2013. február 28., csütörtök

Nem alkalmazzák kellőképpen a kisebbségek jogait védő törvényeket



A Szerbiában élő nemzeti kisebbségek jogait szavatoló törvények jók ugyan, de nem alkalmazzák őket kellő mértékben, összegezték szerdán Belgrádban az emberi jogok védelmével foglalkozó független intézetének gyűlésén.
Vesna Petrović, a belgrádi Emberi Jogi Központ megbízott igazgatója elmondta, hogy ez a központ felügyelte a polgárokat védelmező ajánlások alkalmazását, az egyenjogúság védelméért felelő biztos és a tartományi ombudsman utasította a helyi önkormányzatokat a nemzeti kisebbségek jogainak jobb érvényre juttatására.
Néhány ajánlás a nemzeti kisebbségek nyelvének és írásmódjának hivatalos használatáról szól, köztük arról, hogy az utcák, terek és más településhelyek neve kétnyelvű legyen és, hogy a személyi igazolványt anyanyelven adják ki.
Petrović Az emberi jogok védelmével foglalkozó független intézet ajánlásainak megvalósítása című kiadvány bemutatóján elmondta, hogy két alapvető probléma - politikai és jogi - merül fel ezen ajánlások megvalósításában.
Goran Bašić, ombudsman-helyettes elmondta, hogy a független testület tavaly 333 ajánlást küldött a helyi közösségekbe, ebből 54 foglalkozik a nemzeti kisebbségek jogaival. (Beta)


http://www.vajma.info/cikk/szerbia/18102/Nem-alkalmazzak-kellokeppen-a-kisebbsegek-jogait-vedo-torvenyeket.html, 2013. február 27. [17:49]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése