2012. április 23., hétfő

Április 23.

A könyv és a szerzői jogok világnapja (Svetski dan knjige i (zaštite) autorskih prava / World Book and Copyright Day)

1995-ben az UNESCO – katalán javaslatra – a Könyv Napjává nyilvánította április 23-át, azzal a kiegészítéssel, hogy az egyben a Szerzői Jogok napja is legyen – különös tekintettel az Internet és az online-adatbankok gyors elterjedésére. Április 23-ának szimbolikus jelentősége van a világirodalomban, mert 1616-ban ezen a napon halt meg Miguel de Cervantes, William Shakespeare és Inca Garcilaso de la Vega, de ez a katalánok védőszentjének – Sárkányölő Szent Györgynek – a napja is. Így ott, ezen napon emlékeznek meg a „rózsákról és a könyvekről”, mert a legenda szerint Szent György a IV. században az általa megölt sárkány véréből kinőtt rózsát a megmentett hercegnőnek ajándékozta. Ezért Barcelonában ez a nap a XIII. század óta a „szerelmesek ünnepe” is. A spanyol kormány eredetileg Cervantes születésnapját készült a könyv napjává nyilvánítani, de október 7-e a borongós őszt idézi, ezért a költő halálának napjára tették az ünnepet. Ezen a napon született, vagy halt meg több más prominens szerző is, mint például Maurice Druon, Haldor K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla és Manuel Mejía Vallejo is.


Április 23. – 29.
ENSZ Globális Közlekedésbiztonsági Hét (UN nedelja bezbednosti u saobraćaju / United Nations Global Road Safety Week)

2007. április 23-án tartották meg Londonban az ENSZ elsõ közlekedésbiztonsági hetét, amelynek nyitóbeszédét Michael Schumacher (a képen) mondta. Michael Schumacher a Globális Közútbiztonsági Tanács tagja. 91 Nagydíjat nyert és hét alkalommal volt világbajnok. A kampányt Schumacheren kívül a többi Forma-1-es versenyző és a FIA (Fédération Internationale de l'Automobile, magyarul: Nemzetközi Automobil Szövetség‎) is támogatta.
Minden évben 1,2 millió ember hal meg közúti balesetben világszerte - a legtöbben fejlõdõ országokban. 2020-ra ez a szám megduplázódhat. A leginkább érintettek a gyerekek, a gyalogosok, a kerékpárosok és a motorkerékpárosok. A közúti balesetek a 10-25 éves korosztály elsõ számú gyilkosai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése