2012. április 5., csütörtök

Április 4.

A taposóaknákkal kapcsolatos tudatosság és az aknamentesítési programok támogatásának nemzetközi napja, Aknaellenes Világnap (Međunarodni dan svesti o minama i demontiranju, Svetski dan borbe protiv nagaznih mina / International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action)

E nap az ENSZ-közgyűlés 2005. december 8-i (60/97 számú) rezolúciója alapján került a világszervezet által kinyilvánított jeles napok kalendáriumába. A Közgyűlés felszólította az államokat, hogy az ENSZ és a releváns szervezetek támogatásával, folytassák erőfeszítéseiket a nemzeti aknamentesítési kapacitások létrehozása és fejlesztése érdekében, különösen azokban az államokban, ahol az aknák és a háborúból visszamaradt robbanószerek veszélyeztetik a polgári lakosság biztonságát, egészségét és életét, illetve nemzeti vagy helyi szinten gátolják a szociális és gazdasági fejlődést.


A szerbiai egyetemi hallgatók napja / A Belgrádi Tudományegyetem napja (Dan studenata Srbije / Dan studenata Beogradskog univerziteta / Serbian Students’ Day, Belgrade University Day)

A belgrádi, zágrábi, ljubljanai, szkopljei és szabadkai egyetemi hallgatók 1936. évi, az ország fasizálódása és Milan Stojadinović kormánya elleni általános sztrájkjának első napján a rendőrség az Orvostudományi Karon megölte Žarko Marinović joghallgatót. Erre az eseményre való emlékezésként lett április 4. a Belgrádi Tudományegyetem napja, majd a szerbiai egyetemi hallgatók napja. Még abban az évben (1936-ban) megalakult a Belgrádi Egyetemi Hallgatók Szövetsége (SSB), majd 1996-ban az Egyetemi Hallgatók Uniója, 2005-ben pedig az Egyetemi Hallgatók Parlamentje. (November 17. Nemzetközi Diáknap.)


Munkavédelmi nap (Szerbiában) [Dan zaštite na radu (u Srbiji) / Day for Safety at Work]

A nappal kapcsolatban csak egymásnak ellentmondó információk vannak, ezért nem készült az ünnepet bemutató szöveg. (Április 28. a munkahelyi balesetek gyásznapja]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése