2013. február 28., csütörtök

MNT-állásfoglalás a magyarellenes támadásokkal és a közbiztonsággal kapcsolatban




Az ajánlást eljuttatják a közbiztonságért felelős legmagasabb állami tisztségviselőkhöz


Ajánlásjavaslatot fogadott el a ma megtartott, 30-dik ülésén a Magyar Nemzeti Tanács az utóbbi időben Szabadkán, Újvidéken, Temerinben és Óbecsén történt magyarellenes atrocitások ügyére vonatkozóan. Dr Korhecz Tamás elnök elmondta, hogy a kulturális autonómián kívül a közbiztonság kérdése nem tartozik az MNT hatáskörébe, ellenben az utóbbi idők történései alapján fontosnak tartják, hogy a tanács állásfoglalását eljuttassák a közbiztonságért felelős legmagasabb állami tisztségviselőknek. A záradék szövegét kézhez kapja Ivica Dačić, miniszterelnök, belügyminiszter, Aleksandar Vučić, a miniszterelnök első, a bűnüldözésre és a korrupció elleni harcra illetékes helyettese és védelmi miniszter, valamint Nikola Selaković igazságügy-miniszter is.
László Bálint, a Magyar Remény Mozgalom képviselője az ajánlás javaslatának megvitatása során elmondta, hogy végső ideje volt lépést tenni a magyarokat érintő közbiztonsági helyzet javítása érdekében. Szerinte az MNT-nek nem csupán azzal a négy kérdéskörrel kellene foglalkoznia, amelyekre feljogosítja a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény, hanem a magyarság számára más jellegű fontos kérdésekkel is. Az ellenzéki képviselők soraiból Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnökének elmondása szerint ez csupán egy félénk kezdeményezés, ellenben üdvözölte azt a tényt, hogy az MNT lépést tett a magyarokat ért sérelmek visszaszorítása érdekében. Kiemelte: a Szerbiában élő magyar polgárok is fizetik az adót, mindenki máshoz hasonlóan, így visszatetsző az a tény, hogy ennek ellenére az állami intézmények egyes esetekben a magyar ajkú lakosság ellen dolgoznak.
Dr Várady Tibor hozzászólásában kiemelte, hogy a javaslat elfogadásával az MNT hozzájárul a közbiztonsági hangulat javításához. Ugyanakkor hangsúlyozta: a magyar nemzeti közösség tagjait ért támadásokról szóló tényeket még véletlenül sem szabad felnagyítani, hiszen könnyen megtörténhet az, hogy a felnagyított dolgok hiteltelenné teszik a magyarokat ért sérelmeket, a későbbiekben így a közbiztonságért felelős illetékesek nem veszik komolyan a valós atrocitásokat sem.
Korhecz kijelentette: a magyar fiatalokat ért támadások közvetlen kapcsolatban állnak a közbiztonság romlásával, hiszen a magyarokat ért támadásokat valószínűsíthetően nem a többségi nemzethez tartozó jól nevelt fiatalok követik el, hanem inkább azok a bandába tömörülő szurkolók és huligánok, akik más jellegű bűncselekményeket is elkövetnek, ellenben ezeket a vajdasági magyarság számára érzékeny bűncselekményeket még véletlenül sem szabad összemosni az egyszerű közbiztonsági kérdésekkel.
Az ajánlásjavaslatot az MNT egyhangúlag fogadta el.
Az MNT záradékjavaslatot fogadott el az Aracsi pusztatemplom megőrzésével kapcsolatos intézkedések javaslattételéről. Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa elmondta, hogy a tanács az elfogadott záradék alapján megbízza a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet, hogy a Magyarország és Szerbia közötti IPA - határon átívelő program keretében megvalósuló felújítás és restaurálás során a vajdasági magyarok számára kiemelt kulturális jelentőségű pusztatemplom kapcsán nemzetközi tanácskozásokat szervezzen, annak érdekében, hogy széles körű szakmai vélemények mentén, megalapozottan láthassanak hozzá a munkához.
A tanács ülésén elfogadták az MNT 2012-es zárszámadását, a Szekeres László Alapítvány tavalyi éves jelentésének és zárszámadásának előzetes jóváhagyását, az MNT által társalapított kulturális intézmények pénzügyi beszámolójáról szóló tájékoztatót, továbbá a Magyar Szó, a Hét Nap, a Pannónia Alapítvány és a Mozaik Alapítvány 2012-es szakmai és pénzügyi beszámolóit is. A médiaházak illetékeseinek beszámolóiból kiderült, hogy a fokozódó pénzhiány egyre jobban ellehetetleníti a működésüket, néha csupán különböző bankkölcsönök segítségével tudják biztosítani a fennmaradást. A szerkesztőségekben dolgozó újságírók béreinek kifizetéseivel hónapokkal le vannak maradva, a nyugdíjba vonuló kollégák helyére pedig nem tudnak fiatal és képzett újságírókat felvenni, ami tovább nehezíti a túlterhelt médiamunkások mindennapjait.
A Magyar Nemzeti Tanács ülésén továbbá módosították az MNT demográfiai akciótervének kidolgozását végző szakértői munkatestület kinevezéséről szóló végzést is, mivel a munkatestületben a Bánság nem volt kellően képviselve. Dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök javaslatára Rontó Mártát nevezték ki a munkatestületbe.
Kartali Róbert
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/15004/MNT-allasfoglalas-a-magyarellenes-tamadasokkal-es-a-kozbiztonsaggal-kapcsolatban-.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése