2012. április 5., csütörtök

Az MNT elnökének kijelentése elfogadhatatlan


Csengeri: Az, hogy mennyire összefonódik a VMSZ és az MNT, a tanács mindennapi munkájában is érződik
A Demokrata Párt városi szervezete szót emelt dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke által tett nyilatkozat kapcsán, mely a Blic napilapban jelent meg néhány nappal ezelőtt.
Sajtótájékoztatójukon Szántó Róbert, a párt képviseletében, felháborodásának adott hangot, hogy az MNT elnöke nyilvánosan és hivatalosan is támogatja a Vajdasági Magyar Szövetséget a kampány során, s elismerte, hogy az elmúlt két évben a VMSZ befolyásolja az MNT munkáját.
– Korhecz úgy nyilatkozott, a Magyar Nemzeti Tanács támogatja a Vajdasági Magyar Szövetséget a következő választásokon, és az MNT fontos teret jelent a VMSZ mindennapi politikai tevékenységében. Azt is hozzátette, hogy „mi sohasem titkoltuk, hogy az MNT-n belül a VMSZ által irányított politikát váltjuk valóra, és ilyen formában segítjük a VMSZ-t a választás előtti kampányban is”. A Demokrata Párt részére ez elfogadhatatlan, hiszen az MNT-nek nemcsak a VMSZ-tagokat támogató magyarokat kell felkarolnia, hanem egyenrangúan minden Vajdaságban élő magyart. Négy éve Korhecz úr a VMSZ listáján indult a választásokon, akkor megvolt a lehetősége a politizálásra, most azonban az MNT elnökeként ezt nem teheti meg – mondta Szántó.
Hozzátette, a választások nem nemzeti tömörülésről szólnak, hanem hogy Szerbia hogyan és milyen ütemben folytassa az európai csatlakozás útját, hogy mennyi külföldi és hazai beruházásra kerül sor, hány új munkahely nyílik, milyen egészségügyi ellátásban részesülnek a polgárok, milyen kommunális infrastruktúra épül ki. Kiemelte, a Demokrata Párt képes mindezt megadni a polgároknak, amit be is bizonyítottak, hiszen két éve a VMSZ nélkül vezetik a várost, sikerrel.
– Azzal, hogy Korhecz Tamás a VMSZ-t támogatja, tudnia kell, hogy támogatja a beharangozott koalíciót is a Szerb Haladó Párttal. Ezek után támogatja-e az SZHP által szorgalmazott elveket, mint hogy Szerbiának nincs helye az EU-ban, vagy hogy nem ismerték el Vajdaság statútumát, vagy hogy évekkel ezelőtt a vajdasági magyarokat szendviccsel akarták elkísérni útjukra?
Dr. Csengeri Attila, az MNT tagjaként elmondta, Korhecz Tamás szavai, miszerint mennyire összefonódik a VMSZ és az MNT, a nemzeti tanács mindennapi munkájában is érződik, holott egy politikán kívüli szervnek kellene lennie, amelyik a magyar kisebbség érdekében dolgozik.
– A nemzeti tanácsokról szóló törvényben leírtaknak, mint a szabad nyelvhasználat, oktatás, kultúra, tájékoztatás, mi közük van a választási kampányhoz, és ki jogosította fel az elnök urat, hogy mindenféle egyeztetés nélkül, a nemzeti tanács nevében, így az én nevemben is felszólítsa a magyar választókat, hogy kire szavazzanak? Úgy tudom, a nemzeti tanácsokról szóló törvény és az alapszabályzat sem ad jogot ilyen nyilatkozatra. Az MNT egyre inkább politikai szervezetté alakul át.
Tóth Tamás köztársasági képviselő hozzátette, a DP egyik kezdeményezője és támogatója volt a nemzeti tanácsokról szóló törvény meghozásának, és az így kapott hatáskörök elengedhetetlenek a vajdasági magyarság hosszú távú megmaradásának.
– A törvény meghozásakor hangsúlyoztuk, ennek a szervnek politikamentesnek kell lennie, s kizárólag az itteni magyarság érdekeit kell szolgálnia, attól függetlenül, ki melyik politikai opcióhoz tartozik. Bízom abban, a választások után minden a helyére kerül, de ilyen kijelentéseknek nincs helye a vajdasági magyarság politikai színterén.

s.l
Magyar Szó, 2012. április 3.,11. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése