2011. szeptember 17., szombat

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt levele Martonyi János magyar külügyminiszterhez

Tisztelt Külügyminiszter Úr!

Két okom van arra, hogy megkeressem levelemmel.
Az egyik, hogy a szerbiai politikai folyamatok olyan ponthoz érkeztek, amely szükségessé teszi a vajdasági magyar politikai elit, s különösen a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) Magyar Koalícióban (MK) megválasztott négy köztársasági képviselőjének politikai erősítését. Másodszor, Budapest megfelelő segítsége hozzájárulhat a vajdasági magyarság egyik alapvető érdekének érvényesítéséhez, s ezzel újabb tartalmi elem épülhet be a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe (NER).
A kollektív bűnösség, s ezzel összefüggésben a vagyon-visszaszolgáltatás kérdéséről van szó.
Jelenleg – Szerbia EU-csatlakozási erőfeszítéseire való hivatkozással – Szerbiában két olyan törvény készül, amelyek, ha ezt demokratikus úton nem sikerül megakadályozni, bebetonozhatják a vajdasági magyarság körében 44/45-ös vérengzések nyomán a kollektív bűnösség nemzeti közösségünkre akasztott bélyegét. Így a kollektív bűnösség eltörlése újra kitolódik a bizonytalan és távoli jövőbe. A helyzetet súlyosbítja, hogy ez az un. rehabilitációs törvény, melynek napirendre tűzését a VMSZ négy képviselője a napokban elismerésre méltóan megakadályozta, elfogadása esetén, elzárná az utat a 44/45-ös áldozatok hozzátartozóinak kárpótlása elől.
Ez azt jelenti, hogy az ártatlan áldozatok hozzátartozóinak viselniük kell nemcsak a kollektív bűnösség bélyegét, de végleg lemondhatnak a méltányos kárpótlásról is.
Nem mellékes, hogy a két kérdéses törvény meghozatala esetén, további akadályok gördülhetnek az egyházi vagyon eddig sem az egyenjogúság elve alapján zajló vissza-származtatása elé.

Tisztelt Külügyminiszter Úr!
A két számunkra veszélyes törvény meghozatalát vajdasági magyar politikai elit egységesen ellenezte, s – kis noszogatásra ugyan – a négy magyar képviselő is lépett. Eddig semmi sincs veszve.
Figyelemmel azonban az eddig tapasztalt rossz gyakorlatra, félő, hogy a VMSZ és képviselői az utolsó pillanatban engednek a rájuk nehezedő, kétségtelenül súlyos nyomásnak, s ahogy ez a nemzeti tanácsokról szóló törvény esetében is megtörtént, végül megszavazzák a vajdasági magyarság szempontjából káros törvényeket.
Abban a reményben, hogy Miniszter Úr is elfogadhatónak tartja a fenti érvelést, és lehetőségeinek megfelelően hozzájárul a helyzet rendezéséhez, tisztelettel:
Temerin, 2010. szeptember 15-én.

Ágoston András, elnök
Vajdasági Magyar Demokrata Párt, HÍRLEVÉL IX. évf. 205. szám, 2011. szeptember 16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése