2018. szeptember 29., szombat

László Gyula: „Leváltottak, mert szóvá tettem, hogy magyartalanítás folyik Szabadkán”


A Mozgalom a Polgári Szabadkáért (MAPSZ) frakció ma sajtótájékoztatón reagált arra, ami a szabadkai Városi Képviselő-testület legutóbbi ülésén történt 

László Gyula, Miroslav Milojević és Maglai Jenő
Fotó: Németh Ernő

László Gyula tanácsnok, a szabadkai VKT káderügyi bizottságának volt a tagja. Leváltását a szerdai ülésen pótlólagosan vették napirendre, úgyhogy ő nem is volt jelen az ülésen. A bizottságba egyébként a Mozgalom a Polgári Szabadkáért frakció delegálta.
- Nem ért meglepetésként, hogy leváltottak, de a módszerrel túlléptek minden határt – véli László Gyula. - Nem volt annyi merszük, hogy a szemembe nézzenek és az előző napi bizottsági ülésen az én leváltásomat felvessék. Arra sem adtak lehetőséget, hogy másnap a saját véleményemet 3 percben a képviselő-testületi ülésen elmondjam. Megvárták, hogy a képviselőcsoport tagjai elmenjenek az ülésről, majd utolsó napirendi pontként, a fű alatt próbálták ezt lerendezni. Én az ezt megelőző ülésen beszéltem arról, hogy Szabadkán magyartalanítás folyik. Ezt pedig bárki leellenőrizheti. Csak ki kell nyitni a cégjegyzéket és megnézni, hogy a szabadkai állami intézményeket, művelődési intézményeket kik vezetik és közülük mennyi a magyar. Ez az egyik probléma, a másik pedig az, hogy egyértelműen negatív szelekció folyik káderügyekben, például az igazgatók megválasztásakor. Az intézmények többnyelvű jellege közben megszűnik, átváltanak egy nyelv, a szerb kizárólagos használatára – állítja a leváltott bizottsági tag.
László Gyula szerint leváltásának oka ez volt, hisz amikor ezt szóvá tette, utána megüzenték neki, hogy ő lesz a következő magyar, akit eltávolítanak tisztségéből.
Miroslav Milojević, a MAPSZ frakcióvezető-helyettese szerint korábban az volt a gyakorlat, hogy a frakciók autonóm módon döntöttek arról, hogy kiket jelölnek az egyes bizottságokba. A többi képviselői csoport abba nem szólt bele. Ennek most nyilván vége.
- A Szerb Haladó Párt és a VMSZ egy csellel eszközölte ki László Gyula eltávolítását. Az ülés vége előtt 20 perces szünetet rendeltek el indoklás nélkül. A tanácsnokok nagy része ekkor távozott a teremből. Ezt követően utolsó napirendi pontként tiktaták be László Gyula leváltását. A MAPSZ tanácsnokai ekkor visszatértek az ülésre, kérdőre vonták a hatalmi többséget, de semmi magyarázatot nem kaptak a leváltás okairól. A képviselői csoport mindezt támadásnak tartja a szabad véleménynyilvánítással szemben. Emberi jog és a demokrácia alapelve, hogy gondolatainkat szabadon elmondhassuk – mondta a frakcióvezető-helyettes.
Miroslav Milojević szóvá tette azt is, hogy gyakran néhány órával az ülés kezdete előtt kapják kézhez a sokszor több száz oldalas anyagokat a napirendi pontokkal kapcsolatban, amit el sem tudnak olvasni, így a megválasztott képviselőként nem tudnak érdemi munkát folytatni.
Maglai Jenő, a MAPSZ frakcióvezetője elmondta, a VKT szerdai ülésének napirendjén volt a bevételekről és a kiadásokról szóló jelentés, ami az idei év első félévére vonatkozó adatokat közölte. Maglai szerint a városi költségvetés aggasztó helyzetben van.
- Az első félévben a deficit már meghaladta az egymilliárd dinárt. A 3,7 milliárdos tervezett bevétel helyett csak 2,6 milliárd dinár valósult meg. Ugyancsak aggasztó az, hogy a fő bevételi források csökkentek. A keresetek adójából vannak a városnak a legnagyobb bevételei. Az első hat hónapban ezek 10 százalékkal voltak kisebbek a tervezettnél. Ez alapján csak ebből az év végéig a város 200 millió dinárral kevesebb pénzre számíthat, de akár 400 millió dinár is lehet a csökkenés. A második nagy bevételi forrás a vagyonadó. Ebből 1 milliárdos bevételt terveztek. Az első félévben itt is 10 százalékkal volt kisebb a megvalósulás. Az év végéig akár 150-200 millió dináros lehet a kiesés. Az ülésen felhívtuk a figyelmet arra is, hogy azok a bevételek, amiket a város maga gazdálkodik ki, például az ingatlanok eladása révén, a nullára csökkentek. Pedig ebből is 120 millió dinárt reméltek. A városi telkek eladásából 375 millió dinár volt betervezve, a megvalósulás ezen tétel esetében is csak 24 millió dinár, azaz 6 százalék! Pedig az első félév végén legalább 50 százalékos megvalósulást kellett volna e tekintetben is elérni. Ugyancsak nagy bevételi forrást jelentettek korábban a városnak a bérleti díjak, amik a földek, üzletek bérbeadásából származtak. A megvalósulás ezzel szemben csak 20 százalékos.
Maglai szerint mindez arról tanúskodik, hogy a szabadkai városi vezetés nem dolgozik megfelelően. A színház építése is áll, de Palicson sem történt semmi lényeges beruházás. A várost már nemcsak a fiatalok hagyják el, hanem az idősebb személyek is, ami annak a jele, hogy a polgárok Szabadkán már nem látnak perspektívát, mondta a politikus.
A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a Magyar Mozgalom és a Mozgalom a Polgári Szabadkáért elköltözött korábbi székházából, az iroda új címe: Szabadka, Šantić u. 25.
Németh Ernő
https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/22812/Laszlo-Gyula-Levaltottak-mert-szova-tettem-hogy-magyartalanitas-folyik-Szabadkan.html 2018. szeptember 28. [19:40] 


Szabadka: Magyartalanítják az önkormányzatot? Leváltották László Gyulát

<span class="entry-title-primary">Szabadka: Magyartalanítják az önkormányzatot?</span> <span class="entry-subtitle">Leváltották László Gyulát</span>

A Városi képviselő-testület szerdai ülésén leváltották László Gyulát, a vkt káderügyi bizottságának a Mozgalom a Polgári Szabadkáért által delegált tagját. A történtekre a MAPSZ pénteken sajtótájékoztatón reagált. „A tanácsnoki csoportnak komoly kifogásai vannak a képviselő-testületi ülések megszervezésének, és azok vezetésének módjával kapcsolatosan” – mondta Miroslav Milojević frakcióvezető helyettes:
„Bunford Tivadar vkt elnök és helyettese, Veljko Vojnić gyakran félbeszakítják, vagy ok nélkül megvonják a szót az ellenzéki tanácsnoktól, amikor azok a VMSZ és SZHP alkotta hatalmi koalíció munkáját bírálják. Az ülések anyagait nem juttatják el időben, ami miatt a tanácsnokok nem tudnak megfelelően felkészülni. A legutóbbi ülésen pedig az eddigi gyakorlattal ellentétes módon váltották le a vkt káderügyi bizottságának tagját. Ezt kegyetlen módon, csendben és észrevétlenül próbálták elvégezni: közvetlenül az ülés vége előtt magyarázat nélkül húsz perc szünetet rendeltek el, majd amikor látták, hogy a MAPSZ tanácsnokai elhagyták a tanácstermet, akkor gyorsan napirendre tűzték László Gyula leváltását. Amikor ezt az ellenzék megtudta, a tanácsnokok visszatértek és részt vettek az erről szóló vitában. Azt azonban a hatalmi koalíció egyetlen szóval sem indokolta meg, hogy miért került sor a leváltásra” – magyarázta újságíróknak Milojević.

László Gyula, Maglai Jenő és Miroslav Milojević

László Gyula: Egynyelvűvé válnak a többnyelvű intézmények
László Gyulát nem érte meglepetésként a leváltás, de annak módja szerinte túlment minden határon. Úgy gondolja, erre azért került sor, mert „illetlenül” beszélt a szószéknél, amikor azt mondta: magyartalanítás zajlik a városban.
„Nem volt annyi bátorságuk, hogy a szemembe nézzenek és az előző napi bizottsági ülésen napirendre tűzzék a leváltásomat, és hogy lehetőséget adjanak arra, hogy a véleményemet három percben a képviselő-testület előtt is elmondjam. Azt, pedig hogy magyartalanítás zajlik, mindenki tudja. Elég kinyitni a cégjegyzék honlapját és megnézni, hogy a szabadkai állami vállalatok, művelődési, és más intézmények élén milyen nevű igazgatók vannak, és hogy azok között mennyi a magyar. Egyértelműen látni, hogy ez nem légből kapott állítás” – magyarázta László Gyula és hozzátette: negatív szelekció zajlik, és az eddig többnyelvű és több kultúrájú intézmények egynyelvűvé változnak.

Maglai Jenő: Ez már a totális autokrácia
Maglai Jenő, a MAPSZ frakcióvezetője szerint a képviselő-testület egy szavazógépezetté változott: „A hatalmi többségben olyan emberek ülnek, akik automatikusan, pártbéli feletteseik utasítására szavaznak. A várost érintő döntések meghozatalát nem előzi meg érdemi vita. Ez már a teljes autokrácia rendszere,  ahol már a tanácsnokok alapvető jogait sem tartják tiszteletben” – hangsúlyozta a politikus. Maglai Jenő rámutatott: a szerdai képviselő-testületi ülés napirendjén szerepelt az idei év első hat hónapjára vonatkozó, a bevételekről és kiadásokról szóló jelentés. A számokból pedig az derül ki, hogy az idei év első felében több mint egymilliárd dinár a költségvetési hiány.  „Különösen aggasztó, hogy a város fő bevételi forrásai is zuhanórepülésben vannak” – tette hozzá Magjai Jenő.

https://szabadmagyarszo.com/2018/09/28/szabadka-magyartalanitjak-az-onkormanyzatot/ 2018. szeptember 28. [20:10]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése