pasztor-balint
[16] Bővebben lásd a Pásztor után megint Pásztor című írásom. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2023. november 5. 16:59

[17] Bővebben lásd az „Érdekvédő Elviránk”, https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15256, 2023. február 9.; a Rossz és téves politika szolgálatában!. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15652, 2023. július 16., és a Kovács Elvira (VMSZ) – „a legdrágább képviselő” c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15756, 2023. augusztus 30.

[18] Bájity Borisz. https://www.mnt.org.rs/tagjaink/bajity-borisz

[19] Tóbiás József. A VMSZ tanácsalelnöke. https://www.vmsz.org.rs/rolunk/szemely/tobias-jozsef

[20] Dr. Úri Emese. https://www.vmsz.org.rs/rolunk/szemely/dr-uri-emese, és v-ár: Dr. Úri Emese: A szívós és kitartó munka tiszteletet és elismerést vélt ki. Magyar Szó, 2023. november 30. 5.
[21] Коалиција: Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија и „Зелени Србије” [Szerbiai Szocialista Párt, Egységes Szerbia és Szerbiai Zöldek koalíció]. https://www.rik.parlament.gov.rs/dokumenta/41985/document-type-2/election-round-0/additional-document-1/municipality-id-0/election-station-0/order-2/sort-1, és Dačić: Marko Milošević minden bizonnyal parlamenti képviselő lesz! https://szmsz.press/2023/11/30/dacic-marko-milosevic-minden-bizonnyal-parlamenti-kepviselo-lesz/, 2023. november 30. 17:37
[22] F.F.: Szerbiai nyomor: Egyes helyeken már a töpörtyűt is darabonként árulják?! https://delhir.info/2023/12/01/szerbiai-nyomor-egyes-helyeken-mar-a-toportyut-is-darabonkent-aruljak/, 2023.dec ember 01/03:31

[23] Egy listán a VMSZ-es, a radikális és a haladó párti jelöltek. https://szmsz.press/2023/11/04/egy-listan-a-vmsz-es-a-radikalis-es-a-halado-parti-jeloltek/, 2023. nov. 4. 7:55

[24] Tóth Imre. Tepić: Tegyünk arról, hogy Vučić a választások után lemondjon! https://szmsz.press/2023/11/29/tepic-tegyunk-arrol-hogy-vucic-a-valasztasok-utan-lemondjon/, 2023. november 29. 18:40

[25] P.A.R.: Szuverenitásvédelmi törvény: itt vannak a javaslat részletei. https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/11/szuverenitasvedelmi-torveny-itt-vannak-a-javaslat-reszletei, 2023. november 22.

[26] A szerb-magyar kapcsolatrendszer a jó példa. Magyar Szó, 2023. november 18. 1.

[27] Uo., 3.

[28] P.E.: Mától lehet jelentkezni a házvásárlási támogatásra. Magyar Szó, 2023. november 15. 1 és 4.

[29] D.J.: Negyven magyarországi fideszes aktivistával erősítik a szerbiai választáson induló VMSZ-t. https://delhir.info/2023/12/01/negyven-magyarorszagi-fideszes-aktivistaval-erositik-a-szerbiai-valasztason-indulo-vmsz-t/, 2023. december 1. 18:54, és Purger Tibor: A lázári csoda (meg egy kis szuverenitás-támadás) Palicson. https://szmsz.press/2023/12/01/a-lazari-csoda-meg-egy-kis-szuverenitas-tamadas-palicson/

[30] (VMDK) Lázár János igazsága. https://www.facebook.com/groups/2008057006104864/posts/3653310058246209/?comment_id=3653315191579029&notif_id=1701415246625240&notif_t=group_comment_mention

[31] (VMDK) Lázár János igazsága. https://www.facebook.com/groups/2008057006104864/posts/3653310058246209/?comment_id=3653315191579029&notif_id=1701415246625240&notif_t=group_comment_mention
[32]Purger, a 29-es jegyzetben.
[33] D.J.: Beindult ugyan a Szabadka-Szeged közötti vasúti közlekedés, de lassú, és már az első késett. https://delhir.info/2023/12/02/beindult-ugyan-a-szabadka-szeged-kozotti-vasuti-kozlekedes-de-lassu-es-mar-az-elso-kesett/, 2023. december 2. 11:49
[33]Purger, a 29-es jegyzetben. 
[34] B.em: Az összetartozás vonata. Magyar Szó, 2023. november 29. 9.
[35] Fókuszban - 2023.11.23. https://media.rtv.rs/hu/fokuszban/87626;
Tizenhárom kisebbségi párt és szervezet koalícióban indul a választásokon.
https://szmsz.press/2023/11/10/tizenharom-kisebbsegi-part-es-szervezet-koalicioban-indul-a-valasztasokon/, 2023. november 10. 8:19, és Proglašena je lista Koalicija za mir i toleranciju [Kihirdették a Koalíció a békéért és toleranciáért listáját]: Na listi petoro kandidata iz Istočne Srbije [A listán öt kelet-szerbiai jelölt szerepel]. 2023. november 20.

[36] КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ [Koalíció a békéért és toleranciáért]. https://www.rik.parlament.gov.rs/dokumenta/41985/document-type-2/election-round-0/additional-document-1/municipality-id-0/election-station-0/order-2/sort-1., és Fókuszban, a 21-es jegyzetben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése