2013. február 12., kedd

Tiltakozás a törvénysértés és a megkülönböztetés ellen



Közlemény

A mai napon 879 aláírást tartalmazó petíció adtam át az újvidéki Felsőbíróság elnökének, Zora Jamušakovnak címzett beadvány mellékleteként. 
A 2012. október 22-én letartóztatott és az óta is börtönben lévő hét adai, óbecsei és temerini fiú szülei, hozzátartozói, valamint vajdasági és külföldi polgárok így tiltakoznak az „új temerini fiúk” néven ismertté vált vizsgálati eljárásban észlelt számos törvénysértés miatt, amelyek megkérdőjelezik az eljárás tisztességességét, az eljáró rendőrség, az ügyészség és a bíróság pártatlanságát. Fennáll a veszélye annak, hogy ismét részrehajló módon ítélkeznek és aránytalanul szigorú büntetéssel sújtják a fiatalokat – olvasható a beadvány bevezetőjében.
A tiltakozók felhívják a nyilvánosság figyelmét, hogy a hamarosan tárgyalásra kerülő ügyben a bírói tanács elnökének Zdenka Stakić bírónőt nevezték ki, aki 2005-ben ítéletet hozott a „temerini fiúk” néven elhíresült ügyben és az öt vádlottra 61év börtönbüntetést szabott ki. Követelik az újvidéki Felsőbíróság elnökétől, hogy helyette „haladéktalanul nevezzen ki új bírót a tárgyalás lefolytatáshoz”.   
– Az ügy egyetlen szerb gyanúsítottját nemrégiben szabadlábra helyezte a bírói tanács, társait pedig, akik (legalább 10–15 szerb nemzetiségű fiatal) üldözőbe vették és ütlegelni kezdték a szórakozóhelyről hazafelé tartó magyar fiatalokat, még be sem idézte a rendőrség. Laikus szemmel is látható, hogy egy koncepciós per van készülőben, ezért szükséges ennek mielőbbi megakadályozása! Követeljük a tisztességes eljáráshoz és a jogszabályok nemzeti hovatartozástól való független, tárgyilagos és egyforma alkalmazását! – áll a petícióban.
A temerini Koperec Csongor (19) és Smith Tomas (18) adai vádlottak védőügyvédjeként, ugyancsak a mai napon, az újvidéki Felsőbíróságnál külön kérelmeztem az előzetes letartóztatásuk megszüntetését és azonnali szabadlábra helyezését. Ügyükben ugyanis a nyomozási eljárás még tavaly december végén befejeződött és a börtönben tartásuk jogi alapja megszűnt – ha ilyen egyáltalán volt is.  
A petíciót és a szabadlábra helyezési kérelmet eljutattam Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház elnökének is. Az elnök úrnak – a kialakult helyzet rendezése érdekében – javasoltam egy képviselőházi külön bizottság létrehozását, amely a temerini és az óbecsei ügyekben a törvényesség szempontjából megvizsgálná a helybeli rendőrség, valamint az újvidéki ügyészségek és bíróságok munkáját.

Újvidék, 2013. február 12. [15:29]

Mgr. Bozóki Antal, ügyvéd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése