A Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia az idei tanácskozással összesen 1792 fiatal szakmai bemutatkozását tette lehetővé magyar nyelven a Vajdaság valamelyik egyetemi karán évente megrendezett VMTDK-kon az elmúlt 15 évben.
A VMTDK-jubileum felvezetése keretében csütörtökön, november 17-én 11 órai kezdettel kerekasztal-értekezletet tartottak Újvidéken a Tudósklubban a vajdasági magyar felsőoktatás és tudományos utánpótlás kérdéseiről, az elmúlt másfél évtized eredményeiről és a jövőt illető elképzelésekről. Jelen voltak a 15. VMTDK tudományos bizottságának tagjai, a Kristálygömb-díjasok, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács, a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezetének képviselői, vajdasági magyar tudósok, egyetemi tanárok, fiatal kutatók, a VMFK régi kollégistái.
A szervezők a rendezvényt egy korábban – minden MTA külső köztestületi tagnak – szétküldött ankéttal alapozták meg. A beérkezett válaszok és a tudományos kerekasztalon elhangzott vélemények alapján mérvadó szakmai vélemények kristályosodtak ki, amelyeket a résztvevők a következő zárónyilatkozatban foglaltak össze:
1. A vajdasági magyar felsőoktatás és tudományosság ügyében az utóbbi időben csaknem mindenki által jelzett hanyatlás, megrekedtség, stagnálás elhárítása érdekében egy Vajdasági Magyar/Multietnikus Egyetem létrehozását tartjuk szükségesnek.
2. Rendkívül fontosnak tekintjük egy Vajdasági Magyar Kisebbségi Kutatóintézet megnyitását.
3. Alapvetően fontos a vajdasági magyar tudóstársadalom tagjairól egy friss adatbázist kialakítani, a VMAT honlapján megjeleníteni és hírlevelekben megteremteni egy korszerű kommunikációt.
4. A vészes munkanélküliség és az elvándorlás megfékezése érdekében csakis hazai akkreditációval rendelkező intézményekben, vajdasági tanári káderállománnyal folyó képzéseket tartunk elfogadhatónak, a magyarországi vendégtanárok alkalmazása csupán az itteni intézményekkel egyeztetve, hiányszakmák esetében, átmeneti megoldásként szolgálja közösségünk érdekeit. 
| 2016. november 18. |