2012. április 27., péntek

Április 26.


A szellemi tulajdon világnapja (Svetski dan intelektualne svojine / World Intellectual Property Day)

Az ENSZ genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának és eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánítja, amely tisztelgés az emberi tudás és képzelőerő, a kreativitás előtt. Először 2001-ben ünnepelték meg.





Csernobili Katasztrófa (Katastrofa u Černobilu / Chernobyl disaster)

1986. április 26-án kora hajnalban, pár perccel fél kettő előtt következett be a robbanás a csernobili atomerőműben. Az emberiség és az atomenergia történetében legsúlyosabb katasztrófa anyagi, egészségügyi, környezeti, humanitárius stb. következményeit még hosszú időn át viseli Ukrajna, a nemzetközi közösség segítségével. A felszabadult veszélyes 137-es cézium nagyobb vagy kisebb mértékben 3,9 millió négyzetkilométer területet sugárfertőzött meg, vagyis Európának mintegy 40%-át. Ukrajnában még – a 2008. évi adatok szerint – 2,6 millió embert (közöttük 754.934 gyermeket) tartanak nyilván, akik a katasztrófa következtében szenvedtek egészségkárosodást. 
A volt Szovjetunióból a csernobili katasztrófa elhárításában mintegy 250.000-en vettek részt, akik közül az utóbbi tíz évben 70.000-en elhaláloztak, 150.000 pedig rokkantak lettek. A katasztrófa negatív következményei még közel 300 évig lesznek érezhetők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése