2014. június 5., csütörtök

Június 5.


Fatime napja. 
Az arab Fatima változata, ami Mohamed legkisebb lányának neve volt. 
1972 – Környezetvédelmi világnap.
1783 – Joseph és Jacques Montgolfier bemutatták hőlégballonjukat, amelynek emelkedése elérte a 1500 lábat.
1826 – Londonban 39 éves korában meghalt Carl Maria von Weber német zeneszerző, a romantikus német opera megteremtője, akinek ismertebb művei: a „Bűvös vadász”, „Euryanthe”, „Oberon”.
1879 – Meghalt August Karl Krönig német fizikus.
 
1898 – Megszületett Federico Garcia Lorca, spanyol költő és drámaíró (Vérnász).
1900 – Budapesten megszületett Gábor Dénes, magyar származású, Nobel-díjas angol villamosmérnök.
1927 – Johnny Weissmüller két világcsúcsot állított be egy versenyen, az egyiket 100 yardos, a másikat 200 yardos gyorsúszásban.
1928 – Megszületett Tony Richardson Oscar-díjas angol rendező. Ismertebb filmjei: Tom Jones (1963) – Oscar-díj (1964) – Legjobb film, Oscar-díj (1964) – Legjobb rendező; Ned Kelly; A hosszútávfutó magányossága; A könnyűlovasság támadása; Egy csepp méz; The Hotel New Hampshire.
1942 – Budapesten megszületett Almási Éva Mari-díjas, Kossuth díjas, színművésznő, Örökös Tag a Halhatatlanok Társulatában. Filmjei: Boldog Születésnapot!; Katona József: Bánk bán; Charlie nénje; Peer Gynt; Sziget a szárazföldön.
1946 – Budapesten megszületett Aigner Szilárd meteorológus.



Szombat, június 5. 
*  A NATO érehetően csökkent intenzitással, de folytatta a  Jugoszlávia elleni bombázást. Repülőgépei 530 bevetést intéztek jugoszláviai célpontok ellen, amelyek közül 110 végződött tényleges támadással. Támadták Prizren, Priština, Dečani, Uroševac, Užice és Lukara község környékét, valamint Vesecet.
* A macedóni Blaceban  megkezdődtek a NATO és Jugoszlávia katonai küldöttségének tárgyalásai a jugoszláv erők kivonulásának részleteiről.
* A Szerb Radikális Párt bejelentette, kilép a szerbiai kormányból, ha a Jugoszláv Katonaság és a szerbiai rendőrség teljesen kivonul Kosovo-Metohiából, vagy ha  Szerbia területére bevonulnak a NATO-csapatok az USA, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország katonáival.
* Tovább keressük a válságból kivezető utat – jelenttet ki Borisz Jelcin, Oroszország elnöke, aki félórás megbeszélést folytatott a kosovói helyzetről Igor Ivanov külügyminiszterrel.
* II. János Pál pápa szülőföldjére, Lengyelországba érkezett.
* Indiai csapatok támadást intéztek a hóval borított kasmíri térségben Pakisztánból behatolt muzulmán gerillák ellen.
* Az orosz védelmi ipar helyzetéről folytatott tanácskozáson Szergej Sztyepasin miniszterelnök kijelentette, hogy az ágazat az utóbbi években a neki szánt összegnek csak 20-30 százalékát kapta meg.
* Izraeli harci gépek támadást intéztek feltételezett palesztin gerillák ellen Dél-Libanonban.
*  A belga  hatóságoknak az úgynevezett csirkebotránnyal kapcsolatos becslése szerint a Verkest  vállalat január 5 és június 1-e között (a botrány kipattanása) között több mint 400 csirkefarmnak, 150 szarvasmarha- és 500 sertételenek szállíthatott (feltehetően dioxin rákkeltő anyagot tartalmazó) tápot. A kormány kivonja a forgalomból a magas zsírtartalmú húst és húskészítményeket. Több európai ország máris embargót vezetett be a belga és a környező országokból származó baromfi, sertés- és marhahús, valamint a tejtermékekre.
* A márka feketipiaci árfolyama 10,50-11,50 dinár. 
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)



165 éve, 1849.június 5-én Haynau táborszernagy hadbírósági ítélettel kivégeztette Liptóvár védőit, báró Mednyánszky László honvédőrnagyot és Gruber Fülöp honvédszázadost.
Liptóvár magyar védői 1849. február 2-án átadták a várat az ostromló császári csapatoknak. A
fogságba esett védők tisztjei ellen Pozsonyban vizsgálat kezdődött, ahol megállapítást nyert, hogy a vár feladását megelőző haditanácson Mednyánszky László őrnagy mérnökkari igazgató és Gruber Fülöp százados, tüzérparancsnok elutasította a kapitulációt. Ennek alapján a császári királyi hadbíróság mindkettejüket "bitó és kötél általi" halálra ítélte. Ennek megerősítése azonban mind Windischgrätz tábornagy, mind pedig utóda, Welden táborszernagy részéről elmaradt, vélhetően azért, mert az ítélet végrehajtása esetén számolniuk kellett volna a magyar fél hasonló lépésével.
A halálos ítélet a császáriak elméletének és gyakorlatának is ellentmondott. Windischgrätz korábbi utasítása egyértelműen rögzítette, hogy hadbíróság elé azokat kell állítani, akik valaha a császári királyi hadseregben szolgáltak tisztként, akik "kiemelkedő politikai bűntényt" vagy köztörvényesnek minősülő cselekményt követtek el.
Mivel Mednyánszky és Gruber esetében ezek egyike sem állt fenn, rájuk a császári "igazságszolgáltatás" másik büntetésneme: a hadseregbe közlegényként való besorozás várt volna.
Haynaut a legkevésbé sem zavarták a rendelkezések, mindenáron példát akart statuálni. Ezért aláírta a két honvédtiszt halálos ítéletét, és elrendelte az azonnali végrehajtást. A "30 éves, beckói, Trencsén megyei születésű, római katolikus vallású, nős és egygyermekes" Mednyányszy, valamint a "29 éves, pesti születésű, római katolikus vallású, nőtlen, két természetes gyermek apja"-ként nyilvántartott Gruber így vált a szabadságharc korai katonai mártírjává.
Az akkor már a hadügyminiszteri posztot is betöltő Görgey a minden tekintetben következetlen tettet első felindulásában az Ozoránál fogságba esett két császári tábornok: Roth és Phillipovich kivégzésével akarta megtorolni, végül azonban meggondolta magát: "Ha ezt megteszem, akkor le kell mondanom minden azt célzó törekvésről, hogy a függetlenségi nyilatkozat eltörlése s az Ausztriával való kiegyezkedés kísérlete által elébe vágjak az orosz betörésnek." A két honvédtiszt kivégzése végül sokkal inkább megvetést, mint félelmet váltott ki a forradalom és szabadságharc táborában. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

A képen Haynau táborszernagy (ismeretlen művész festménye)

  MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése