2016. május 9., hétfő

Szerb szavazatokból jött össze a VMSZ köztársasági képviselő helyeinek a negyede

szerb-vmsz 














A VMSZ Közép-Szerbiában, Koszovóban és a büntetés-végrehajtási intézményekben leadott szavazóinak köszönheti a köztársasági képviselői mandátumainak a negyedét.
Erre a tényre Varga László, a Vajdasági Magyar Szövetség korábbi alelnöke hívta fel a figyelmet egy Facebook bejegyzésében, miután a Köztársasági Választási Bizottság közzétette a részletes választási eredményeket községenkénti, és szavazóhelyenkénti lebontásban, így összehasonlíthatóvá váltak a 2014-es és 2016-os részletes eredmények.
Szerbiában megháromszorozták, Délvidéken elvesztették a szavazóinak harmadát
Varga arra emlékeztet, hogy a 2014-es parlamenti választások során a VMSZ köztársasági parlamenti listájára 73.087-en szavaztak Vajdaság területén, 1.079-en Belgrádban, 1.064-en Közép-Szerbiában, 46-an a büntetés-végrehajtási intézetekben, 10-en a külföldi szavazóhelyeken és 8-an Koszovó területén. 2014-ben az elnyert szavazatok 1,4%-a származott Közép-Szerbiából.
Az eredményeket összevetve az idei parlamenti választásokon elért eredményekkel láthatóvá válik, hogy a VMSZ köztársasági parlamenti listája 52.596 választó bizalmát nyerte el a Vajdaságban, 2.781 szavazatot kapott Közép-Szerbiában, 1.189 szavazatot Belgrádban, 35-öt a büntetés-végrehajtási intézetekben, 13-at a külföldi szavazóhelyeken és 6-ot Koszovón. A megszerzett szavazatok 4,9%-a Közép-Szerbiából származik.
Vagyis amíg két év alatt a VMSZ 20.491 szavazatot veszített a Vajdaság területén, aközben, megháromszorozta a Közép-Szerbiai támogatóinak a számát.
"Hogyan lehetséges ez? Csak és kizárólag a közép-szerbiai szavazatszedő bizottsági helyek szavazatokra történő „elcserélése” útján." -írja Varga.
Hogy miért van ennek ezúttal különös jelentősége? Azért, mert beigazolódott, ami sejthető volt. A VMSZ a közép-szerbiai szavazatoknak köszönheti a negyedik parlamenti mandátumát.
A VMSZ köztársasági parlamenti listáját összesen 56.620 választópolgár támogatta, ami négy parlamenti helyet eredményezett. Mivel hét többségi lista érte el az 5%-os küszöböt, így ezúttal egy parlamenti mandátumhoz legalább 13.911 szavazatra volt szükség. Könnyen kiszámítható, hogy a közép-szerbiai szavazatok nélkül három parlamenti mandátum jutott volna a VMSZ-nek. Sőt, amennyiben csak 975-tel kevesebb közép-szerbiai választó szavazott volna a VMSZ listájára, már akkor sem nyerte volna el a negyedik mandátumát a VMSZ. - írja bejegyzésében Varga László, a Magyar Mozgalom társelnöke.
A Fidesz nem hallja meg a délvidéki magyarok szavát
Ennek ellenére Budapesten, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága keddi ülésén a kormánypárti politikusok a VMDK-MM koalíciót nevezték szerb-magyar vegyes pártnak.  A ülésen Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár kiemelte, hogy a VMDK-MM  egy tipikusan liberális, baloldali "politikai képződménynek" tartja, amely nemzetellenes és célja nem más, mint a magyarság felszámolása Vajdaságban.
Potápi továbbá kiemelte, hogy a kormány és a Fidesz továbbra is stratégiai partnerként tekint a VMSZ-re. Erre reagálva Szávay István, jobbikos politikus leszögezte: "Stratégiai partnernek a magyar embereknek kell lenniük, és azoknak a szervezeteknek, akiket a választásokon megbíznak. Szerinte ezzel az álláspontjával a kormány kirekeszti a nemzetből azokat, akik nem az általa preferált szervezetekre szavaznak. Megjegyezte: a mandátumok harmadának elvesztése politikai súlycsökkenés, és Délvidéken a magyarság 25 százaléka egy másik pártra szavazott, tehát több legitim politikai erő van."
R. P. Közzétette: Szerkesztő 2016. május 08. vasárnap, 10:12
http://delhir.info/cimlap/friss-hireink/54161-2016-05-08-08-14-54

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése