2013. február 19., kedd

A rablók nem találomra jöttek



Nyugtalanság és félelem lett úrrá Tordán, ahol hatékony rendőri nyomozást várnak – ellenkezőleg maguk keresnek megoldást


Péntek (február 15-én – B. A. megj.) hajnalban Tordán álarcos rablók törtek be Berényi János (81) és Anna (80) házába, pénzt követelve egy órán keresztül fenyegették a házaspárt, majd a négy férfi pénzt és ékszert zsákmányolva távozott a házból. Előtte kitépték a telefont a falból és megkötözték az idős embereket. Hangjukból ítélve az elkövetők fiatalabb személyek lehettek, hárman magyarul beszéltek.
A rendőrség keresi az elkövetőket, a másfél ezres lélekszámra zsugorodott faluban pedig nyugtalanság és félelem lett úrrá. Szeretnék remélni, hogy – az eddigi gyakorlattal ellenben – a rendőrség ezúttal elfogja a bűncselekmény elkövetőit. Ellenkező esetben maguk próbálnak majd megoldást találni a mind gyakoribb vagyon elleni bűncselekmények megfékezésére.

Romos házak a főutcán is (Fotó: Kecskés István)

A pénteki esettel kapcsolatban Kovács Zoltántól, a család tagjától kaptunk bővebb információt. Elmondása szerint az álarcot és kesztyűt viselő, zseblámpákkal felszerelt rablók az épület hátsó, a kertek felőli bejáratát feltörve jutottak be a házba, és hozzáláttak a pénz és egyéb értékek felkutatásához. A villanyt leoltva hagyták, a tv-t kapcsolták fel ahhoz, hogy jobban lássanak. A házbeliektől pénzt követeltek, amit kaptak is. Ez azonban nem volt nekik elég, mert, mint egyikük mondta, euró is van a házban. Hogy ezt a követelésüket nyomatékosítsák, a rablók elővettek egy kést, és azt mondták, ha nem kapnak eurót, akkor ölnek. Ezek után előkerült az euró, meg még dinár, valamint elvették a gazdaasszony gyűrűit és függőit is. Távozásuk előtt a rablók összekötözték az idős emberek kezét és lábát. Azt mesélik, hogy a rendőrség a faluban több személyt kihallgatott, hivatalos közlemény még nincs.
Torda sokáig a bégaszentgyörgyi község legbékésebb falujának számított. Manapság ez korántsem mondható el. Elszaporodtak a lopások, de raboltak már ki boltot is, nem ritkák a mezei lopások sem, ami miatt 2008-ban kénytelenek voltak ideiglenesen betiltani a határban a földeken maradt termény összeszedését („böngészést”). Többször betörtek a parókiára, 2009 júliusában pedig két fegyveres megkötözte és kirabolta a plébánost. A bűncselekmények többsége felderítetlen maradt.
Alig két hete, hogy a helyi tanács kezdeményezésére a faluban járt a bégaszentgyörgyi község rendőrfőnöke, akivel a közbiztonságról tárgyaltak. A falubeliek sérelmezték, hogy a rendőrség elsősorban a közlekedési vétségek szankcionálását részesíti előnyben a közbiztonsággal szemben. Ekkor nagyobb rendőri jelenlétet ígértek a faluban.
– Merjük remélni, hogy a példátlan bűncselekmény elkövetőit a rendőrség mielőbb letartóztatja. Ellenkező esetben megpróbálunk a magunk erejéből tenni valamit. Az egyik lehetőség a térfigyelő kamerák felszerelése lehetne, legalább a központban és a falu bejáratainál. A másik pedig a polgárőrség megszervezése. Munkalehetőség híján az utóbbi években ugyanis a fiatalok elköltöznek, a faluban élőknek a harminc százaléka idős, sok esetben egyedül élő, magatehetetlen (egyedül vagy házastársával élő) személy, köztük harmincan 85 évnél idősebbek. Mondani sem kell, hogy ezek az emberek képtelenek ilyen helyzetekben ellenállást tanúsítani – mondja Lázár Jenő, a bégaszentgyörgyi község alelnöke, a helyi tanács tagja.
Magyar Szó, 2013. február 19., 1. és 5. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése