2013. február 9., szombat

Pásztor nyílt levele Dačićhoz: a vajdaságiak nincsenek biztonságban



Nyílt levelet intézett ma Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke Ivica Dačić kormányfőhöz és belügyminiszterhez, amelyben aggodalmát fejezi ki a megromlott vajdasági biztonsági helyzet miatt.
„Mély aggodalomra ad okot az a tény, hogy a személyes és a vagyoni biztonság intézményes védelmi mechanizmusai Vajdaságban nem működnek”, írta Pásztor.
A tartományi képviselőház elnöke rámutatott arra, hogy az elmúlt hetet egy egész sor olyan esemény és incidens jellemezte, amelyek rontják Újvidék, Temerin, Óbecse és Szabadka polgárainak biztonságérzetét, s úgy vélte, ezáltal a félelem, a bizonytalanság és a rettegés a mindennapok részévé válik.
„Ez az utolsó pillanat, hogy intézkedéseket foganatosítsanak és működésbe léptessék azokat a feltétlenül szükséges intézményi mechanizmusokat, amelyek növelni tudnák Vajdaság polgárainak biztonságérzetét”, áll egyebek között Pásztor levelében, amelyben hozzáteszi, ez a kérdés hamarosan a tartományi biztonsági tanács ülésének napirendjén is szerepel.
Pásztor levelében kiemelte, aggodalommal tölti el az a tény, hogy a polgárok személyi és vagyoni biztonságának veszélyeztetése mellett olyan incidensek is történnek, amelyek veszélybe sodorják Vajdaságban az egymás közötti bizalmat és a nemzetek közötti tiszteletet.
„Ezt a bizalmat és tiszteletet csak lassanként lehet kiépíteni, de nagyon könnyen romba lehet dönteni a kisebbségi közösségek tagjainak fenyegetésével, identitásuk szimbólumainak megsemmisítésével, amit semmiképpen sem engedhetünk meg”, írta Pásztor, aki a szerb kormány elnökétől választ kért arra a kérdésre is, vajon a szerb kormány és a szerbiai belügyminisztérium milyen intézkedéseket foganatosít a polgárok biztonságának megőrzésére, a nemzetek közötti viszonyok kiéleződésének megakadályozására, a kisebbségek védelmére, valamint az alkotmánnyal és a törvényekkel szavatolt kisebbségi jogok bemutatására és fejlesztésére.
Pásztor Dačićnak írott levelében azt javasolta, tárgyaljanak még egyszer annak lehetőségéről, hogyan lehetnek feltölteni a belügyminisztériumi kapacitásokat, s hogyan lehetne erősíteni Vajdaság polgárainak személyi és vagyoni biztonságát szavatoló mechanizmusokat. Pásztor hozzátette, meggyőződése, hogy csakis közös munkával lehet előrelépéseket tenni és elérni azt, hogy a polgárok biztonságban érezzék magukat. (Tanjug)
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/14903/Pasztor-nyilt-levele-Dacichoz-a-vajdasagiak-nincsenek-biztonsagban.html, 2013. február 8. [22:35]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése