2013. február 23., szombat

A megbékélést veszélyeztethetik az incidensek



– Részlet
Magyarország a minap elégedetlenségét fejezte ki, amiért Vajdaságban ismét heti rendszerességgel történnek interetnikai incidensek. Amelyek önmagukban is elítélendőek, azonban a jelenségnek különös megvilágítást ad, hogy annak éppen akkor vagyunk tanúi, amikor újabb és újabb lépések történnek a magyar–szerb történelmi megbékélés irányába. Németh Zsolt, a Magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára nyilatkozott a kérdés kapcsán lapunknak.

– Sajnálatosnak tartjuk ezeket az incidenseket, amelyek évek óta folyamatosan jelen vannak a magyar–szerb kapcsolatokban. A jelenlegi helyzetben különösen fontosnak tartjuk, hogy a szerb igazságszolgáltatás demonstrálni tudja a pártatlanságát. Ez azért is bírna nagy jelentőséggel, hogy egyértelművé tegye: nem mér kettős mércével a magyar és a szerb elkövetők, illetve áldozatok vonatkozásában. Most ugyanis más a helyzet. Magyarország és Szerbia között elkezdődött egy olyan történelmi szembesülési folyamat, amely rendkívül nagy jelentőséggel bír. Ennek a történelmi szembesülési folyamatnak a hitelességét döntő módon befolyásolja, hogy sikerül-e a nemzetek közötti incidenseknek ennek a folyamatnak a keretei között elejét venni. Ugyanis a kettő az emberek gondolkodásában nagyon szorosan összekapcsolódik. Ha visszatekintünk az 1944 őszén történt eseményekre, ha azok kapcsán megtaláljuk az őszinte bocsánatkérés módját, ha feltárjuk a történelmet, ha létrejön a megfelelő emlékhely, s ha megtaláljuk a megemlékezés megfelelő módozatait – mindez csak akkor lehet hiteles, ha a temerini incidensekhez hasonló eseményekre nem kerül sor a jövőben. Ha pedig mégis történnek ilyen sajnálatos események, akkor a hatóságok nem tétovázhatnak, hanem a legnagyobb határozottsággal kell fellépniük és elejét venni a dolgoknak.
Az interetnikai incidensek veszélyeztethetik, lassíthatják a történelmi megbékélési folyamatot?
– A két kérdés nagyon szorosan összefügg. De inkább úgy fogalmaznék, hogy a kettő nagymértékben támogathatja egymást; a sikeres történelmi szembesülési folyamat hozzájárulhat ahhoz, hogy ezek az incidensek megszűnjenek, s az atrocitásokkal szembeni hatékony fellépés demonstrálhatja, hogy mennyire őszinte és megalapozott a történelmi eseményekkel való szembesülési folyamat.
Áder János magyar államfő várhatóan áprilisban találkozik Tomislav Nikolić szerb elnökkel, s a tervek szerint e látogatás keretében hajtanának fejet az elnökök a II. világháborús áldozatok előtt. Ezt a találkozót veszélyeztetik-e a mostanság tapasztalható magyarverések?
– Ha sikerül az incidenseknek elejét venni, akkor az a két köztársasági elnök által megkezdett folyamatot nagyon nagy mértékben segítheti.

Magyar Szó, 2013. február 23., 4. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése