2012. április 16., hétfő

Napló Kör alakult

Kisebbségjogi jegyzet

Örömmel olvasom a sajtóban, hogy április 13-án „a szabadkai Bódis cukrászdában megalakult a Napló Kör, független, szabadelvű értelmiségiek asztaltársasága. A kezdeményezők: Bódis Gábor, Gerold László, Németh Árpád, Tolnai Ottó és Végel László. A társaság célja, hogy az eredeti Napló szellemiségével összhangban véleményt nyilvánítson jelentős, a régió jövőjét befolyásoló kérdésekben. Ezt pártdiktátumtól és nemzetieskedő pátosztól mentes, független személyiségekként kívánják megtenni.”
A vajdasági magyar közéletben már rég óta hiányzik az értelmiségiek nagyobb jelenléte, állásfoglalása a közösség fontos, időszerű problémáiról. Azt is lehetne mondani, hogy értelmiségünk ilyen tekintetben adósa a közösségnek. (A politikusok túlságosan is rátelepedtek a közösségre.)
A korábbi években voltak ugyan szórványosan értelmiségi találkozók, mint például a Magyar Szó ügyében, de ezek nem állandósultak, majd megszűntek. Az értelmiségiek leginkább passzívan viszonyultak közösségünk problémái iránt. A tudós egyesületek, mint amilyen a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság (VMTT), a Vajdasági Magyar Akadémia Tanács (VMAT) és a Magyarságkutató Tudományos Társaság (MTT) nem tettek eleget az elvárásoknak. A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) sem váltotta be a reményeket.

Bódis Gábor, Gerold László, Tolnai Ottó és Végel László

A vajdasági magyaroknak valóban szüksége lenne egy értelmiségi szerveződésre, amely a spártai Gerusiahoz – vének tanácsához hasonlóan, amely huszonnyolc 60 év fölötti férfiból állt, mely a legfontosabb államügyek esetében döntés előkészítő joggal bíró testület volt –, amelyben a közösség elismert tagjai állást foglalnának a közösséget érintő legfontosabb kérdésekben. Ezt a politikusoknak is tiszteletben kellene tartani. (A kezdeményezők összesen 336 évesek, vagyis az átlag életkoruk 67,2 év).
A rövid, szűkszavú közlemény azonban több kérdést is megválaszolatlanul hagyott: Mikor, milyen időközökben „nyilvánít véleményt” a Napló Kör? Melyek azok a kérdések, amelyek a Kör tagjai szerint „befolyásolják a régió jövőjét”. Ezek közé tartoznak-e a vajdasági magyarság helyzetét meghatározó kérdések? Az sem világos, hogy ha már „független személyiségekként” kívánnak véleményt nyilvánítani, akkor minek a Kör? És az sem, hogy kik tartozhatnak ehhez a Körköz, szándékoznak-e azt bővíteni?
Reméljük, hogy a Napló Kör létrehozásának kezdeményezői komolyan gondolják, amit aláírtak. Újabb csalódás lesz ugyanis, amennyiben a kezdeményezés csupán abban merül ki, hogy a régi ismerősök és barátok időnként megisznak majd egy kávét a szabadkai Bódis cukrászdában és erről közleményt adnak ki.
Uraim, Önök most felvállaltak valamit. Aki pedig a-t mond, az mondjon b-t is! Érdeklődéssel várjuk és követjük a Napló Kör tevékenységéről szóló híreket!

Bozóki Antal
Újvidék, 2012. április 16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése