2023. december 28., csütörtök

Politikai válság Szerbiában

Szombaton 12 órára össznépi gyűlést terveznek Belgrádban

Ha még mindig van egy kis életerő is bennünk, megdöntjük.

Ellenkező esetben ő fog velünk végezni.
Goran Marković


„A Szerb Haladó Párti tolvajok és az erőszak nélküli államért”
(Fotó: FoNet Marko Dragoslavić)


Szerbiában továbbra is tartanak a tiltakozások a december 17-ei – „a választási csalások történetében”[1] eddig nem tapasztalt méretű – választási csalások ellen.
Belgrádban tíz napja folyamatosan  minden este 18 órától tüntetnek a Szerbia az erőszak ellen koalíció tagjai, a polgárok és az egyetemisták, akik a választások megsemmisítését követelik. Marinica Tepić, a Szabadság és Igazságosság Párt alelnöke már december 18-a óta éhségsztrájkkal tiltakozik. Példáját több ellenzéki parlamenti képviselő is követte.
December 25-én a belgrádi városi képviselő-testület előtti tiltakozások alatt mintegy 40, többségében fiatalt vettek őrizetbe, akiket nyilvános rendezvényen elkövetett garázdasággal és az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására történő felbujtással gyanúsítanak[2].
Miroslav Aleksić, a Szerbia Népi Mozgalma elnöke (NPS), a Szerbia az erőszak ellen (SPN) koalíció egyik vezetője december 26-án este az Igazságügyi Palota előtt összegyűlt tüntetőknek azt mondta, „nem áll szándékukban a hatalom erőszakos megdöntése, de a választási csalást sem hajlandóak elfogadni”[3].

Aleksandar Vučić ezzel szemben azt állítja, hogy „ezek voltak a legtisztább (csaknem soha nem lehet tökéletesen levezetni a választási folyamatot), és a legtisztességesebb választások.  Ezt mindenki tudja. A parlamenti választásokért, habár pártelnök nem vagyok, soha nem kaptam annyi gratulációt az emberektől éppen az Európai Unióból”[4].
– Azon kívül, hogy kérdéses, hogyan lehet megállapítani, melyik választások voltak a legtisztességesebbek és, hogy ez az jelenti-e, hogy az előzőek nem voltak azok, a mostani választásokról ezt semmiképpen nem lehet mondani. A választási manipulációról és az ún. „választási migrációról” szóló hírek, ismét az utcára késztették Szerbia polgárait, akik támogatják az ellenzék egy részének a követeléseit, hogy a választásokat semmisítsék meg – kommentálta Vučić szavait az Istinomer [Igazságmérő] portál[5].

A szerbiai választások és az ahhoz fűződő szabálytalanságok reakciót váltottak ki az Európai Unió magas-rangú képviselőiből is.
Josep Borrell európai kül- és biztonságpolitikai képviselő és Várhelyi Olivér európai bővítési biztos közös közleményben szólították fel Szerbiát, hogy „láthatóan fejlessze” a választási folyamatot, miután a nemzetközi megfigyelők bírálták a legutóbbi választások módját.
– Elvárjuk, hogy az illetékes nemzeti intézmények átlátható módon vizsgálják ki a szabálytalanságokkal kapcsolatos hiteles bejelentéseket. Ez magába foglalja a belgrádi és a többi helyhatósági választásokat is – áll a két politikus december 19-ei, nyilatkozatában[6].
Borrell és Várhelyi kiemelték, tekintetbe vették az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája (ODIHR) nemzetközi megfigyelőinek előzetes jelentését és megállapításait, miszerint a szerbiai választásokat „komoly szabálytalanságok, a közpénzekkel való visszaélés, Aleksandar Vučić államfő média dominanciája, a negatív kampány és a félelem terjesztése jellemezték”[7].

Az Európai Bizottság (EB) „békére és párbeszédre szólított fel” december 27-én az N1 Televíziónak arra a kérdésre válaszolva, hogy hogyan kommentálják a választásokat követő eseményeket, valamint hogy „Szerbia együttműködik az orosz hírszerzéssel”.
– A békés demonstrációra való jogot meg kell óvni, de az erőszak nem megoldás és elfogadhatatlan. A rendőri intézkedéseknek arányosaknak kell lenniük, a jogállamiság alapelveinek betartása mellett – áll az Európai Bizottság válaszában, amit az N1 Televíziónak küldtek. A választási szabálytalanságokkal kapcsolatos panaszokat megfelelően ki kell vizsgálni és foglalkozni kell azokkal – emelte ki az EB[8].
Az EB az ODHIR végső jelentését és a jövőre vonatkozó ajánlásait várja, figyelmeztetve, hogy azokat „minél előbb alkalmazni kell, még a következő választások előtt”, közölte az N1[9].

A decemberi választások magyar vonatkozásairól nem készült egyetlen tárgyilagos jelentés vagy elemzés sem. Nincs egyeletlen párton kívüli intézmény vagy szervezet, amelyik ilyet készítene és a sajtóban sem találni ezzel kapcsolatos értékelhető kommentárt.
A Magyar Szó nevű propaganda pártlap a december 27-ei címoldalán arról ír, hogy „Aleksandar Vučić szerb államfő megtekintette a Vajdaság mosolyának elnevezett gyorsforgalmi út munkálatait”, hogy „megtartották az Örökségünk népzenei koncertet Óbecsén”, és hogy Ukrán támadás érte Krímet”.
A lapban a belgrádi eseményekről egyetlen írás nem található! A Varjú Márta által (fő)szerkesztett napilap a vajdasági magyar újságírás szégyene lett!

II. Pásztor (Bálint) a Vajdasági „Magyar” Szövetség megbízott elnöke a választásokról az említett pártújságnak – a december 23-án közölt „nagyinterjúban” – elmondta, hogy a választásokon „a szavazóknak köszönhetően sikerült olyan eredményt elérniük”, amelyek szerint a VMSZ a választásokon „megkérdőjelezhetetlenül győztes csapat”[10] lett.
A parlamenti választásokon egyedüli magyar előjelű pártként résztvevő lista vezetője még csak véletlenül sem említette meg, hogy pártja megfigyelői ismeretlen számú szavazóhelyen „listázták a választópolgárokat” a mobilapplikáció segítségével, „párhuzamos névjegyzékeket is használtak”, „ellenőrizték, hogy ki ment el szavazni és folyamatosan hívogatták az embereket”[11], hogy a Magyar Nemzeti Tanács alapította médiát a pártja szolgálatába állította, hogy a magyar kormánytól korlátlan anyagi és szakértől támogatást kapott... Készíti a koalíciós szerződést a Szerb Haladó Párttal.

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMD) elnöke szerint „a választási ’eredmények’ és az azt követő időszak megmutatta, tudatos választási mesterkedés történt a Szerb Haladó Párt (SNS – amely választási kampányának Vučić volt a meghatározó személye – B.A.) és a VMSZ részéről. Ezt támasztják alá azok a ’szavazatok’, amelyek Belgrádban, Közép-, Dél- és Kelet-Szerbiában láttak napvilágot. Ebből az következik, hogy a VMSZ annyira be van ágyazódva ebbe a diktatórikus, szolgálatok által irányított rendszerbe, hogy már nem is vonható kétségbe a felelősségük mindazért, ami történik ebben az országban, a Vajdaságban, önkormányzatainkban. Ők már nem a demokrácia és a haladás útján vannak, hanem a belgrádi gazdák mondják meg nekik, mit kell tenniük. Szerepük a vajdmagyarok ellenőrzés alatt tartása, megvezetése, eladása, zsíros falatokért cserébe”[12].
– Ne gondolja senki, hogy minket, vajdasági magyarokat ez nem érint, és mindez nem magyar ügy (is). Itt élünk ebben az országban, és ránk is vonatkozni fognak azok a rossz döntések, amiket ez a rendszer meghoz. Nem fog tudni megvédeni bennünket se a VMSZ, se a Fidesz. Vagy ellenállunk, vagy foghatjuk az útleveleket (HU), és költözhetünk innen tömegesen – írta Csonka december 26-án a közösségi hálón. 

Csak az nem látja, aki nem akarja, hogy Szerbiában a december 17-ei választások után mélyül a politikai válság.

Vučić a választások megsemmisítéséről és hat hónappal az egyenrangú választási feltételek biztosítása utáni új választások kiírásáról, amit az ellenzék egy része követel – egyelőre – hallani sem akar.
– A hatalom a repressziót választotta, nem a nyílt párbeszédet”[13] – hirdeti a belgrádi Danas napilap a december 27-ei címoldalán. – A polgárok egy része nem hisz se a hatalomnak, se az ellenzéknek, de nagyon elégedetlenek, mérgesek és mindenből elegük van – írja a lap[14].
Szerbia elnöke december 28-án „kijelentette, hogy januárban megalakítják a köztársasági parlamentet, erről vita nem lesz”[15]. Azt is elmondta, hogy „nem fél sem az ellenzéktől, sem a tiltakozásoktól, sem a választási megfigyelők koholt vádjaitól, jelentésétől, amelyben azt mondják, hogy óriási szabálytalanságok történtek”[16]. Azzal próbálja elterelni a felgyülemlett problémákról a figyelmet, hogy „5.000 dinár helyett 10.000 dinárt érnek majd az üdülési utalványok, és összesen 100.000 darabot osztanak majd szét”[17].

Az ellenzéki szervezetek egy része december 28-án 18 órára újabb tiltakozást jelentett be, ezúttal is a Köztársasági Választási Bizottság épülete előtt, szombaton pedig a Terazije kútjánál a ProGlas [Kiáltvány nevű ellenzéki polgári kezdeményezés] tüntetésére hívta a polgárokat.
Az egyetemi hallgatók is bejelentették, hogy „pénteken 24 órára lezárják a forgalmat a fővárosban”[18], utána pedig csatlakoznak a ProGlas[19] tiltakozásához”[20].
A ProGlas aláírói – párton kívüli neves ellenzéki szerbiai értelmiségiek – „Szerbia társadalmi-politikai rendszerének a megváltoztatására” szólították fel a polgárokat, hangoztatva, hogy „az uralkodó hatalmi rendszert, Aleksandar Vučićtyal és a Szerb Haladó Párttal az élén, le kell váltani ahhoz, hogy Szerbia ’másmilyen ország’ legyen”[21]. A Kiáltványt december 17-éig 190.951 polgár írta alá[22].
A polgári kezdeményezés a december 27-ei levélében jelentette be, hogy „december 30-án Belgrádban, a Terazije kútjánál 12 órakor össznépi gyűlésre várja a támogatóit”, hogy „közös erővel álljanak ellen az igazságtalanságoknak”[23]. – Mert mi NEM FOGADJUK EL! – áll a levél végén.

BOZÓKI Antal
__________
[1] Podrži proglas [Támogasd a kiáltványt]. podrska@gradjanske.org. 2023. december 27. 19:32
[2] Kihallgatták a vasárnapi tüntetésen őrizetbe vetteket, többen is vizsgálati fogságba kerültek. https://szmsz.press/2023/12/27/kihallgattak-a-vasarnapi-tuntetesen-orizetbe-vetteket-tobben-is-vizsgalati-fogsagba-kerultek/, 2023. december 27. 10:34, és Izbori u Srbiji: Sedmorica priznala krivicu za nerede u Beogradu, kaže tužilaštvo [Választások Szerbiában: Heten beismerték a belgrádi rendbontásban való bűnösségüket, mondja az ügyészség]. https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-67829650, 2023. december 27.

[3] Aleksić: Nem akarjuk erőszakkal megdönteni a hatalmat, de a választási csalást sem fogadjuk el. https://szmsz.press/2023/12/26/aleksic-nem-akarjuk-eroszakkal-megdonteni-a-hatalmat-de-a-valasztasi-csalast-sem-fogadjuk-el/, 2023. december 26. 19:55

[4] Vučić: Ovo su bili najpošteniji izbori [Ezek voltak a legtisztességesebb választások]. https://www.istinomer.rs/izjava/vucic-ovo-su-bili-najposteniji-izbori/, 2023. december 24.

[5]Uo.

[6] EU traži od Srbije da 'opipljivo' poboljša izborni proces [Az EU Szerbiától a választási folyamat ’kitapintható’ javítását kéri]. https://www.slobodnaevropa.org/a/eu-izbori-srbija/32738074.html, 2023. december 19.

[7] Uo.

[8] Európai Bizottság: Megfelelően ki kell vizsgálni a választási szabálytalanságokat!
https://szmsz.press/2023/12/27/europai-bizottsag-megfeleloen-ki-kell-vizsgalni-a-valasztasi-szabalytalansagokat/. 2023. december 27. 11:12 |

[9] EK za N1: Pritužbe na izborne nepravilnosti bi trebalo propisno ispitati i pozabaviti se njima [ Az EB az N1-nek: a választási szabálytalanságokkal kapcsolatos bejelentéseket szabályszerűen ki kellene vizsgálni és foglalkozni velük]. https://nova.rs/vesti/politika/ek-za-n1-prituzbe-na-izborne-nepravilnosti-bi-trebalo-propisno-ispitati-i-pozabaviti-se-njima/, 2023. december 27. 10:28

[10] Pesevszki Evelyn: „A VMSZ megkérdőjelezhetetlenül győztes csapat”. Magyar Szó, 2023. december 23. 2., vagy https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.301381/A-VMSZ-megkerdojelezhetetlenul-gyoztes-csapat, 2023. december 23. 08:30.

[11] Bővebben lásd a CSALTAK, LOPTAK, VÁLASZTOTTAK! című írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16037, 2023. december 24.

[12] Csonka Áron. Szerbia mint Fehéroroszország. https://www.facebook.com/csonkaaron, 2023. december 26. 9:58

[13] V. Jeremić: Vlast izabrala zastrašivanje i represiju umesto dijaloga [A hatalom a megfélemlítést és a repressziót választotta a párbeszéd helyett]. Danas, 2027. december 27. 1. és 9.

[14] Safeta Biševac: Jabuke i vino [Alma és bor]. Danas, 2027. december 27. 9.

[15] Tizedszer az utcákon. https://szmsz.press/2023/12/27/tizedszer-az-utcakon/, 2023. december 27. 21:02

[16] Uo.

[17] Vučić: Tízezer dinárt ér majd az üdülési utalvány. https://szmsz.press/2023/12/27/vucic-tizezer-dinart-er-majd-az-udulesi-utalvany/, 2023. december 27. 20:40

[18] Lásd a 15-ös alatti írást.

[19] Proglas. https://www.proglas.co.rs/, vagy Danas, 2023. november 9. 11., és v-ár: „Nem akarok fenevadak között élni”. Magyar Szó, 2023. november 8. 4.

[20] Završen deseti protest koalicije "Srbija protiv nasilja" [Befejeződött a Szerbia az erőszak ellen koalíció tizedik tiltakozása]. https://www.euronews.rs/srbija/politika/109495/zavrsen-deseti-protest-koalicije-srbija-protiv-nasilja-novo-okupljanje-najavljeno-za-sutra-u-18-casova-ispred-rik-a/vest, 2023. december 27. 18:22

[21] ПроГлас (група грађана) [Kiáltvány (polgárok csoportja)]. https://sr.wikipedia.org/wiki/

[22] Uo. Lásd még proglas [kiáltvány]. Danas, 2023. november 9. 11

[23] Lásd az 1-es alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése