2011. szeptember 24., szombat

„Példátlan feszültségkeltés”


Pásztor István: A magyar közösség nem fog összeroppanni a jelenlegi nyomás alatt – Az Obraz „éjszakai járőrözést” tervez Temerinben

Amíg Temerinben a kedélyek csillapításán dolgoztak a község biztonsági és nemzeti közösségekkel foglalkozó tanácsának ülésén a résztvevők, köztük a városi illetékesek és a legutóbbi incidensben érintett szerb fiatalok szülei, addig az Obraznál már a hétvégi „éjszakai járőrözés” részleteit taglalták, amit a két héttel ezelőtti szerbverés miatt, mintegy válaszként szándékoznak bevezetni.

Az Obraz úgy ítélte meg, hogy a temerini szerbség biztonsága nem szavatolt kellőképpen, ezért úgy döntöttek, a szeptember 11-i eset megismétlődésének elkerülése érdekében saját kezükbe veszik a közbiztonság szavatolását, s éjszakai őrjáratot szerveznek ezen a hétvégén Temerinben. A Večernje novosti napilapnak a szélsőjobboldali szervezet temerini aktivistája, Vladimir Tepić erősítette meg az Obraz szándékát.

A járőrözés mellett vasárnapra egy tüntetést is szervezne az Obraz Temerinben, de ebből – rendőrségi engedély híján – valószínűleg nem lesz semmi (Fotó: Ótos András)

A járőrözés mellett vasárnapra, a községháza elé egy tüntetést is szerveznek, mint azonban Gusztony András, Temerin polgármestere pénteken délután lapunknak elmondta, tudomása szerint az ennek megtartásához szükséges rendőrségi engedélyre be sem adták a megadott határidőn belül a kérelmet. A határidő mellesleg pénteken délben lejárt, így valószínű, hogy nem kell ilyen jellegű megmozdulásra, vagy annak rendőri jóváhagyására számítani. A temerini rendőrség ügyeletes rendőre nem tudott beszámolni az Obraz tervezett tüntetésével kapcsolatos kérelem sorsáról, a parancsnokhoz utalt minket, aki viszont, mint mondta, legközelebb hétfőn tud majd a sajtó rendelkezésére állni. A Beta hírügynökség is úgy tudja, hogy nem jelentettek be a hétvégére semmilyen megmozdulást.

FRUSZTRÁCIÓK TÁRSADALMA

– Meglehetősen problémásnak számít az, ha valaki bármilyen egyenruhába öltözve állami feladatok kvázi végrehajtójaként jelenik meg, bárkiről vagy bármelyik társadalomról is legyen szó – fogalmazott a legújabb temerini fejlemények kapcsán Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. – Az olyan pillanatokban, amikor egy társadalomban feszültségek vannak, ami jelenleg Szerbiára is érvényes, az efféle megnyilvánulások, kezdve a falfirkáktól a félelemkeltésnek a legkülönfélébb mozzanataiig, mindig fel szoktak erősödni. Úgy vélem, erről szól az elmúlt két évtized közös tapasztalata is: amikor a szerb társadalomban frusztrációk jelentek meg, az efféle jelenségek mindig megszaporodtak. Én többek között ennek tudom be ezt a mostani esetet is, s az általam mélyen elítélt két héttel ezelőtti verekedést is, amelynek során magyar fiatalok vertek meg szerb járókelőket – közölte Pásztor.

A bűn az bűn – folytatta –, függetlenül attól, hogy ki az elkövetője, s ki az áldozat. – Az elkövetett és elszenvedett bűn viszont senkit sem jogosít fel arra, hogy öntörvénykezést vezessen be. Remélem, hogy a közbiztonság fenntartásáért felelős szervek elejét fogják venni az önbíráskodásnak és a félelemkeltésnek. Nincsen okunk arra, hogy megengedjük, bárki is megfélemlítsen minket. Nem követtünk el semmilyen bűnt, ami miatt meg lehetne bennünket pecsételni vagy félemlíteni. Ha közülünk valaki bűnt követett el, akkor azért felelősségre kell vonni. De példátlannak, alaptalannak számít ekképp eljárni, ilyen feszültségeket kelteni az egész magyar közösség irányában. Biztos vagyok benne, hogy ennek a nyomásnak a terhe alatt nem fogunk összeroppanni – hangsúlyozta lapunknak adott nyilatkozatában Pásztor István.

A TÖRŐDÉST HIÁNYOLTÁK

Toleráns hangulatban, a média nagyfokú érdeklődése mellett zajlott le Temerinben pénteken a biztonsági és a nemzetek közötti viszonyokkal foglalkozó községi tanács együttes ülése, amelyre a bántalmazott fiatalok szüleit s a rendőrség képviselőit is meghívták.

A szülők mindenekelőtt azt nehezményezték, hogy az eset nem került azonnal nyilvánosságra. A történteket követően elvárták, hogy behívják őket a községházára és elbeszélgessenek velük az incidensről. Mivel ez egy hét után sem történt meg, kénytelenek voltak a média segítségét kérni. Megismételték, szerintük a 15-16 éves fiatalokat egy szervezett csoport támadta meg.

Milorad Šikman, a helyi rendőrőrs parancsnoka elmondta, a rendőrségnek azért volt nehéz dolga, mert a megvert kiskorúak a sötétben nem tudták felismerni támadóikat, csak annyit tudtak mondani, hogy azok magyarul beszéltek. A későbbi nyomozás során jutottak az ugyancsak kiskorú gyanúsítottakhoz. Gusztony András polgármester ismertette a községi tanácsnak az incidens kapcsán kiadott közleményét, amelyben a tanács a legerélyesebben elítélte az incidenst és elvárja, hogy az ügyészség és a bíróság is elvégezze a dolgát és megtalálja nemcsak a tetteseket, hanem az esetleges felbujtókat is. Azt is közölte, hogy a szerb média nagy publicitást adott az eseménynek, s hogy egyesek valótlanságokat és féligazságokat is közöltek.

TILTAKOZIK AZ EGYESÜLET

A temerini Kárász Sporthorgász Egyesület tulajdonát képezi a médiában M1-ként emlegetett Népfront utcai klubhelyiség, amelynek közelében a szeptember 11-i incidens történt. Az egyesület pénteken közleményt adott ki, melyben tiltakozik ennek a klubhelyiségnek és a nemzeti indíttatású incidensnek az összekötése miatt. Mint mondják, több mint ötszáz, különböző nemzetiségű tagot számlálnak, s soha nem volt példa semmilyen nemzeti alapú összetűzésre berkeikben. „Elfogadhatatlan, hogy az egyesület helyisége bármelyik nacionalista vagy fasiszta szervezet számára álarcként szolgáljon” – áll a kiadott közleményben, amelyben elítélnek minden nemzeti gyűlölet ihlette incidenst.

G. B., v.ár
Magyar Szó, 2011. szeptember 24., 1. és 5. o.

Hozzászólások (24)
http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-09-24_Peldatlan_feszultsegkeltes.xhtml#comment_place

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése