2011. szeptember 18., vasárnap

„Vannak olyan kérdések, amelyekről nem lehet tárgyalni”

Szót emel a kollektív bűnösség ellen a VMSZ

Szerbia európai integrációja és belpolitikája is szóba került Pásztor István és Orbán Viktor csütörtöki (2011. szeptember 15-i – B. A. megj.)megbeszélésén.
Szerbia az uniós tagjelölti státustól karnyújtásnyira van, de ehhez még nagyon sok törvényt kell elfogadni a következő két hétben – mondta a Kossuth Rádiónak a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.
Pásztor István erről a folyamatról is tájékoztatta a magyar miniszterelnököt, amikor Orbán Viktor csütörtökön a hivatalában fogadta. Egyetértettek abban, hogy elemi érdek, hogy Szerbiában mielőbb megkezdődjön az uniós csatlakozási folyamat, de az is világos, hogy bármilyen megoldást nem tud elfogadni a vajdasági magyarság.
A VMSZ kész a tárgyalásra és a kompromisszumra, de nem tud támogatni olyan megoldásokat, amelyek újra törvényerőre emelik a kollektív bűnösség elvét és hosszú távon ellehetetlenítenék a délvidéki magyar közösséget a mindennapokban – hangsúlyozta Pásztor István. Kijelentette: „vannak olyan kérdések, amelyekről nem lehet tárgyalni”.
A vajdasági pártelnök nem kommenálta azokat a szerb lapértesüléseket, amelyek szerint a Liberális Demokrata Párt voksaival pótolja majd a kormányzó Szerbiai Demokrata Párt a VMSZ négy szavazatát. Pásztor István közölte: az a feladatuk, hogy hangot adjanak az álláspontjuknak, és módosító indítványokat tegyenek azokkal a javaslatokkal kapcsolatban, amelyekkel nem értenek egyet.
„Nem várható el, hogy ránk erőszakoljanak olyan megoldásokat, amelyek végigbeszéléséhez tíz-tizenegy év rendelkezésre állt, és most ebben az időzavaros helyzetben nekünk kötelességünk lenne ezeket elfogadni” – közölte a VMSZ vezetője. Pásztor István szerint „erkölcsileg tarthatatlan” lenne, ha belemennének ebbe.
A magyar miniszterelnök és a vajdasági pártelnök megbeszélésén értékelték azokat a folyamatokat is, amelyek a tavaly augusztusi egyeztetésük eredményeként indultak el. Amit sikerült megvalósítani, elsősorban annak a támogatásnak köszönhető, amelyet a magyar kormány biztosított – mondta Pásztor István. Orbán Viktor ismét biztosította tárgyalópartnerét, hogy továbbra is segítséget nyújt az elindított programokhoz.

(Kossuth Rádió)
http://www.vajma.info/cikk/tukor/4388/Vannak-olyan-kerdesek--amelyekrol-nem-lehet-targyalni.html, 2011. szeptember 17. [14:08]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése