2023. december 15., péntek

Orbán váratlan félreállásával végül megkezdődhet az EU-csatlakozási tárgyalás Ukrajnával

A Szabad Európa honlapja

2023. december 15.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Orbán Viktor ellenezte, de nem vétózta meg az ukrán EU-csatlakozási tárgyalás megkezdését
Az európai uniós tagországok vezetői csütörtök este Orbán Viktor tartózkodása mellett megállapodtak a csatlakozási tárgyalások megnyitásáról Ukrajnával és Moldovával. A magyar miniszterelnök ellenezte a döntést, de nem állt annak útjába.

Friss podcastunkban is az évzáró EU-csúcs volt a legfőbb téma állandó brüsszeli tudósítónkkal, Gyévai Zoltánnal, aki elmondta, hogy mindenki a magyar kormányfő taktikáját találgatja.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy a magyar miniszterelnök eközben bolgár kollégáját is vétóval fenyegette meg, hangsúlyozva, hogy kormánya nem fogja támogatni az ország csatlakozását a schengeni övezethez, amennyiben Szófia nem áll el az orosz földgáz tranzitdíjának növelésétől.

Nincs nyoma a közpénzmilliókból szerződtetett Rod Dreher kutatási tevékenységének
Idén már havonta hárommillió forint feletti, magyar közpénzből finanszírozott összeget keresett Rod Dreher, akit először csaknem három éve szerződtetett vendégkutatónak egy kormányközeli intézet. A blogposztokban és újságcikkben Orbánt dicsérő amerikai író magyarországi tevékenységének nem látni nyomát, viszont segített Budapestre hozni Tucker Carlsont.

Szuverenitásvédelmi Hivatal: 33 év után a titkosszolgálatok újra legálisan megfigyelhetik az egész társadalmat
A Fidesz-propaganda kiszolgálója, választási kampányszerv, amely azonban bárkit bármilyen ürüggyel vizsgálhat – nagyjából ez a konszenzusos értékelés a napokban elfogadott törvény alapján felálló Szuverenitásvédelmi Hivatal szerepéről. De hogyan kapcsolódik mindez a titkosszolgálatok hatalompolitikai célú és nem szakmai alapú felhasználásához, aminek eddig is voltak jelei, különösen a Fidesz kormányzása alatt? Hogyan veheti át ebben a Fidesz megrendelői szerepét a hivatal? Ki kinek a tartótisztje: a hivatal a szolgálatoké, vagy fordítva? Vagy ez valójában egy: a Párt?

Orosz elnök: Addig nem lesz béke Ukrajnában, amíg Moszkva el nem éri a céljait
Vlagyimir Putyin évzáró sajtóértekezletén aláhúzta, hogy ezen célok - a „nácitlanítás, a demilitarizálás és a semlegesség” – változatlanok. Az orosz államfő részleteket is közölt az ukrajnai hadműveletekkel kapcsolatban. Szerinte nincs szükség újabb tartalékosok mozgósítására.

Az EU vezetői egyre inkább kiállnak a humanitárius tűzszünet mellett Gázában
A súlyos humanitárius helyzet az Európai Unió egyre több tagállamát készteti arra, hogy támogassák a tűzszünet ötletét Izrael és a Hamász háborújában. A huszonhét tagország közül tizenhét szavazta meg a héten a humanitárius fegyvernyugvást sürgető ENSZ-közgyűlési határozatot, míg októberben csupán nyolcan támogatták a harcok szüneteltetését szorgalmazó felszólítást.
 
Amit még tudni érdemes
Magyarország az EU második legszegényebb helye, Ausztria a második leggazdagabb (HVG)
Attól sem lett jobb a magyarok vagyoni helyzete, hogy a kormányzat a választások előtt kétezer milliárd forintot osztogatott el, mivel az infláció elvitte szinte az egész többletet. Bulgária már a nyakunkon van az EU utolsó helyéért folytatott meccsben, Szlovákia és Horvátország ellépett tőlünk.

Megtalálta a kormány, hogyan táplálja a klientúrát az uniós eljárás ellenére (G7)
Az EU intézkedéseinek nem kívánt hatásaként extrém módon megnőtt az OLAF által nem ellenőrizhető, magyar adófizetők pénzéből megvalósuló tendereknél a kleptokrata rendszer hatása, itt jelentősen erősödött a politikai favoritizmus.

„Szánalmas, aki mások gyengeségéből merít bátorságot” – A VMSZ vergődik a Fidesz és a nepotizmus hálójában (Népszava)
Egymásnak adják a kilincset a Vajdaságban az Orbán-kormány tagjai a szerbiai választás véghajrájában, miközben idehaza nemsokára nyílik a Szuverenitásvédelmi Hivatal, többek között épp a választásokba való külföldi beavatkozást kivédendő.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése