2023. december 19., kedd

Most jön csak a kemény időszak a szerb ellenzék számára

Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember és , szöveg, amely így szól: „Serbien Jetzt erst beginnt der Härtetest für die Opposition 18. Dezember 2023, Lesezeit:2min Kommentare cp6иja npoTиB Hacилba Miroslav Aleksić, ein führender Vertreter der Opposition in Serbien, spricht nach den Parlamentswahlen, denen Partei des bisherigen Präsidenten erneut die Mehrheit der Stimmen erhielt. (Foto:Mark Drobnjakovic/AP)”

Most jön csak a kemény időszak a szerb ellenzék számára, miután Vučić megfélemlítéssel és manipulációval meg tudta őrizni hatalmát. Legalábbis hivatalosan elsöprő sikert aratott, ám a választás minden volt, csak nem tisztességes. Az elnök a propaganda atyamestereként már jó ideje terjeszti a mítoszt, hogy Szerbia nagyobb hatalmak ártatlan áldozata, de beveti a dezinformáció korszerű eszközeit is. Az ellenzék ugyanakkor 20%-ig jutott, ami feltűnő siker. Belgrádban nyerhetett is, csak éppen a másik oldal elcsalta az eredményt - írja a Süddeutsche Zeitung.

A sajtó által alkalmazott agymosás eredménye, hogy a lakosság többsége szoros szövetségesnek tekinti Oroszországot, a háború ellenére is. Az ellenzék csak hébe-hóba jut szóhoz a tömegtájékoztatásban, már amikor az éppen nem lejáratja.

Fontos, hogy Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan sokak számára egyáltalán nem fontos a demokrácia, inkább tiszta szívből az autokrata államfő mellé állnak. Aki pedig nem sorol be, az ellen a hatalom egy sor eszközt tud mozgósítani. Óriási volt a nyomás, hogy minél többen rá voksoljanak. Három millióan az állásukat féltették – ők közalkalmazottként, illetve állami vállalatoknál dolgoznak.

Az ellenzék ugyanakkor 20%-ig jutott, ami feltűnő siker. Belgrádban nyerhetett is, csak éppen a másik oldal elcsalta az eredményt. Ezt független megfigyelők is megerősítik. A kormánnyal szemben álló tábornak fel van adva a lecke, mert meg kell őriznie az egységet, hogy kitartson. És hálózatot kell kiépítenie a fővároson kívül is, továbbá pénzt kell szereznie a munkához.

 

Szelestey Lajos
2023. december 19.

https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=itthon&hir=16022&fbclid=IwAR1k4jGnmPACbMHbMU0NiPu26GjRWQoFtTQLaWQVzNJAOhhJ59M-0XR__Tk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése