2023. december 6., szerda

Szakértő: a súlyos korrupció miatt húztak el Magyarország mellett a régiós versenytársak

 A Szabad Európa honlapja

2023. december 6.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Palócz Éva közgazdász: „Nagy ára van a korrupciónak”
Rendkívül demoralizáló a hatása annak a fajta korrupciós átitatottságnak, amely a magyar gazdaságot jellemzi – mondta Palócz Éva közgazdász. Szerinte a térségbeli versenytársak, vagyis a lengyel, a szlovák és a cseh gazdaság emiatt is robogott el mellettünk. „Minden fillér, amit túlárazásban eltulajdonítottak, máshol hiányzik. Ez az iparszerű, üzemszerű túlárazás és korrupció más országban nem volt” – közölte a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója.

Ismét inkább visszaesést mutatnak a PISA-eredmények
Az előző méréshez képest a PISA-tesztek alapján romlott a 15 éves magyar diákok matematikatudása, a szövegértés és a természettudományok területe nem változott érdemben, tízéves időtávon azonban már mindenhol visszaesés látszik. Az OECD szerint jelentős részben inkább ész, mint sok pénz kérdése az oktatás fejlesztése. Szerintük nem lehet mindent a járványra sem fogni.

Cser-Palkovics András: Nem érdemes mindent központosítani
Székesfehérvár fideszes polgármestere szerint el kellene dönteni, hogy az országnak van fővárosa vagy a fővárosnak van országa. Azt is át kellene gondolni, hogy milyen funkcióknak kellene mindenképpen Budapesten lenniük, és milyen feladatkörök kerülhetnének máshová. Kubatov Gábor budibárózásával kapcsolatban úgy véli: amikor ilyen nagyon leegyszerűsített üzeneteket hangoztatunk, önkéntelenül is belecsúszunk abba hibába, hogy esetleg féligazságokat mondunk.

Porosenko tagadja, hogy egyáltalán Magyarországra készült volna
Mást mond a magyar és az ukrán kormány, illetve az érintett, Petro Porosenko egykori ukrán elnök az utóbbi meghiúsult budapesti látogatásáról és külföldi útjáról. Az biztos, hogy Budapesten vártak egy ukrán vendéget, mint ahogy az is, hogy volt már hasonló esetek miatt kellemetlen tapasztalata a kijevi kormánynak.

Metróper: Eddig is az időt húzták az oroszok, most vissza is támadnának
A BKV 38 milliárd forintnyi kötbért követel vissza a budapesti metrókocsikat Tarlós István alatt botrányos minőségben felújító, pontosabban kicserélő orosz Metrowagonmastól. A cég három évig a periratokat se vette át, de most inkább ellenkérelmet adtak be, amivel jó eséllyel tovább tudják húzni az időt.
 
Amit még tudni érdemes
Százból csak hat magyar fiatal maradna biztosan itthon, több mint felük a kivándorláson gondolkodik (Népszava)
Majdnem minden második megkérdezett arról számolt be, hogy kevéssé jól vagy kimondottan rosszul érzi magát. Kétharmados többségben vannak a 16-24 évesek korosztályában azok, akik inkább rossznak ítélik az ország helyzetét egy kutatás szerint, és csak kevés területen derűlátók.


Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése