2023. december 18., hétfő

Összetett politikai alku és taktika állhat az EU-csúcs eredményének hátterében

 A Szabad Európa honlapja

2023. december 18.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Orbán Viktor jól kalkulált, de nem kapja meg ingyen a pénzt
Merőben más színben tüntetheti fel az EU-csúcs eredményeit, ha mint azt egyesek tudni vélik, valóban a befagyasztott magyar pénzek álltak a háttérben. Lehetett-e, vagy sem háttéralku Orbán Viktor, Ursula von der Leyen és más kulcsszereplők között?

Elemzésünkben egyebek között erre a kérdésre keressük a választ.
Egy másik cikkünkben is a brüsszeli értekezleten történteket vizsgáltuk az ukrán csatlakozási folyamat szempontjából, miután fontos döntések születtek a közösség bővítésének megkezdésére vonatkozóan, de vannak még hasonlóan komoly akadályok is.

Illetve arról is beszámoltunk, hogy Alicia Kearns, a brit parlamenti alsóház külügyi bizottságának vezetője csalódást keltőnek nevezte a magyar miniszterelnök viselkedését, és úgy vélekedett, hogy ezzel Vlagyimir Putyin kottája szerint játszik.

Balázs Péter: Orbán az egész transzatlanti családdal, harmincöt országgal megy szembe
A korábbi külügyminiszter szerint fontos fordulat történt az Európai Unió belső életében, amikor előző héten kiküldték Orbán Viktort az Ukrajna csatlakozási tárgyalásairól szóló szavazáskor: a tagállamok vezetői félresöpörték az útból. Az Ursula von der Leyen elleni magyarországi plakátok kapcsán kocsmai politizálást emlegetett.

Kutyák a robotkutatásban – Szelfi Miklósi Ádám biológussal
Hány év múlva lesz az embereknek társrobotjuk a hétköznapi életben, hogyan segítik a kutyákkal foglalkozó biológusok a robotokat gyártó mérnökök munkáját? – ezekről a kérdésekről is beszélgettünk Miklósi Ádámmal a Szabad Európa podcastjában. A kutató egyebek mellett arról beszélt, hogy akár tíz-tizenöt év múlva megjelenhetnek a hétköznapi életben az embereket segítő társrobotok.

Lakner Zoltán: Talán ideje lenne, hogy az ellenzék ne alkalmazkodjon a fideszes keretekhez
Az újabb választások előtti törvénymódosítás megmutatta: talán ideje lenne, hogy ne alkalmazkodjon az ellenzék a fideszes keretekhez – jelentette ki Lakner Zoltán politológus. Az Elemzőben terítéken volt az EU-pénzek mellett a szuverenitásvédelem, a választási törvény és Antall József hagyatéka is.

Kálid Artúr: Belefáradtam a várakozásba és a lelkesedésbe
A színész azt mondja, tudja, hogy készülnek listák. Bizonyos filmek castingjára azért nem jutott el, mert aláírt egy petíciót. Bár az elveihez hű maradt, mégis úgy véli, hogy ha nem közösködnénk a rendszerrel, akkor munka nélkül maradnánk. Ő pedig harcolhat és küzdhet, de senkit nem érdekel, maximum éhen hal a gyerekeivel együtt.

Volt amerikai NATO-parancsnok: A Nyugat túl óvatos az ukrán fegyverszállítással kapcsolatban
James L. Jones az amerikai tengerészgyalogság nyugalmazott négycsillagos tábornoka, a NATO korábbi európai főparancsnoka és Barack Obama elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója az ukrajnai háború globális megítéléséről, az adományozói fáradtságról, illetve arról is beszélt a Szabad Európának adott interjújában, hogy a nagyobb hatótávolságú fegyverek átadása kockáztatja-e az eszkalációt.
 
Amit még tudni érdemes
Orbán Viktor ennél nagyobb szívességet nem tett még a Kremlnek (Válasz Online)
Elképesztő fordulatokat hozott az EU-csúcs Brüsszelben. A magyar miniszterelnök megtette, amit még soha a háború kitörése óta: egyedül akadályozott meg egy világpolitikai jelentőségű döntést, rontva az ukrán ellenállás esélyeit.

Tényleg rosszul méri az inflációt a KSH? (Portfolio)
Áll a bál az infláció számítása körül. Több közgazdász állítja, hogy a lakossági energiaárak számításánál a KSH hibás módszert használ, ezért a mutató alacsonyabb a valóságosnál. A rezsiárak elszámolása körül kibontakozó vita a nemzetközi befektetői közösség figyelmét is felkeltette.

Minden jót kíván a mai napra:

A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése