2014. június 1., vasárnap

(Más) napló 42.



KÉT SZAKASZBAN, HOGY KEVÉSBÉ FÁJJON
Módosították a nemzeti tanácsokról szóló törvényt

Május 23-án elfogadta a szerb törvényhozás a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény módosítását.[1] A „részletes vitában” a képviselők 35 módosítási javaslatot nyújtottak be, de csak egyet fogadott el a parlamenti többség.[2]
A 2009. szeptember 3-i törvény módosítása részletes, a 139 szakaszából hetvenet érint, vagyis minden második szakaszt. Ez mellett, egyes szakaszokat teljes egészében töröltek, másokat új szakaszokkal bővítettek. Ha tekintetbe vesszük, hogy az Alkotmánybíróság a 2014. január 16-i döntésével a törvény további 16 szakaszáról – teljes egészében, vagy részben – megállapította, hogy „nincs összhangban az alkotmánnyal”,[3] szükséges lenne a most már teljesen felforgatott törvény letisztázott szövegének a Hivatalos Lapban való megjelentetése.  
A parlamenti döntéssel „egyértelművé vált, hogy a nemzeti tanácsok a nemzeti kisebbségek (korlátozott – B. A.) kulturális autonómiájának eszközeiként működnek”.[4] Ez már az alaptörvény meghozatalától nyilvánvaló volt, de a politikai tisztségviselők, köztük a magyarok is, ezt „nemzeti kisebbségi autonómiának” nevezték.
Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke 2014. április 10-én az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: „El szeretnék érni, hogy még idén két lépésben a nemzeti tanácsokról szóló törvény átdolgozásra kerüljön. Idén ősszel kiírnák a nemzeti tanácsi választásokat, és összhangba tudnák hozni a törvényt az alkotmánnyal”.[5]
Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője szerint a nemzeti tanácsi választásokat követően „még egy módosításra lesz szükség azért, hogy a törvényt összehangolják az alkotmánybíróság döntésével. – Valamikor a következő hónapokban létre kellene hozni azt a munkacsoportot, amely kidolgozná a következő módosításait a nemzeti tanácsokról szóló törvénynek, annak érdekében, hogy a január 16-án meghozott alkotmánybírósági határozat után vissza lehessen állítani néhány hatáskört” – nyilatkozta a VMSZ képviselője.[6] Hozzátette: szerencsére azt is kimondták, hogy számos hatáskör visszaállítható, amennyiben a kérdéses pontokat átfogalmazzák.[7]
            A két Pásztor nyilatkozatából azt lehetne kihámozni, hogy a kisebbségi tanácsokról szóló törvényt ebben az évben még egyszer módosítják. Miért nem lehetett a törvényt most, egyszerre összehangolni az alkotmánybírósági határozattal is? A második kérdés pedig, hogy hogyan lehet „visszaállítani néhány hatáskört”, amelyekről az Alkotmánybíróság megállapította, hogy nincsenek összhangban az alkotmánnyal?
Az első kérdésre a válasz talán az lehetne, hogy azért kell kétszer módosítani a törvényt, hogy a változások a nemzeti kisebbségek számára kevésbé legyenek fájdalmasak, a másodikra pedig hogy, a hatásköröket csak akkor lehetne visszaállítani, ha megváltozna az alkotmány. (Kivételt képez, ha a képviselő úrnak sikerülne úgy „átfogalmazni” a vitatott szakaszokat, hogy azok megfeleljenek az Alkotmánybíróságnak.)   
            Attól függetlenül, hogy lesz-e és mikor a törvénynek újabb módosítása, most a 63 szakaszból álló törvényt kellene részletesen elemezni a vajdasági magyar pártokban, ha már az előkészítésében nem vettek részt. Annál inkább mivel a módosítások többnyire a nemzeti tanácsok (meg)választásával, ami – a dolgok jelenlegi állása szerint – az idén októberben esedékes, valamint belső szervezésével és működésével foglalkozik.
            A vajdasági magyar pártoknak megbeszélést vagy tanácskozást kellene tartaniuk a módosításokból eredő feladatok és az Magyar Nemzeti Tanácsi (MNT) választásokon való egységes/közös fellépés kérdéseinek megtárgyalására. A pártok berkeiből azonban eddig ilyen irányú kezdeményezés nem történt. Ezért félő, hogy egyes pártok ismét bojkottálják majd a választásokon való részvételt, mások pedig fel sem készülnek időben. Mindez azt fogja eredményezni, hogy a közelgő választásokon ismét a VMSZ szerzi majd meg a mandátumok döntő többségét.  
Újvidék, 2014. június 1.  
Bozóki Antal


[2] A nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítási javaslatai közül egyet fogadtak el (videó)

[3] Odluka ustavnog suda, br. 576 [Az Alkotmánybíróság 576. számú határozta]. „Službeni glasnik” RS [A SZK Hivatalos Közlönye], 20. szám, 2014. február 21., 36-64. o.

[4] Elfogadták a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítását.

[5] A VMSZ csak akkor lesz a parlamenti többség része, ha prioritásai bekerülnek a kormány programjába. http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/17014/A-VMSZ-csak-akkor-lesz-a-parlamenti-tobbseg-resze--ha-prioritasai-bekerulnek-a-kormany-programjaba.html, 2014. április 10. [11:44]
[6] A vita befejeződött, a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításáról a jövő héten szavaznak. http://pannonrtv.com/web/?p=126569, 2014. május 13.
[7] Uo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése