2011. szeptember 18., vasárnap

Belgrádban tárgyalt a magyar külügyminiszter


Martonyi János: A kollektív bűnösség, a kollektív felelősség semmilyen formáját sem tudjuk elfogadni

– Budapest művelődési központot szeretne nyitni Belgrádban – jelentette ki csütörtökön a szerb fővárosban a magyar külügyminiszter. Martonyi János (a képen) a nap folyamán megbeszélést folytatott Božidar Đelić miniszterelnök-helyettessel, aki a találkozó után tartott sajtóértekezleten megelégedéssel szólt azokról az erőfeszítésekről, amelyeket Budapest tesz Szerbia uniós integrálódása érdekében.
– Uniós elnöksége idején Magyarország bebizonyította, hogy síkraszáll a nyugat-balkáni országok, s különösen Szerbia érdekeiért. Budapest lesz az egyik első állomás, amelyet felkeresünk, ha az EU bizottsága októberben nyilvánosságra hozza véleményét Szerbia uniós felkészültségéről – mondta. Hozzáfűzte, hogy párbeszédet kezdeményeznek a vajdasági magyar kisebbség képviselőivel a restitúciós törvény tervezetéről.
– A szerb és a magyar kormány között vagyon-visszaszármaztatási vita nincs, van viszont egy – az európai értékekkel összefüggő – elvi kérdés, nevezetesen az, hogy a kollektív bűnösség, a kollektív felelősség semmilyen formáját sem fogadjuk el, sem mi, sem az Európai Unió – hangsúlyozta Martonyi János. Rámutatott arra: az illegális migráció megakadályozása érdekében tárgyalni kell a határok fokozott ellenőrzéséről is. – Mindent megteszünk azért, hogy Szerbia megkapja az uniós tagjelölti státust – mondta Martonyi. Koszovót illetően pedig „közös érdek, hogy egyik fél se alkalmazzon erőszakot”.
A szerb kormányfő helyettese az után fogadta a magyar diplomácia vezetőjét, hogy elmaradt Martonyi és Vuk Jeremić megbeszélése, mert a szerb külügyminiszternek sürgősen New Yorkba kellett utaznia, hogy részt vegyen az ENSZ BT-nek az észak-koszovói helyzet kiéleződése miatt összehívott rendkívüli ülésén. Martonyi János Belgrádban részt vett a nemzetközi biztonságpolitikai fórumon, amelyet délelőtt Boris Tadić szerb elnök nyitott meg. Az ezt követő pódiumbeszélgetésen a magyar külügyminiszter szorgalmazta a nyugat-balkáni térség európai integrációját.

MTI

Magyar Szó, 2011. szeptember 16., 1. o.

Hozzászólások (3) Szóljon hozzá Ön is!

tucsok
2011. szeptember 16. 10:39 | #3
Az iskolában én mégazt tanultam hogy Szerbia (Jugoszlávia) a II Világháborúból győztesen került ki.. Most meg a sorok között olvasva azt látom hogy tulajdonképpen még nincs is igazából vége a II Világháborúnak. Nahááát...!

GEREISTVAN

2011. szeptember 16. 08:53 | #2
Akár Belgrádba is költözhetne, olyan nagyfene a barátság, a segítökészség a két kormány között!

Csipak.Tibor
2011. szeptember 16. 07:34 | #1
Martonyi Jánosnak nem ártana elküldeni a tarományi ombudsman véleményét a restitúciós törvénytervezettel kapcsolatban!
http://magyarszo.com/fex.page:2011-09-16_Belgradban_targyal_a_magyar_kulugyminiszter.xhtml

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése