2018. szeptember 18., kedd

„A Fidesz helyi vazallusait az sem izgatja, hogy koszovói cigányok özönlenek Délvidékre!”

Szávay István országgyűlési képviselőnek, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnökének mai parlamenti felszólalása hűen tükrözi a délvidéki magyarság drámai helyzetét és azokat a tényezőket, amelyek idáig vezettek.

Mint várható volt, sajnos nem érkezett meggyőző válasz a jogosan felvetett kérdésekre. Nem csoda, hiszen a Fidesz tökéletesen elégedett azzal az “idillikus képpel”, amelyet a VMSZ-szel együtt a délvidéki magyarok sorsáról festett.        
Szávay rámutatott arra a tényre, hogy november 25., Délvidék elszakításának és az ezer éve ősei földjén élő magyar közösség kisebbségbe szorításának évfordulója ünnepnap lesz a tartományban. Mint mondta, ugyanez a parlamenti döntés még egyet rúgva a magyarságba, december elsejét, Erdély elszakításának napját is vajdasági ünneppé tette a szerbiai románok kérésére!
– Mélyen felháborító, hogy a legújabbkori kisantant döntését büszkén helyeselte a magát a magyar közösség első számú – sőt egyedüli – képviselőjének tartó Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), a Fidesz helyi fiókszervezete is.
Pásztor István pártelnök már a szavazást megelőzően bejelentette a magyarságot porig alázó döntés támogatását,

emelte ki a Jobbik képviselője.
Szijjártó Péter külügyminiszter mondta el többször, hogy: ha a délvidéki magyarságot jogsérelem éri, akkor azt majd a VMSZ jelzi. Remélem, ez után a gyalázatos döntés után már számára is világos, hogy délvidéki hűbéresük nem hogy nem jelez, de még partner is a magyarellenes lépések meghozatalában, hangsúlyozta Szávay, majd hozzáfűzte:
– Ennek fényében nyilván érthető, hogy a VMSZ miért nem tájékoztatta Önöket arról sem, minek kapcsán a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és a Magyar Mozgalom (MM) már számos alkalommal és idejében rámutatott, hogy a Magyar Nemzeti Tanács jogköreinek súlyos szűkítésére készül a szerb hatalom.
A nyár elején elfogadott törvény szerint ugyanis
az MNT-t minden területen megfosztották egyetértési jogától, sőt, a még megmaradt véleményezési jogkörök is bizonyos területekre szűkültek.

Korlátozták a nyelvhasználati jogokat, valamint azon szervezetek körét is, amelyekkel a nemzeti tanácsok együttműködést alakíthatnak ki.
A magyar kulturális autonómia felszámolását a VMSZ belgrádi képviselői is megszavazták.

Szávay továbbá felhívta a figyelmet egy kétségbeejtő jelenségre, amely közvetlenül veszélyezteti a délvidéki magyarság biztonságát és megmaradását.
– A Fidesz helyi vazallusai szerint a fentiek alapján nyilván az sem probléma, hogy ezrével folyik a koszovói, muszlim vallású, albánul beszélő, cigány migránsok betelepítése a délvidéki magyarlakta településekre,

többek között Martonosra, Kishegyesre és a bánsági magyar szórvány falvaiba. Az etnikai viszonyok erőszakos megváltoztatásával szemben az európai szintű bevándorlásellenes propagandát folytató magyar kormánynak sem volt egy árva szava mindeddig! – szögezte le Szávay, majd a következő logikus kérdéseket intézte a külgazdasági és külügyminiszterhez, de helyette Menczer Tamás külügyi államtitkár próbált ezekre válaszolni. A kérdések:
– Mi a Kormány véleménye a VMSZ és a szerb hatalom újabb gyalázatos döntéséről, Délvidék elszakításának ünnepnappá tételéről? Budapesti sugallatra döntött a VMSZ az igen mellett, mint ahogyan azt sokan sejtik?
– Miért nem tiltakozott a Kormány már akkor, amikor a szerb hatalom a nemzeti tanácsok jogköreinek szűkítését tervbe vette? Miért nem tiltakoztak vonatkozó törvény elfogadása ellen sem?
Miért nem tiltakozik a Kormány a délvidéki magyar falvakba történő koszovói cigány betelepítések, ezzel pedig az etnikai viszonyok erőszakos megváltoztatása ellen?
A válaszadó Menczer szerint a VMSZ-nek a vajdasági parlamentben korlátozott a mozgástere. Ugyanakkor a VMSZ érdekérvényesítő erejét mutatja, hogy a vajdasági kisebbségek is meghatározhattak egy-egy ünnepnapot. A vajdasági magyarok esetében ez augusztus 20. A többség és a kisebbség tehát kölcsönösen tiszteletben tartotta egymás javaslatát, véli Menczer.
– A VMSZ nem tartja november 25-et ünnepnapnak, de mivel a szerb nép tiszteletben tartja a magyar nemzeti ünnepeket és jelképeket, a helyi magyar közösség képviselői is tiszteletben tartják a többség számára fontos napokat, érvelt az államtitkár.
A VMSZ a konstruktív együttműködésben érdekelt, más szervezetek azonban destruktív politikai viszályokat keltenek.
– Ami a koszovói romák betelepítésének kérdését illeti, a magyar kormány figyelemmel követi azt, ami zajlik, erről a kérdésről is folyamatosan tárgyal a VMSZ-szel, mondta Menczer, majd azzal folytatta, hogy az MNT jogainak terén visszalépés nem történt, továbbra is beleszólása lesz az oktatási, kulturális és tájékoztatási intézmények működtetésébe, vagyis megmarad a kulturális autonómia.
Az államtitkár továbbá a VMSZ legitimitását védte, mert az “nem a magyar kormánnyal való együttműködésből fakad, hanem onnan, hogy
a szerb parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokon a vajdasági szavazók tették meg a VMSZ-t a vajdasági magyarok legitim képviselőjévé.”

A magyar kormány prioritása a magyar-szerb kapcsolatok fejlesztése és ezen belül a vajdasági magyarság helyzetének javítása. Az elmúlt években magyarellenes incidens regisztrálására nem került sor, és a korábbi helyzethez képest ez is fontos eredmény, fejezte be Menczer.
Szávay István nem fogadta el a választ. Mint mondta, nagyon örül, hogy a kormány figyelemmel követi a koszovói cigányok betelepítését a magyar falvakba, de az ő kérdése arra vonatkozott,
miért nem tiltakoznak ez ellen, miért tartják jónak azt, hogy idegen kultúrkörből érkező, idegen vallású személyekkel és családokkal borítják fel a magyarlakata települések etnikai egyensúlyát.

A képviselő továbbá kiemelte, hogy Délvidéken nemcsak a VMSZ-nek van legitimációja, hiszen ott még egyelőre többpártrendszer működik, ami – mint mondta – nyilván nem feltétlenül tetszik a magyar kormánynak.
Szávay kiemelte:
Egyszerűen nem igaz, hogy nem történt visszalépés a kisebbségi jogok terén, hiszen a Magyar Nemzeti Tanácsot megfosztották minden egyetértési jogától. Ezeket csupán véleményezési jogkörré degradálta az a törvény, amelyet a Fidesz szövetségesei is megszavazták.



Szávai István 2018. szeptember 17-ei interpellációját lásd:



Kapcsolódó:  
http://delhir.info/2017/12/20/szerbek-nem-ertik-miert-elegedetlenkednek-magyarok-es-horvatok-nemzeti-tanacsok-hataskorenek-csokkentese-miatt/
http://delhir.info/2018/07/30/nagybecskerek-kornyeken-epp-sziget-magyar-falvakba-jutott-legtobb-koszovoi-cigany-betelepites/
http://delhir.info/2018/06/19/pasztor-istvan-bejelentette-hogy-vmsz-megszavazza-hogy-delvidek-elcsatolasa-legyen-vajdasag-napja/
http://delhir.info/2018/05/29/vajdasag-napjaval-minden-delvideki-magyart-megalaznanak/
http://delhir.info/2018/04/17/eldolt-mennyei-nep-delvidek-elcsatolasanak-datumat-vajdasag-napjakent-unnepli-majd/
http://delhir.info/2018/08/29/vucic-rakenyszeritette-az-rts-t-delvidek-ellenes-film-finanszirozasara/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése