2013. február 17., vasárnap

Dačić és Pásztor a közelmúlt vajdasági incidenseiről



Azokban a községekben, amelyekben a közelmúltban nemzetek közötti kilengésekre került sor, szükség szerint a csendőrség tagjait is be lehet vetni, állapodott meg ma Ivica Dačić és Pásztor István.
A szerbiai kormányfő, belügyminiszter és a tartományi képviselőház elnöke egyetértett abban, hogy felül kell vizsgálni a büntetések terén érvényben lévő jelenlegi rendelkezéseket, különösen azokat, amelyek a nemzetek közötti incidensekre vonatkoznak, akárcsak abban, hogy feltétlenül fel kell gyorsítani az ilyen esetek bírósági eljárásait.
Az Újvidéken megtartott találkozón megállapodtak abban, hogy azokban a községekben, amelyekben az utóbbi időben ilyen fajta kilengések történtek, amelyek károsan hatnak ki a nemzetek közötti viszonyokra, s nyugtalanságot keltenek a polgárok körében, a rendőrség mellett szükség esetén a csendőrség tagjai is alkalmazhatók, közölte az újvidéki rendőrség.
Dačić és Pásztor leszögezte, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megőrizzék az ilyen incidensek csökkenésének pozitív tendenciáit, amilyenek az elmúlt évekre voltak jellemzők.
A két fél megállapodott abban is, hogy megerősítik a rendőri jelenlétet azokban a közösségekben, amelyekben megnőtt az apróbb lopások száma, s az illetékes szervek hatékony bevonása révén megerősítik a polgárok bizalmát az állam azon készségében és képességében, hogy képes megóvni személyi és vagyoni biztonságukat.
A közlemény szerint Dačić és Pásztor folytatja az intenzív és konstruktív együttműködést a közös célok elérése érdekében, ez pedig Vajdaság Autonóm Tartomány minden polgára számára a nyugalmas és békés élet biztosítása, tekintet nélkül nemzeti hovatartozására.
Ugyanezen cél érdekében az elkövetkező hetekben közös találkozót tart a belügyminiszter, a rendőrség igazgatóságának vezetősége és a vajdasági rendőrállomások vezetői a tartományi képviselőház biztonsági tanácsával, áll a közleményben.
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/14946/Dacic-es-Pasztor-a-kozelmult-vajdasagi-incidenseirol.html, 2013. február 16. [21:54]



Megerősített rendőri jelenlét

Felül kell vizsgálni a büntetőjogi előírások azon rendelkezéseit, amelyek a nemzetek közötti incidenseket szabályozzák – állapodott meg Pásztor István és Ivica Dačić

 

(Fotó: Beta)

Azokban a községekben, ahol az utóbbi időszakban olyan incidensekre került sor, amelyek káros hatással lehetnek a nemzetek közötti viszonyokra és nyugtalanságot keltenek a lakosság körében, a rendőrség mellett a jövőben a Csendőrség tagjait is bevetik. Erről született többek között megállapodás szombaton, Újvidéken Pásztor István a tartományi parlament elnöke és Ivica Dačić kormányfő és belügyminiszter között.
A Belügyminisztérium sajtószolgálatának közleménye szerint a két tisztségviselő a vajdasági biztonsági helyzetről egyeztetett. Abban is egyetértettek, hogy meg kell tenni a szükséges intézkedéseket, hogy megőrizhető legyen az ilyen incidensek csökkenésének üteme, ami a tavalyi évben tapasztalható volt. Mint megegyeztek, felül kell vizsgálni a büntetőjogi előírások azon rendelkezéseit, amelyek a nemzetek közötti incidenseket szabályozzák, vagyis, szükséges felgyorsítani minden ilyen ügyet az igazságügyi szervek előtt.
Pásztor és Dačić abban is egyetértettek, hogy megerősítik a rendőrség jelenlétét azokban a községekben, ahol növekedett a kis értékű lopások száma és minden illetékes szerv hatékony részvétele mellett megerősítik a lakosság bizalmát az állam készségében és alkalmasságában a személyi és vagyoni biztonság megőrzését illetően.
A tartományi házelnök és a belügyminiszter a jövőben is intenzíven és konstruktívan együttműködik, azon közös céllal, hogy biztosíthassák a tartomány polgárainak békés és biztonságos életét, azok nemzeti vagy vallási hovatartozásától függetlenül. Ennek érdekében az elkövetkező hetekben sor kerül a belügyminiszter, a rendőrségi igazgatóság vezetősége és minden vajdasági rendőrállomás vezetőjének találkozójára a tartományi parlament biztonsági tanácsával, áll a közleményben.
Magyar Szó online
http://www.magyarszo.com/hu/1883/kozelet_politika/92299/Meger%C5%91s%C3%ADtett-rend%C5%91ri-jelenl%C3%A9t.htm, 2013. február 16. [21:21]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése